dieta bezglutenowa
-
Czy dieta bezglutenowa przynosi korzyści zdrowotne? Czasami może wręcz szkodzić
Dieta bezglutenowa, jak podpowiada jej nazwa, polega na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów, które zawierają gluten. Ten rodzaj białka znajduje się m.in. w wielu produktach zbożowych. Czy taka dieta jest dla nas dobra? W tym przypadku warto...
-
Nie masz celiakii, dieta bezglutenowa nie daje ci żadnych korzyści zdrowotnych - dowodzą najnowsze badania
Odmawianie sobie żywności z zawartością glutenu, gdy nie chorujesz na celiakię lub nie masz alergii na gluten, nie ma żadnego zdrowotnego sensu - dowodzą naukowcy. Diety bezglutenowe zyskują na popularności, chociaż nie ma dowodów na negatywny wpł...
-
Makaron sojowy - wartości odżywcze, sposoby przyrządzania
Makaron sojowy, obok makaronu ryżowego, to bardzo popularny składnik kuchni azjatyckiej. Jest on smaczny i łatwy w przygotowaniu, w związku z czym zyskuje coraz więcej miłośników. Z czego powstaje makaron sojowy i jak można go przyrządzić? Jakie...
-
Mąka migdałowa - wartości odżywcze oraz zastosowanie
Mąka migdałowa powstaje w wyniku zmielenia migdałów, czyli pestek owoców migdałowca pospolitego. Mąka migdałowa uważana jest za jeden z najzdrowszych produktów mącznych, chociaż jest bardzo kaloryczna. Przede wszystkim nie zawiera glutenu, posiada...
-
Co to jest tapioka? Właściwości, wartości odżywcze oraz kaloryczność tapioki
Tapioka jest to jeden z produktów pozyskiwanych z manioku, popularnej rośliny jadalnej, która uprawiana jest w krajach tropikalnych. W Polsce tapioka występuje zwykle w postaci małych kulek i jest dodatkiem do deserów. Jest też wykorzystywana jako...
-
Nieceliakalna nietolerancja glutenu - co to za schorzenie? Jak je zdiagnozować i jak wygląda leczenie?
Mimo ogromnej popularność diet eliminujących gluten z jadłospisu, stosować je powinni tylko ci, którzy naprawdę źle reagują na to białko. Co ciekawe, nie dotyczy to tylko osób, celiakią. Problemy mogą mieć także pacjenci, których dotyczy...
-
Dieta bezglutenowa i bezbiałkowa - na czym polegają i kiedy są konieczne?
Dieta bezglutenowa to z całą pewnością jedna z najbardziej rygorystycznych diet. Polega na całkowitym wyeliminowaniu z codziennego menu produktów bogatych w gluten. Dieta bezbiałkowa, niskobiałkowa czy bezmleczna przeznaczona jest dla wszystkich,...
-
Czym jest celiakia? Jakie są rodzaje celiakii, leczenie
Celiakia to choroba trzewna, autoimmunologiczna, o podłożu genetycznym, która polega na nietolerancji glutenu - białka zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie). Jedyną metodą leczenia tej choroby jest ścisła dieta bezglutenowa
-
Nietolerancja glutenu - czym naprawdę jest celiakia?
Od pewnego czasu panuje moda na żywność bezglutenową. Rozpowszechnił się pogląd, że gluten jest niekorzystny dla ludzkiego organizmu i lepiej wyeliminować go z diety. Prawda jest jednak taka, że tego składnika unikać powinny jedynie osoby cierpiąc...
-
Uczulenie na gluten - jakie daje objawy
Uczulenie na gluten jest nietolerancją pokarmową, która może dotykać wielu osób i nie jest ściśle związana z celiakią. Nie każdy jednak wie, jakie są objawy uczulenia na gluten i jak je rozpoznać.
-
Pięciu wspaniałych. Produkty, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu
-
Jak rozpoznać nimfy kleszczy? Często się je myli z... pieprzykami
-
Toczy się walka o każdy centymetr. Tymek miałby większe szanse, gdyby nie urodził się Polakiem
-
Wygląd kupy ma znaczenie. To trzeba wiedzieć o własnych stolcach [rysunki, tabele]
-
Jaka jest różnica między solą morską a solą kuchenną, która jest zdrowsza?
- Starzejemy się szybciej niż sądzono. Jakie są etapy śmierci ludzkiego organizmu? Wyjaśniamy
- TIA. Przemijający atak niedokrwienny może być zwiastunem udaru mózgu. Nie lekceważ go!
- Masaż limfatyczny usprawnia krążenie krwi i sprawia, że skóra jest jędrniejsza. Kto powinien z niego skorzystać?
- Nimfa kleszcza. Czy jej ukąszenie jest równie niebezpieczne?
- Dysortografia. Zaburzenie, które dotyka coraz większej ilości uczniów. Jak sobie z nim radzić?