żywność
-
Salmonella: czym jest i jak ją leczyć? Kto jest najbardziej zagrożony? Zapobieganie salmonelli
Salmonella jest rodzajem bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Jej pałeczki powodują chorobę zwaną salmonellozą, która atakuje układ pokarmowy. Co warto o niej wiedzieć?
-
"Metalowe ciała obce" w serze z Lidla. Wydano ostrzeżenie
Główny Inspektor Sanitarny donosi, że firma Lidl Polska wycofuje ser pleśniowy z mleka koziego ze względu na informację otrzymaną od francuskiego producenta Societe Fromagere de Riblaire "o możliwej obecności metalowych ciał obcych w produkcie".
-
Uwaga na te ciastka. Sanepid wykrył w nich rakotwórcze substancje
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności ze względu na wysoką zawartość genotoksycznych i kancerogennych estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) oraz estrów glicydowych kwasów tłuszczowych w ciastkach dostępnych w sieci sklepów TEDi.
-
Bakterie Salmonella wykryto w sezamie z Lidla. GIS wydał ostrzeżenie
''W próbce nasion białego sezamu łuskanego zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" - informuje...
-
Często ci smutno i czujesz się niespokojny? Winne mogą być chipsy, frytki i parówki
Wysokoprzetworzona żywność potrafi zniszczyć nasze zdrowie psychiczne. Łagodna depresja czy ogarniające na uczucie niepokoju to może być efekt nadmiaru zjedzonych chipsów, hot-dogów czy frytek.
-
Drugi rok wspólnej kampanii EFSA i GIS dotyczącej bezpieczeństwa żywności
Jaka jest różnica między terminem przydatności do spożycia a datą minimalnej trwałości? Jakich zasad higieny żywności należy przestrzegać w domu, żeby zapewnić bezpieczeństwo swojej rodzinie? Czy należy obawiać się substancji dodatkowych stosowany...
-
GIS wycofuje z obrotu popularne lody. Wykryto w nich rakotwórczy składnik
Nie należy spożywać lodów określonych w poniższym komunikacie - ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny, który zakwestionował w sumie pięć różnych serii lodów produkowanych przez firmę Häagen-Dazs z powodu wykrycia w nich śladowych ilości...
-
Przetworzona żywność uszkadza mózg. Nawet dwa ciasteczka mogą mieć wpływ na zdrowie
- Tylko 100 kalorii przetworzonej żywności dziennie może wpłynąć na twoje zdrowie fizyczne. A są to zaledwie dwa ciasteczka - przestrzega ekspert. Zdrowie fizyczne i umysłowe są ze sobą ściśle powiązane, zatem gdy pogarsza się jedno, osłabiają się...
-
Spożywanie wysokoprzetworzonej żywności wiąże się ze zwiększonym ryzykiem demencji
Nawet niewielkie zmiany w diecie mogą mieć wpływ na ryzyko demencji. To na przykład połowa jabłka, porcja kukurydzy lub miska płatków z otrębów zamiast tabliczki czekolady lub kilku paluszków rybnych.
-
GIS wycofuje ze sprzedaży serię popularnych chipsów. Mogą szkodzić alergikom
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Chodzi o niektóre serie chipsów ziemniaczanych o smaku grillowanych warzyw Lay's Oven Baked Grilled vegetables flavoured 50% less fat 125 g. Ze względu na błędne...
-
Co pić, żeby odstraszyć kleszcze? Ten kontrowersyjny sposób zaskakuje
-
Zaglądajcie do sedesu. Jeśli kupa się przykleja do muszli, trzeba sprawę wyjaśnić
-
Nawodnienie ma kluczowe znaczenie dla naszego organizmu. Jak zadbać o jego prawidłowy poziom? Jaką wodę wybrać?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Co na kolację, aby mieć niski cukier rano? Ważny jest jeden kluczowy nawyk
-
Które zęby wyleczysz na NFZ? Nie jest to jedyne rozwiązanie
- Dlaczego ręce drętwieją? Są tego trzy główne powody
- Awantura o zastrzyki na odchudzanie. To mit, że są przeznaczone tylko dla cukrzyków
- Gorszy stan włosów i paznokci? Wkrótce może pojawić się nadwaga. Przyczyna bywa jedna
- Jaka matka taka córka? Mamy przenoszą ryzyko otyłości na córki. A co z synami?
- Czym jest kardiomiopatia połogowa?