Bakterie Salmonella wykryto w sezamie z Lidla. GIS wydał ostrzeżenie

''W próbce nasion białego sezamu łuskanego zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" - informuje sanepid.

Główny Inspektor Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu nasion białego sezamu łuskanego o nazwie VITASIA JAPANESE STYLE/ Sesame White Hulled (50 g). Chodzi o partię o numerze L22 1641 z datą minimalnej trwałości do sierpnia 2023 roku.

Produkt został wyprodukowany w Polsce, a sezam sprowadzono spoza krajów Unii Europejskiej. Podmiotem wprowadzającym ten towar na rynek jest firma Lidl.

Dystrybutor wdrożył procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży, umieści informacje o wycofaniu w sklepach, a także opublikuje informację na stronie internetowej. Klienci mogą zwrócić artykuł w każdym sklepie bez konieczności okazywania paragonu

- informuje GIS.

Sanepid wycofuje sezam, w którym wykryto bakterie Salmonella

"Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie" - wyjaśniono w komunikacie.

GIS udostępnił zdjęcie wycofanej partii produktu, w którym potwierdzono obecność bakterii Salmonella.

Główny Inspektorat Sanitarny udostępnił zdjęcie produktu, do którego są zastrzeżenia.Główny Inspektorat Sanitarny udostępnił zdjęcie produktu, do którego są zastrzeżenia. Fot. GIS

Czym grozi zatrucie bakteriami Salmonella? Objawy zakażenia

Bakterie Salmonella wywołują zatrucia pokarmowe (salmonellozy) i mogą doprowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych, które są szczególnie groźne dla dzieci, osób starszych oraz pacjentów z obniżoną odpornością. Najczęstsze objawy to:

  • ból brzucha,
  • biegunka,
  • ból głowy,
  • podwyższona temperatura.

Zwykle powyższe symptomy pojawiają się około 18-24 godzin od spożycia skażonego produktu, ale pierwsze dolegliwości mogą wystąpić wcześniej, około 8 godzin od zjedzenia pokarmu, w którym obecne były bakterie powodujące salmonellozę. Pacjentom cierpiącym z tego powodu grozi m.in. odwodnienie.

W początkowej fazie zatrucia polecane jest zastosowanie węgla leczniczego, a na dalszym etapie lekarz może zalecić podanie antybiotyków lub innych specjalistycznych leków. W razie wystąpienia powyższych objawów należy zgłosić się po pomoc medyczną.

Więcej o: