pszenica

Więcej o:

pszenica

  • Na świecie drożeje pszenica

    Pszenica w dostawach na maj zdrożała w poniedziałek do 71 funtów (około 426 zł) za tonę. Zdaniem analityków za wzrost cen odpowiadają Chińczycy, którzy rozpoczęli zakupy na masową skalę. Ma to związek ze spadkiem do najniższego od 20 lat poziomu zapasów tego zboża w Państwie

  • Będą dopłaty eksportowe do pszenicy

    - dziś za tonę pszenicy dostają 410-430 zł, podczas gdy rok temu było to między 550 a 600 zł. Nadwyżkę ziarna w polskich magazynach szacuje się na prawie 4 mln ton. Od roku Unia nie dopłacała do eksportu pszenicy, by nie zadzierać ze Światową Organizacją Handlu (WTO), która dąży do wyeliminowania

  • Słynni truciciele w naszej diecie. Jest się czego bać?

    ). Wyniki ukazały się w 2017 roku w prestiżowym czasopiśmie medycznym British Medical Journal ( więcej na temat badań ). Przypominamy zatem dla porządku. Gluten to grupa białek pochodzenia roślinnego, zawartych w pszenicy, owsie, życie i jęczmieniu. Od kilku lat trwa dyskusja czy białka owsa są

  • Kukurydza - zboże znakomite nie tylko dla tych, którzy unikają glutenu

    wieku zaczęła systematycznie podbijać cały świat. Chociaż pod względem wielkości uprawy jest drugim zbożem na świecie (zaraz po pszenicy), zbiory na poziomie 600 milionów ton rocznie czynią z niej królową wśród zbóż. Kukurydza - kaloryczna, czyli tucząca? W zależności od przeznaczenia, okresu

  • Dzieci menonitów rzadko cierpią na alergie. Oczywiste? Niekoniecznie

    zwierząt. Natomiast alergia pokarmowa pojawia się po pewnego typu pokarmach, takich jak orzeszki ziemne, pszenica, soja, mleko krowie, owoce morza itd. Na dodatek, nie bardzo wiadomo, co jest przyczyną tej "alergicznej" eksplozji. Spekuluje się, że chodzi tutaj prawdopodobnie o negatywny wpływ

  • Serotonina - co to takiego i jaki ma wpływ na działanie całego organizmu?

    ), nasion dyni i słonecznika , jajek, awokado , bananów . Doskonałym źródłem węglowodanów złożonych, z których organizm będzie mógł pozyskać cenny aminokwas są także kasze, warzywa, pełnoziarniste pieczywo, ryż, makarony z pszenicy tzw. durum. Warto także pamiętać o produktach bogatych w witaminy z grupy

  • Miso, właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść produkty sfermentowane?

    jest mielona i mieszana z koji, co zapoczątkowuje proces fermentacji. Do tej masy sojowej dodaje się odpowiednie ilości soli oraz wybrane dodatki, w tym ryż, jęczmień, grykę, proso, pszenicę i inne zboża, a czasem nawet nasiona konopi. Receptury zależą od regionu, w którym miso jest wytwarzane. Każdy

  • Dopamina: substancja o ogromnym wpływie na ośrodek przyjemności

    podnieść poziom dopaminy, radzimy wzbogacić dietę w tyrozyny. Produktami bogatymi w tyrozyny są m.in. banany, awokado, buraki, nasiona dyni, kiełki pszenicy, zielone warzywa liściaste, jabłka, migdały, jajka i produkty odzwierzęce. Produkcję dopaminy wspomagają też kiszonki (kiszona kapusta, kiszone ogórki