dieta bezglutenowa
-
Co jeść na śniadanie przy celiakii? Płatki owsiane pod jednym warunkiem
Celiakia to choroba związana z reakcją immunologiczną organizmu na gluten, białko występujące w pszenicy, jęczmieniu, życie, która prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych. Na celiakię nie ma lekarstwa, ale w przypadku większości ludzi...
-
Celiakia, czyli nietolerancja glutenu. Czy zmiana diety wystarczy, aby ją opanować?
Celiakia, nazywana też chorobą trzewną, to schorzenie o podłożu autoimmunologicznym, wywołane nietolerancją glutenu - białka występującego w nasionach owsa, pszenicy, jęczmienia i żyta. Jakie objawy daje ta dolegliwość? Jak przebiega proces jej...
-
Czy dieta bezglutenowa przynosi korzyści zdrowotne? Czasami może wręcz szkodzić
Dieta bezglutenowa, jak podpowiada jej nazwa, polega na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów, które zawierają gluten. Ten rodzaj białka znajduje się m.in. w wielu produktach zbożowych. Czy taka dieta jest dla nas dobra? W tym przypadku warto...
-
Nie masz celiakii, dieta bezglutenowa nie daje ci żadnych korzyści zdrowotnych - dowodzą najnowsze badania
Odmawianie sobie żywności z zawartością glutenu, gdy nie chorujesz na celiakię lub nie masz alergii na gluten, nie ma żadnego zdrowotnego sensu - dowodzą naukowcy. Diety bezglutenowe zyskują na popularności, chociaż nie ma dowodów na negatywny wpł...
-
Makaron sojowy - wartości odżywcze, sposoby przyrządzania
Makaron sojowy, obok makaronu ryżowego, to bardzo popularny składnik kuchni azjatyckiej. Jest on smaczny i łatwy w przygotowaniu, w związku z czym zyskuje coraz więcej miłośników. Z czego powstaje makaron sojowy i jak można go przyrządzić? Jakie...
-
Mąka migdałowa - wartości odżywcze oraz zastosowanie
Mąka migdałowa powstaje w wyniku zmielenia migdałów, czyli pestek owoców migdałowca pospolitego. Mąka migdałowa uważana jest za jeden z najzdrowszych produktów mącznych, chociaż jest bardzo kaloryczna. Przede wszystkim nie zawiera glutenu, posiada...
-
Co to jest tapioka? Właściwości, wartości odżywcze oraz kaloryczność tapioki
Tapioka jest to jeden z produktów pozyskiwanych z manioku, popularnej rośliny jadalnej, która uprawiana jest w krajach tropikalnych. W Polsce tapioka występuje zwykle w postaci małych kulek i jest dodatkiem do deserów. Jest też wykorzystywana jako...
-
Nieceliakalna nietolerancja glutenu - co to za schorzenie? Jak je zdiagnozować i jak wygląda leczenie?
Mimo ogromnej popularność diet eliminujących gluten z jadłospisu, stosować je powinni tylko ci, którzy naprawdę źle reagują na to białko. Co ciekawe, nie dotyczy to tylko osób, celiakią. Problemy mogą mieć także pacjenci, których dotyczy...
-
Dieta bezglutenowa i bezbiałkowa - na czym polegają i kiedy są konieczne?
Dieta bezglutenowa to z całą pewnością jedna z najbardziej rygorystycznych diet. Polega na całkowitym wyeliminowaniu z codziennego menu produktów bogatych w gluten. Dieta bezbiałkowa, niskobiałkowa czy bezmleczna przeznaczona jest dla wszystkich,...
-
Czym jest celiakia? Jakie są rodzaje celiakii, leczenie
Celiakia to choroba trzewna, autoimmunologiczna, o podłożu genetycznym, która polega na nietolerancji glutenu - białka zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie). Jedyną metodą leczenia tej choroby jest ścisła dieta bezglutenowa
-
Ile trzeba ćwiczyć, żeby schudnąć 5 kg? Wcale nie musisz katować się codziennie
-
Najmłodszy profesor w Polsce przed 30-stką. Przedstawił przyczynę udaru
-
Back to school, back to jesień, back to chandra i zmęczenie. Powrót stresu czas start!MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ile kalorii powinieneś jeść, żeby schudnąć i pozbyć się tłuszczu? 1000 kcal czy więcej?
-
Ile kroków trzeba zrobić, by spalić 1 kg tłuszczu? "Początkowo ta liczba może wydawać się duża"
- Dlaczego po lecie wypadają mi włosy?
- Kiedy ochota na słodkie powinna nas martwić? Zwróć uwagę na te objawy
- Myśli samobójcze najczęściej są konsekwencją depresji. Gdzie szukać pomocy w kryzysie emocjonalnym?
- Najbardziej tuczące produkty w twojej lodówce
- Te charakterystyczne dolegliwości poprzedzają udar. Nie lekceważ ich