pszenica
-
Semolina - co to jest? Jakie są właściwości odżywcze i zastosowanie semoliny?
Semolina jest to produkt otrzymywany w procesie mielenia pszenicy twardej (durum). Ma postać gruboziarnistej mąki, która znajduje zastosowanie głównie przy produkcji makaronu i kuskusu. Najnowsze badania pokazują, że semolina to bogate źródło wiel...
-
Nietolerancja i nadwrażliwość na gluten? Naukowcy podejrzewają innego "winnego"
Nie jesz pieczywa ani makaronu, bo nie tolerujesz glutenu? Możliwe, że to nie on jest tu winny - naukowcy podejrzewają fruktany obecne w produktach zbożowych i nie tylko.
-
Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?
Pieczywo pełnoziarniste, mąka z pełnego przemiału - niby znamy już przepis na zdrowie. Zarazem od czasu obalenia tradycyjnej piramidy żywienia zboża przestały być bezwzględną podstawą naszej diety, a specjaliści podkreślają, że i przy ich wyborze...
-
Dieta bezglutenowa - co to jest i kiedy jej stosowanie ma sens?
Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu wszystkich produktów, które zawierają gluten. Ten rodzaj białka znajduje się m.in. w niektórych produktach zbożowych i jest niezbędny do prawidłowego działania organizmu. Jego...
-
Kasza bulgur - więcej niż kasza?
Wytwarza się ją z pszenicy durum, czyli tej najwyższej jakości i z największą ilością witamin oraz cennych dla organizmu związków. Czym tak naprawdę jest kasza bulgur, czym różni się od innych kasz i dlaczego warto zrobić i dla niej miejsce w nasz...
-
Chleb powszedni: na co zwracać uwagę, by wybrać najlepszy?
Dobry chleb składa się jedynie z kilku składników: mąki, wody, soli oraz drożdży lub zakwasu. Dlaczego zatem tak o niego trudno w sklepach?
-
Olej z kiełków pszenicy - na suchą skórę i zmarszczki
Spośród tłuszczów roślinnych olej ten wyróżnia wyjątkowo wysoka zawartość witaminy E. Przyda się przede wszystkim do pielęgnacji mocno przesuszonej i pękającej skóry, a także cery dojrzałej i wrażliwej.
-
Makarony to zdrowie! Sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
Przeciętny Włoch zjada rocznie prawie 30 kg makaronu, Polak tylko 5. Silne jest u nas przekonanie o wysokiej kaloryczności makaronu. Czy słuszne?