M±ka

Więcej o:

M±ka

  • Kwas foliowy będzie dodawany do m±ki - zdecydował rz±d Wielkiej Brytanii

    dodawania witaminy B9 do białej m±ki pszennej uda się unikn±ć około 200 przypadków wad cewy nerwowej rocznie, a to oznacza spadek o około 20 procent. Pełnoziarnista m±ka oraz produkty bezglutenowe nie maj± być objęte tak± regulacj±. To przełomowa decyzja Eksperci chwal± tę interwencję rz±du. Kate Steele

  • M±ka. Pełnoziarniste witaminy

    Doł±cz do nas na Facebooku! W jaki sposób powstaje m±ka? Otrzymujemy j± z przemiału ziaren zbóż (pszenicy, jęczmienia, żyta) i innych ro¶lin (kukurydzy, ryżu, soi, bulw ziemniaczanych). Zależnie od sposobu mielenia ziaren

  • M±ka kukurydziana: warto¶ci odżywcze, przepisy

    M±ka kukurydziana - warto¶ci odżywcze M±ka kukurydziana zawiera wiele składników odżywczych,  w 100 g znajdziemy (wg USDA): białko ro¶linne - 7 g węglowodany - błonnik (3,9 g), cukry (1,6 g) kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,6 g kwasy tłuszczowe

  • M±ka migdałowa - warto¶ci odżywcze oraz zastosowanie

    Zalety m±ki migdałowej odkryli wegetarianie, weganie oraz zwolennicy diety bezglutenowej, a także diety paleo i kilku innych. Ponadto, m±ka migdałowa jest polecana osobom z nadci¶nieniem tętniczym , ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz diabetykom. M±ka migdałowa - sk±d się bierze

  • Areszt za kondomy pełne m±ki

    Janet Lee w 2003 r. została aresztowana na lotnisku w Philadelphii. Policjanci i celnicy nie zorientowali się, że w kondomach jest niewinna m±ka i zatrzymali dziewczynę pod zarzutem rozprowadzania narkotyków. Lee spędziła w areszcie trzy tygodnie - tyle zajęło funkcjonariuszom

  • M±ka i pieczywo drożej± jak szalone

    Od dzi¶ m±ka z Polskich Młynów, największego krajowego producenta, drożeje z 60 gr za 1 kg do 65 gr. Adam Tański, prezes PM, tłumaczy, że to z powodu wzrostu cen zbóż, które rolnicy bez opamiętania winduj± w górę. - Na przednówku kupowali¶my pszenicę po 410 zł za tonę, teraz

  • Spadek (obniżenie nastroju) - kiedy staje się poważnym problemem?

    dyni, ziarnach sezamu czy słonecznika, w twardych serach (parmezan), mięsie, jajach oraz w m±ce pszennej. Trzeba także poszukać sposobów na zrelaksowanie się, więcej odpoczywać, starać się unormować swój dzień. Albo wprost przeciwnie: całkowicie zmienić otoczenie i nawyki, o ile to możliwe. Odmiana

  • Ceny m±ki i chleba gwałtownie rosn±

    Niemczech będ± szły do góry, w miarę jak będzie rósł import z Polski i będ± się wyczerpywały zapasy. Już teraz Diamant, jedna z największych polskich firm zajmuj±cych się przerobem zboża na m±kę, aż 60 proc. ziarna sprowadza z zagranicy. A pszenica niemiecka po dodaniu do niej kosztów transportu dochodzi do

  • Wpadka policji: amfetamina okazała się m±k±

    sfotografowanych przez policję. Gdy zaczęli¶my dociekać, dowiedzieli¶my się, że w policyjnych magazynach leż± worki z m±k± ze ¶ladowym dodatkiem amfetaminy. - Trochę za szybko się pochwalili¶my. Komunikat do mediów został wydany, zanim laboranci zbadali zawarto¶ć proszku. Głupio to

  • Jesienna chandra - jak sobie z ni± radzić

    stopniu odpowiadaj±cy za regulację nastroju oraz możliwo¶ć zrelaksowania się (na przykład spokojny sen). Tryptofan znajdziemy na przykład w pestkach dyni, ziarnach sezamu czy słonecznika, a także twardych serach (parmezan), mięsie, jajach czy m±ce pszennej. Uwaga, aby doszło do przyswojenia odpowiedniej