zdrowe jedzenie
-
Ekspert radzi: Osoby z tymi chorobami powinny koniecznie włączyć do swojej diety pewne produkty
Choroby układu krążenia w Polsce dotyczą aż 21 milionów ludzi. Najbardziej zagrożone są osoby po 65. roku życia. Mimo to mało kto w naszym kraju jest świadomy niebezpieczeństwa, jakie niesie za sobą podwyższony cholesterol. Czy da się obniżyć jego...
-
Pasta do chleba, która potrafi zdziałać cuda. Zastąp nią masło, a szybko zobaczysz efekty
Jeśli smarujesz chleb masłem lub margaryną, zdecydowanie warto zastąpić je czymś, co będzie korzystne dla zdrowia. Ta pasta wspomoże odchudzanie, ale obniży też poziom cholesterolu. Wystarczy, że będziesz jeść ją codziennie. Przygotowanie nie jest...
-
Co jeść, aby obniżyć cholesterol? Te produkty wpływają na to, że przekraczasz normę!
Co jeść, aby obniżyć cholesterol? Zastanawiają się nad tym ci, którzy muszą zmienić swoją dietę, by w końcu zadbać o swoje zdrowie. Okazuje się, że takich produktów jest naprawdę wiele, a większość z nich jest naprawdę smaczna. Dieta na obniżenie...
-
Białko: produkty, które mają go najwięcej. Czy znasz je wszystkie?
Nie tylko sportowcy wiedzą o tym, jak ważne dla ludzkiego organizmu jest białko. Produkty, w których się ono znajduje, powinny się znaleźć w diecie każdego człowieka, choć są sytuacje, w których konieczna może okazać się suplementacja odżywkami...
-
W ekologicznym makaronie wykryto toksyny. GIS wydało ostrzeżenie publiczne
Wyższy niż dopuszczalny poziom ochratotoksyny A wytwarzanej przez grzyby rodzaju Aspergillu i Penicillium Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdziła w pełnoziarnistym makaronie żytnim Bartolini Eko. Spożywanie wskazanej w komunikacie partii może mi...
-
Czarny bez kiedyś służył za naturalną farbę do włosów. Jakie właściwości ma syrop z kwiatów tej rośliny?
Ma białe kwiaty i czarne owoce, którymi już od czasów starożytnego Egiptu barwiono brwi, rzęsy oraz włosy. Nie wolno ich spożywać w postaci surowej, bo zawierają trującą sambunigrynę i prunazynę, ale po obróbce termicznej nadają się do zrobienia z...
-
Kadm. Dlaczego jego obecność w żywności jest niebezpieczna?
Kadm wśród ogółu odkrytych pierwiastków należy do substancji o właściwościach toksycznych. Jego działanie ma szkodliwy wpływ na środowisko naturalne i żywe organizmy. W jakiej żywności znajduje się kadm i czym może grozić zatrucie nim?
-
Herbata rooibos. Czy znasz jej lecznicze właściwości?
Herbata rooibos jest przykładem produktu po który coraz częściej sięgamy ze względu na jego właściwości lecznicze, choć wiedza o tym znana jest od wieków wśród ludów afrykańskich. Rooibos jest to krzew pochodzący z południowej Afryki, rosnący w...
-
Amarantus - przedstawiciel superfood: właściwości, zastosowanie
Amarantus nazywany jest też szarłatem. Jest jednym z najstarszych gatunków zboża (choć według klasyfikacji botanicznej nie jest zaliczany do zbóż) i jedną z najstarszych roślin uprawnych. Przez lata zapomniany, obecnie zdobywa ogromną popularność....
-
"Ogórki i pomidory to dziś sama chemia!" - grzmi raport USA. Polskie warzywa i owoce też trują? [ROZMOWA]
Amerykańska grupa badawcza EWG opublikowała listę warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami. Na szczycie listy znalazły się m.in. seler, pomidory, ogórki. Nasz ekspert przekonuje, że Polaków rzeczywiście trzeba ostrzegać, ale nie przed...
-
Napar z siemienia lnianego - jak go przygotować i na co pomoże? Poznaj jego właściwości
-
Ma oczyścić organizm i dać szybki efekt. Na czym polega dieta kefirowa
-
Wielu młodych Polaków ma ten problem. Rozwiązanie jest prosteMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Napar z pokrzywy - na co pomaga? Właściwości i przeciwwskazania. Jak go przygotować?
-
Sok z buraków korzystny dla jelit. Potwierdzają to pilotażowe badania
- Niezdrowe dodatki do herbaty
- Chcesz mieć płaski brzuch? Zasada 3xC spełnia marzenia
- Ćwiczenia na haluksy pomogą zneutralizować uciążliwe schorzenie. Sprawdź jak ćwiczyć w domu
- Zjadł śmiertelnie trującego grzyba. Jako jedyny przeżył, teraz wraca do domu
- Lekarka przeprowadziła eksperyment. Do tygodniowego menu włączyła boczek