Mąka

Więcej o:

Mąka

  • Mąka migdałowa - wartości odżywcze oraz zastosowanie

    Zalety mąki migdałowej odkryli wegetarianie, weganie oraz zwolennicy diety bezglutenowej, a także diety paleo i kilku innych. Ponadto, mąka migdałowa jest polecana osobom z nadciśnieniem tętniczym, ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz diabetykom. Mąka migdałowa - skąd się bierze? Mąka

  • Mąka i pieczywo drożeją jak szalone

    Od dziś mąka z Polskich Młynów, największego krajowego producenta, drożeje z 60 gr za 1 kg do 65 gr. Adam Tański, prezes PM, tłumaczy, że to z powodu wzrostu cen zbóż, które rolnicy bez opamiętania windują w górę. - Na przednówku kupowaliśmy pszenicę po 410 zł za tonę, teraz oferujemy 440 zł

  • Areszt za kondomy pełne mąki

    Janet Lee w 2003 r. została aresztowana na lotnisku w Philadelphii. Policjanci i celnicy nie zorientowali się, że w kondomach jest niewinna mąka i zatrzymali dziewczynę pod zarzutem rozprowadzania narkotyków. Lee spędziła w areszcie trzy tygodnie - tyle zajęło funkcjonariuszom zrobienie

  • Ceny mąki i chleba gwałtownie rosną

    na mąkę, aż 60 proc. ziarna sprowadza z zagranicy. A pszenica niemiecka po dodaniu do niej kosztów transportu dochodzi do 700 zł za tonę. - Musimy się liczyć ze wzrostem cen, i to kroczącym. Już w lutym ceny zbóż w kraju pójdą w górę o kolejne 15 proc. i do końca kwietnia będą systematycznie szły do góry

  • Giełdy szaleją: Pszenica ważna jak ropa, mąka drożeje

    jak obecnie nie było od lat - wszyscy liczyli na uzupełnienie rezerw z tegorocznych zbiorów. Dziś już wiadomo, że nie tylko nie ma zboża na zapasy, nie wiadomo też, czy wystarczy na bieżący popyt. Dlatego cena pszenicy już nie "idzie" w górę, ale "galopuje". A za pszenicą drożeje mąka, makarony

  • Mąka kukurydziana: wartości odżywcze, przepisy

    Mąka kukurydziana - wartości odżywcze Mąka kukurydziana zawiera wiele składników odżywczych, w 100 g znajdziemy (wg USDA): białko roślinne - 7 g węglowodany - błonnik (3,9 g), cukry (1,6 g) kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 0,6 g kwasy tłuszczowe jednonienasycone

  • Kwas foliowy będzie dodawany do mąki - zdecydował rząd Wielkiej Brytanii

    do białej mąki pszennej uda się uniknąć około 200 przypadków wad cewy nerwowej rocznie, a to oznacza spadek o około 20 procent. Pełnoziarnista mąka oraz produkty bezglutenowe nie mają być objęte taką regulacją. To przełomowa decyzja Eksperci chwalą tę interwencję rządu. Kate Steele, dyrektor organizacji