Więcej ważnych tematów znajdziecie na Gazeta.pl
W ostatnich latach dieta bezglutenowa stała się bardzo modna. Promują ją liczni influencerzy, a w sklepach spożywczych możemy zobaczyć coraz więcej produktów odpowiednich dla osób odżywiających się w ten sposób.
Gluten to białko, które znajdziemy m.in. w pszenicy, owsie, jęczmieniu i życie. Produkty spożywcze zawierające ten składnik obecne są więc na każdym kroku. Przez to bezglutenowcy muszą stale zachowywać czujność, gdyż ze względu na swoje zdrowie nie mogą spożywać bardzo dużej ilości potraw.
Dieta bezglutenowa wymaga wyeliminowania z jadłospisu wszystkich produktów zawierających gluten. Czy warto zmienić w ten sposób swój sposób odżywiania? Wyniki badań sprzed kilku lat dowodzą, że taka dieta stosowana przez osoby, które nie są chore na celiakię, nie przynosi im korzyści, a wręcz może zaszkodzić. Więcej na temat celiakii przeczytasz tutaj:
Badania na temat glutenu zostały przeprowadzone przez naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Columbia w Nowym Jorku oraz szpitala miejskiego Massachusetts w Bostonie. W ich trakcie przebadano ponad 100 tysięcy osób.
Jak podkreślają badacze w podsumowaniu badań, nie ma wątpliwości, że gluten szkodzi osobom z celiakią. - Ale popularne poradniki dietetyczne, oparte na anegdotycznych i przypadkowych dowodach, utrzymują, że dieta bezglutenowa jest zdrowa dla wszystkich. Na tym przekonaniu z pewnością korzystają firmy, które sprzedają produkty bezglutenowe, ale czy to dobre dla społeczeństwa? Chcieliśmy znaleźć odpowiedź na to pytanie - powiedział Benjamin Lebwohl, główny autor badania, specjalista gastrolog.
Naukowcy twierdzą, że dieta bezglutenowa może zwiększyć prawdopodobieństwo pojawienia się dolegliwości układu krążenia. Nie chodzi tu o sam gluten, lecz o fakt, że przejście na dietę bezglutenową ogranicza spożywanie produktów pełnoziarnistych, które wpływają na pracę serca korzystnie. Glutenowa abstynencja najczęściej oznacza także, iż przyjmujemy zbyt mało niezbędnego błonnika pokarmowego.
Nie możemy jednak zapominać, że dieta bezglutenowa to najlepszy sposób na wyeliminowanie objawów alergii na gluten. Do najczęstszych symptomów tego uczulenia należą:
W przypadku zaobserwowania u siebie takich objawów warto skonsultować się ze specjalistą. Warto pamiętać, że celiakii czy uczulenia na gluten nie da się zdiagnozować samodzielnie. Co istotne, na celiakię choruje zaledwie jeden procent społeczeństwa. Dlatego też prawdopodobieństwo, że choroba dotyczy akurat nas, jest bardzo niskie.