Ekspert radzi: Osoby z tymi chorobami powinny koniecznie włączyć do swojej diety pewne produkty

Choroby układu krążenia w Polsce dotyczą aż 21 milionów ludzi. Najbardziej zagrożone są osoby po 65. roku życia. Mimo to mało kto w naszym kraju jest świadomy niebezpieczeństwa, jakie niesie za sobą podwyższony cholesterol. Czy da się obniżyć jego poziom bez przyjmowania leków? Ekspert z Wielkiej Brytanii zdradza, jakie produkty należy włączyć do swojej codziennej diety, aby poprawić swoje zdrowie i komfort życia.

Ben Cuthbert, trener personalny i właściciel ośrodka zdrowia i fitnessu Be Your Health Studio, wyjaśnia, w jaki sposób siedem grup produktów spożywczych wpływa na obniżenie cholesterolu, a co za tym idzie - poprawę zdrowia. Sprawdźcie, co w opinii eksperta powinno codziennie lądować na naszych talerzach.

Zobacz wideo Kobiecy zawał - to musisz wiedzieć

Czym jest cholesterol?

Cholesterol to organiczna substancja tłuszczowa, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada za syntezę kwasów żółciowych, które trawią tłuszcze. Jest też istotna dla właściwej pracę mózgu. Innymi słowy - cholesterol jest nam potrzebny. Problemem jest jednak jego podwyższony poziom, gdyż zwiększa on ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, czego konsekwencją może być udar mózgu, zawał serca czy miażdżyca.

Nasiona babki płesznik (zdjęcie ilustracyjne) Znasz te ziarenka? Obniżają zły cholesterol i pomogą w odchudzaniu

Które produkty spożywcze obniżają cholesterol?

"Nie ma potrzeby bać się jedzenia; to lekarstwo, a nie wróg", stwierdza Cuthbert w rozmowie z brytyjskim portalem express.co.uk. Wymienia przy tym, które grupy produktów utrzymują poziom cholesterolu na odpowiednim poziomie. Zgodnie z jego zaleceniem powinno się spożywać regularnie:

  • ryby tłuste,
  • owies,
  • fasolę,
  • orzechy,
  • owoce: jabłka, winogrona, truskawki, cytryny, pomarańcze,
  • awokado,
  • warzywa, zwłaszcza liściaste.

Jak tłumaczy ekspert, produkty te aktywują enzymy, które umożliwiają przekształcenie dodatkowego cholesterolu w organizmie w sole kwasów żółciowych, wspomagające proces przekształcania tłuszczu w energię. Oznacza to, że po zjedzeniu ich, będziesz mieć więcej sił i energii. Wszystkie wymienione wyżej produkty zawierają błonnik, który z kolei obniża nie tylko poziom cholesterolu, ale i glukozy we krwi. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn i redukuje ciśnienie tętnicze. Składnik ten daje uczucie sytości, co przydaje się w diecie odchudzającej.

Miażdżyca nóg Za wysoki cholesterol. Jeden objaw zauważysz na łydkach

Odpowiednio zbilansowana dieta to nie wszystko

Odpowiednia dieta zawsze powinna iść w parze z aktywnością fizyczną. Nie musisz jednak od razu brać udziału w maratonach czy innych profesjonalnych zawodach. Na początek wystarczy regularny spacer, pływanie czy lekkie ćwiczenia wykonywane w domu lub na siłowni. Ważne, aby od samego początku nie wymagać od siebie zbyt wiele, bo można przez to stracić zapał i motywację. Poświęć chociaż pół godziny każdego dnia na ruch - najlepiej na świeżym powietrzu!

Twój organizm jeszcze bardziej ci podziękuje, jeśli rzucisz palenie i ograniczysz do minimum spożycie alkoholu. Dodatkowo, jeśli cierpisz na nadwagę lub otyłość - każda redukcja masy ciała wpłynie korzystnie na poziom cholesterolu we krwi. Całościowe podejście do poprawy zdrowia jest możliwe dla każdego, niezależnie od płci czy wieku.

Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o: