Czy dieta bezglutenowa przynosi korzyści zdrowotne? Czasami może wręcz szkodzić

Dieta bezglutenowa, jak podpowiada jej nazwa, polega na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów, które zawierają gluten. Ten rodzaj białka znajduje się m.in. w wielu produktach zbożowych. Czy taka dieta jest dla nas dobra? W tym przypadku warto zachować ostrożność.

Więcej ważnych tematów znajdziecie na Gazeta.pl

Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa:

W ostatnich latach dieta bezglutenowa stała się bardzo modna. Promują ją liczni influencerzy, a w sklepach spożywczych możemy zobaczyć coraz więcej produktów odpowiednich dla osób odżywiających się w ten sposób. 

Gluten to białko, które znajdziemy m.in. w pszenicy, owsie, jęczmieniu i życie. Produkty spożywcze zawierające ten składnik obecne są więc na każdym kroku. Przez to bezglutenowcy muszą stale zachowywać czujność, gdyż ze względu na swoje zdrowie nie mogą spożywać bardzo dużej ilości potraw.

Dieta bezglutenowa - to nie zawsze dobry pomysł

Dieta bezglutenowa wymaga wyeliminowania z jadłospisu wszystkich produktów zawierających gluten. Czy warto zmienić w ten sposób swój sposób odżywiania? Wyniki badań sprzed kilku lat dowodzą, że taka dieta stosowana przez osoby, które nie są chore na celiakię, nie przynosi im korzyści, a wręcz może zaszkodzić. Więcej na temat celiakii przeczytasz tutaj:

Metodą leczenia celiaki jest dieta bezglutenowa Czym jest celiakia? Jakie są rodzaje celiakii, leczenie

Badania na temat glutenu zostały przeprowadzone przez naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Columbia w Nowym Jorku oraz szpitala miejskiego Massachusetts w Bostonie. W ich trakcie przebadano ponad 100 tysięcy osób.

Jak podkreślają badacze w podsumowaniu badań, nie ma wątpliwości, że gluten szkodzi osobom z celiakią. - Ale popularne poradniki dietetyczne, oparte na anegdotycznych i przypadkowych dowodach, utrzymują, że dieta bezglutenowa jest zdrowa dla wszystkich. Na tym przekonaniu z pewnością korzystają firmy, które sprzedają produkty bezglutenowe, ale czy to dobre dla społeczeństwa? Chcieliśmy znaleźć odpowiedź na to pytanie - powiedział Benjamin Lebwohl, główny autor badania, specjalista gastrolog.

Naukowcy twierdzą, że dieta bezglutenowa może zwiększyć prawdopodobieństwo pojawienia się dolegliwości układu krążenia. Nie chodzi tu o sam gluten, lecz o fakt, że przejście na dietę bezglutenową ogranicza spożywanie produktów pełnoziarnistych, które wpływają na pracę serca korzystnie. Glutenowa abstynencja najczęściej oznacza także, iż przyjmujemy zbyt mało niezbędnego błonnika pokarmowego.

Alergia na gluten - objawy

Nie możemy jednak zapominać, że dieta bezglutenowa to najlepszy sposób na wyeliminowanie objawów alergii na gluten. Do najczęstszych symptomów tego uczulenia należą:

  • problemy z trawieniem (zaparcia, biegunki, wzdęcia);
  • uczucie zmęczenia następujące po spożyciu produktów glutenowych;
  • częste zawroty głowy;
  • problemy z utrzymaniem równowagi ciała;
  • choroby: łuszczyca, toczeń, zapalenie stawów;
  • bóle głowy;
  • lęki i depresja;
  • u kobiet: brak równowagi hormonalnej, który objawia się przez PMS i zespół policystycznych jajników.

W przypadku zaobserwowania u siebie takich objawów warto skonsultować się ze specjalistą. Warto pamiętać, że celiakii czy uczulenia na gluten nie da się zdiagnozować samodzielnie. Co istotne, na celiakię choruje zaledwie jeden procent społeczeństwa. Dlatego też prawdopodobieństwo, że choroba dotyczy akurat nas, jest bardzo niskie. 

Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, czyli choroba Hashimoto. Zdjęcie ilustracyjne Chorobę Hashimoto możesz zauważyć na skórze. Te objawy powinny cię zaniepokoić

Więcej o: