W mirabelkach znajdziemy sporo beta-karotenu. Ten naturalny związek chemiczny należący do karotenoidów to inaczej prowitamina A, ponieważ w ludzkim organizmie jej część ulega przekształceniu w witaminę A. Jest silnym, naturalnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym (wolne rodniki przyspieszają proces starzenia, mogą też przyczyniać się do rozwoju chorób, takich jak nowotwory, nadciśnienie czy miażdżyca, ponieważ uszkadzają komórki).
Nasze owoce to też znakomite źródło flawonoidów i zeaksantyny, związku z grupy karotenoidów (to naturalny żółto-pomarańczowy barwnik). Jej prozdrowotne działanie polega, między innymi, na obniżeniu poziomu cholesterolu LDL ("zły" cholesterol) i ciśnienia krwi. Do tego dochodzą kolejne związki roślinne z grupy flawonoidów - antocyjany, których najwięcej znajduje się w czerwonych odmianach mirabelek. Dowiedziono, że antocyjany zapewniają pewną ochronę przed rakiem i innymi przewlekłymi chorobami, pomagają zmniejszyć stan zapalny, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami. Spożywanie mirabelek lub picie ich soku zostało powiązane z poprawą zdrowia układu krążenia i metabolizmu.
Mirabelki są bogate w potas, a także w witaminę C. Są dość kaloryczne (60 kcal w 100 g), ponieważ zawierają sporo węglowodanów (cukry proste, w tym fruktoza). W tych owocach znajdziemy też rozpuszczalny błonnik z grupy pektyn, a także sorbitol (alkohol cukrowy), a oba te związki powodują, że mirabelka ma właściwości przeczyszczające. Ważne dla zdrowia pierwiastki śladowe, zidentyfikowane w mirabelkach, to potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, miedź.
Gdy cierpimy z powodu zaparć możemy wypróbować sok z mirabelki. Te śliwki swoje właściwości przeczyszczające zawdzięczają częściowo wysokiej zawartości błonnika, który zwiększając objętość stolca pomaga utrzymać regularność wypróżnień, a nawet przyspieszyć tempo usuwania odpadów z organizmu. W soku z mirabelek występuje też sorbitol, alkohol cukrowy o naturalnych właściwościach przeczyszczających.
Pomimo sporej ilości węglowodanów mirabelki nie wydają się znacząco podnosić stężenia glukozy we krwi, ponieważ sprzyjają wydzielaniu adiponektyny, hormonu kontrolującego poziom cukru we krwi. Ponadto do właściwości hipoglikemicznych mirabelek przyczynia się obecność błonnika, który spowalnia trawienie i wchłanianie węglowodanów, co oznacza, że po ich spożyciu nie dochodzi do gwałtownego skoku cukru we krwi, a cały proces metabolizowania cukru rozłożony jest w czasie.
Uważa się, że regularne spożywanie mirabelek może korzystnie wpływać na wydolność układu krążenia i zmniejszyć ryzyko chorób serca, ponieważ dostarczają organizmowi nie tylko sporo błonnika, ale także potasu (obniża ciśnienie krwi) i przeciwutleniaczy (polifenoli). Przeciwutleniacze zmniejszają stany zapalne i chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Karotenoidy dodatkowo obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi.