M±ka
-
Trendy kulinarne 2020. Czy co¶ was zaskoczy?
Modnie będzie upiec ciasto z m±ki bananowej lub kalafiorowej. Polubimy także kuchnię Afryki Zachodniej, a dzieci zabierzemy na sushi. Porzucimy soję na rzecz fasoli mung, nasion arbuza i chlorelii. W sklepach zaczniemy pytać o produkty...
-
Seitan: co to jest, jak smakuje, jak go przyrz±dzić?
Seitan pochodzi z kuchni dalekowschodniej i makrobiotycznej, jest polecany jako Ľródło białka osobom nie spożywaj±cym mięsa. Składa się przede wszystkim z białka nazywanego glutenem. Jest produktem dietetycznym, lekkostrawnym. Jego smak zależy od...
-
M±ka kukurydziana: warto¶ci odżywcze, przepisy
Maka kukurydziana powstaje ze zmielonych ziaren kukurydzy. Jest produktem lekkostrawnym, nie zawieraj±cym glutenu, a pełnym warto¶ci odżywczych. Ma charakterystyczne żółte zabarwienie, które zawdzięcza karotenoidom. Jako zamiennik m±ki pszennej...
-
M±ka migdałowa - warto¶ci odżywcze oraz zastosowanie
M±ka migdałowa powstaje w wyniku zmielenia migdałów, czyli pestek owoców migdałowca pospolitego. M±ka migdałowa uważana jest za jeden z najzdrowszych produktów m±cznych, chociaż jest bardzo kaloryczna. Przede wszystkim nie zawiera glutenu, posiada...
-
Semolina - co to jest? Jakie s± wła¶ciwo¶ci odżywcze i zastosowanie semoliny?
Semolina jest to produkt otrzymywany w procesie mielenia pszenicy twardej (durum). Ma postać gruboziarnistej m±ki, która znajduje zastosowanie głównie przy produkcji makaronu i kuskusu. Najnowsze badania pokazuj±, że semolina to bogate Ľródło wiel...
-
Próbujesz surowego ciasta albo dajesz "wylizać resztki" dzieciom? Epidemiolog: ostrzegamy przed ryzykiem
Zgodnie z wynikami badań opublikowanymi w "The New England Journal of Medicine" próbowanie nawet niewielkich ilo¶ci jedzenia z surow± m±k± może się skończyć poważnymi problemami zdrowotnymi.