witamina e
-
Witamina E - to dzięki niej wyglądamy młodziej, a nasza skóra wolniej się starzeje
Zdolność witaminy E do hamowania procesów starzenia wynika z jej właściwości antyoksydacyjnych. Witamina E ma też związek z aktywnością układu odpornościowego, jest niezbędna dla zdrowia wzroku i dobrej kondycji skóry.
-
Olej arachidowy - jakie są jego wartości odżywcze i kiedy warto po niego sięgnąć?
Olej arachidowy, jak nietrudno się domyślić, pozyskiwany jest orzechów arachidowych. Dużą popularnością cieszy się w kuchni azjatyckiej oraz hinduskiej. Mimo że nie jest żadną nowością, to od kilku lat cieszy się sporym zainteresowaniem, nie tylko...
-
Witamina E - więcej niż witamina młodości. Właściwości i skutki niedoboru witamy E
Witamina E kojarzy się nam z dłuższym życiem i młodszym wyglądem skóry. Okazuje się jednak, że potrafi ona znacznie więcej. Witamina E korzystnie wpływ na układ krążenia, wspomaga pracę mięśni oraz, jak dowodzą badania, może uchronić przed rakiem...
-
Kofaktor - czym jest, jak działa, przykłady kofaktorów
Kofaktorami nazywa się związki chemiczne, które przyspieszają zachodzenie niektórych reakcji chemicznych. Są one składowymi niektórych enzymów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakie są przykładowe kofaktory i dlaczego...
-
Tokoferol: co to jest, działanie tokoferolu, dawkowanie
Tokoferol to jeden ze składowych witaminy E. Wykazuje się podobną aktywnością biologiczną co witamina, zatem działa w organizmie jako przeciwutleniacz. Wchodzi w skład wielu preparatów leczniczych i suplementów diety.
-
Witamina E - więcej niż witamina młodości
Witamina E kojarzy się nam z dłuższym życiem i młodszym wyglądem skóry. Okazuje się jednak, że potrafi ona znacznie więcej. Witamina E korzystnie wpływ na układ krążenia, wspomaga pracę mięśni oraz, jak dowodzą badania, może uchronić przed rakiem...
-
Orzeszki piniowe - kulinarny skarb z południa Europy
Orzeszki piniowe, czyli jadalne nasiona sosny pinii, są popularnym elementem kuchni śródziemnomorskiej. W tamtych rejonach świata doceniane były już w czasach starożytnych. Cechuje je specyficzny, żywiczny smak oraz liczne właściwości prozdrowotne...
-
Orkisz - gwarancja dobrej formy. Poznaj właściwości i działanie
Orkisz to stara odmiana pszenicy, cieszącą się ogromną popularnością w czasach starożytnych i w średniowieczu. Odkryto wówczas, że jej spożywanie jest gwarancją zachowania dobrej formy fizycznej. Na długi czas jednak o nie jest zapomniano. Obecnie...
-
Olej rydzowy - zapomniany skarb pełen omega-3 i witaminy E
Choć jeszcze 70 lat temu był jednym z najpopularniejszych olejów, dziś niełatwo znaleźć go na sklepowych półkach. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne znów wraca do łask.
-
Olej sojowy - na "zły" cholesterol i problemy skórne
Bladożółty, delikatny w smaku olej sojowy kryje w sobie prawdziwą moc. Zobacz kiedy warto po niego sięgnąć, a kiedy zachować ostrożność.
-
Czym jest rak jelita grubego
-
Zastąp kawę tym napojem. Będziesz tryskać energią przez cały dzień
-
Przepis na prawdziwą magię? Sprawdź, czy go znasz! [MATERIAŁ PROMOCYJNY]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Kiedyś robiły go babcie. Dziś ten rosół jest eliksirem zdrowia i młodośći
-
Rak jelita grubego - wczesne objawy, leczenie i rokowania. Jeden sygnał powinien cię zaniepokoić
- Co kryje się za falą dziecięcego zapalenia płuc w Chinach? Eksperci wyjaśniają
- Witamina B12 może przyspieszyć naprawę tkanek i pomóc w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - nowe badanie
- Co najlepiej pić przy bólu gardła? Pomoże napar, który przygotujesz w kilka minut
- W QUIZIE medycznym pytamy o choroby. Jak z Waszą wiedzą na ten temat?
- Krępujące, choć robią to wszyscy. Dowiedz się, dlaczego puszczamy bąki