witamina-e

Witamina-e

Rola w organizmie: witamina E (tokoferol) jako główny antyoksydant chroni komórki przed utleniaczami - dostarcza składniki odżywcze do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych, chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Jest wykorzystywana do leczenia męskiej bezpłodności, miażdżycy oraz przy chorobach serca. Źródło witaminy: zielone warzywa liściaste, mleko, jaja, masło, oleje roślinne, kiełki pszenicy, pieczywo razowe, orzechy, migdały. Skutki niedoboru: problemy z płodnością, poronienia, zaburzenia mięśniowe, przebarwienia skórne, zaburzenia wzrostu.

witamina e

Więcej o:

witamina e

  • Olej rydzowy - zapomniany skarb pełen omega-3 i witaminy E

    nowotworami, m.in. rakiem piersi czy prostaty. Więcej o kwasach tłuszczowych omega-3 Olej dobry dla skóry W oleju z lnianki znajdziemy też mnóstwo, bo nawet 110 mg (na 100 g) antyoksydantów z grupy tokoferoli, a więc witaminy E. To niemal trzykrotnie więcej niż w znanym z wysokiej zawartości tej witaminy

  • Olej rydzowy - zapomniany skarb pełen omega-3 i witaminy E

    nowotworami, m.in. rakiem piersi czy prostaty. Więcej o kwasach tłuszczowych omega-3 Olej dobry dla skóry W oleju z lnianki znajdziemy też mnóstwo, bo nawet 110 mg (na 100 g) antyoksydantów z grupy tokoferoli, a więc witaminy E. To niemal trzykrotnie więcej niż w znanym z wysokiej zawartości tej witaminy

  • Tokoferol: co to jest, działanie tokoferolu, dawkowanie

    Tokoferol - co to za związek? Tokoferol to zbiorcza nazwa grupy związków chemicznych, takich jak alfa-tokoferol, beta-tokoferol, gamma-tokoferol oraz delta-tokoferol, które wraz z tokotrienolami współtworzą witaminę E. Tę witaminę znamy jako związek chemiczny już od 1936 roku, kiedy to została

  • Leki o nie potwierdzonym znaczeniu

    Leki o nie potwierdzonym znaczeniu Ostateczne wyniki wieloośrodkowego międzynarodowego badania klinicznego nad znaczeniem podawania witaminy E (tokoferolu) w ch.P. nie wykazały aby jej regularne stosowanie zwalniało postęp choroby. Kilka innych przykładów to substancje nie mające wpływu na objawy

  • Olej z kiełków pszenicy - na suchą skórę i zmarszczki

    - do posmarowania całej twarzy powinno nam wystarczyć około 4 kropli. Olej przeciwko przesuszeniu i oznakom starzenia Znajdziemy w nim przede wszystkim rekordową wśród olejów zawartość witaminy E (podobnie jak np. w oleju rokitnikowym), mniej więcej trzy razy tyle, ile w o wiele popularniejszym w naszym kraju oleju

  • Jakie witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach?

    witaminy: witamina A, witamina D, witamina E oraz witamina K. Są kumulowane w organizmie w tkance tłuszczowej oraz w wątrobie, więc raczej nie grozi nam ich niedobór. Oprócz witaminy D, której może jednak zabraknąć w organizmie, na przykład zimą. Z drugiej strony, nadmiar witamin też bywa szkodliwy

  • Jeśli orzechy, to włoskie!

    foliowego i innych witamin z grupy B, witaminę E. Szczególnie cenione są ze względu na zawartość tłuszczów wielonienasyconych, w tym kwasu linolenowego. Organizm ludzki umie wyprodukować z niego cudowne kwasy omega-3. Te mają niezliczone zalety: chronią nas przed miażdżycą i zawałem, nawilżają skórę

  • Opuncja figowa - właściwości, zastosowanie

    przygotowuje się olejek bogaty w substancje biologicznie czynne, takie jak związki fenolowe, tanina, flawonoidy oraz kwas hydroksycynamonowy. W olejku zawarta jest również duża ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz fitosteroli. Ze względu na swój wyjątkowy skład olejek z nasion