Salmonella: czym jest i jak ją leczyć? Kto jest najbardziej zagrożony? Zapobieganie salmonelli

Salmonella jest rodzajem bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Jej pałeczki powodują chorobę zwaną salmonellozą, która atakuje układ pokarmowy. Co warto o niej wiedzieć?

Co to jest salmonella?

Co to jest salmonella? Wbrew pozorom wiedza na temat tych bakterii nie jest tak powszechna. Na początku warto zaznaczyć, że mówiąc o chorobie bakteryjnej, powinniśmy używać pojęć ''salmonelloza'' lub ''zakażenie salmonellą''. Używanie jednego określenia (salmonella) dla bakterii i jednostki chorobowej jest jednak powszechne i domyślnie zrozumiałe. 

Salmonella to rodzaj pałeczek Gram-ujemnych, który występuje w 2 gatunkach i ponad 2500 serotypach i podserotypach. Występuje u ludzi i zwierząt. Jest wszechobecna i niezwykle odporna. W suchym środowisku może przetrwać kilka tygodni, w wodzie zaś nawet kilka miesięcy. Różne serotypy mogą powodować choroby żołądka i jelit. Ciężka postać choroby może dotknąć zwłaszcza osoby starsze, z osłabioną odpornością i dzieci.   

Salmonella: gdzie występuje?

Gdzie występuje salmonella? Miejscem jej bytowania są organizmy zwierząt i ludzi. Źródłem zakażenia jest spożycie zanieczyszczonych pokarmów lub wypicie wody. Najczęściej chodzi o jajka, przetwory zawierające surowe jajka i niedogotowane mięso drobiowe. Nie jest to jednak reguła i zanieczyszczone mogą być inne pokarmy (np. owoce). 

Zobacz wideo 5 prostych badań, które ratują nam życie

Salmonella. Ile trwa?

Jak przebiega choroba, którą wywołuje salmonella? Ile trwa salmonelloza? Przede wszystkim warto rozpoznawać pierwsze objawy zakażenia. Należą do nich np. gorączka, ból brzucha, nudności, biegunka i wymioty. Początkowa faza trwa najczęściej od 12 do 36 godz., czasami jednak wydłuża się. Cała choroba to zwykle okres od dwóch do siedmiu dni. 

Salmonella - jak leczyć?

Jak leczyć salmonellozę? Podstawowym zaleceniem jest w jej przypadku nawadnianie organizmu. Często podaje się też elektrolity. Zwykle przy lekkim przebiegu nie podaje się antybiotyków, bo niekoniecznie skracają one czas występowania objawów choroby. Ważniejsze jest przyjmowanie probiotyków, czasem też węgla leczniczego.

Antybiotykoterapia jest za to wykorzystywana w przypadku ciężkiego przebiegu choroby. Chodzi zwłaszcza o pacjentów z ciężką biegunką, wysoką gorączką lub w sytuacji, gdy bakterie przedostaną się do krwioobiegu. Niekiedy antybiotyki podawane są także tam, gdzie jest duże ryzyko zakażenia ogólnoustrojowego (u dzieci do lat 5, osób starszych lub z osłabioną odpornością). 

Salmonella - leczenie. Ile trwa kuracja?

Jak długo przebiega leczenie salmonellozy? Ile trwa kuracja? Sama choroba trwa zwykle od dwóch do siedmiu dni i takiego czasu jej przebiegu można się spodziewać przy podjęciu kuracji. Należy jednak pamiętać o tym, że duża część populacji po przechorowaniu jest nosicielem bakterii nawet przez 12 tygodni. 1 proc. pacjentów może być nosicielem nawet po roku od zachorowania. 

Salmonella: jak zapobiec?

Co zrobić, aby minimalizować ryzyko, które niesie salmonella? Jak zapobiec zakażeniu? Nie jest przypadkiem, że zwiększona częstotliwość występowania salmonellozy jest charakterystyczna dla krajów rozwijających się. Chodzi tu zwłaszcza o niski stan higieny i standardów podczas obróbki i przygotowywania żywności. Dlatego dbanie o higienę jest podstawą w profilaktyce zakażeń salmonellą

Poza tym warto:

  • dokładnie myć produkty;
  • poddawać obróbce termicznej mięso;
  • przechowywać nietrwałe produkty w lodówce;
  • dezynfekować lodówkę i przestrzenie, w których przygotowywane są posiłki;
  • nie spożywać żywności rozmrożonej i ponownie zamrażanej;
  • kupować tylko produkty ze sprawdzonych źródeł. 

Zobacz też: Amoksycylina, czyli antybiotyk o szerokim spectrum działania. W jakim przypadku jest stosowany?

Więcej o: