witamina e
-
Witamina E - to dzięki niej wyglądamy młodziej, a nasza skóra wolniej się starzeje
Zdolność witaminy E do hamowania procesów starzenia wynika z jej właściwości antyoksydacyjnych. Witamina E ma też związek z aktywnością układu odpornościowego, jest niezbędna dla zdrowia wzroku i dobrej kondycji skóry.
-
Olej arachidowy - jakie są jego wartości odżywcze i kiedy warto po niego sięgnąć?
Olej arachidowy, jak nietrudno się domyślić, pozyskiwany jest orzechów arachidowych. Dużą popularnością cieszy się w kuchni azjatyckiej oraz hinduskiej. Mimo że nie jest żadną nowością, to od kilku lat cieszy się sporym zainteresowaniem, nie tylko...
-
Witamina E - więcej niż witamina młodości. Właściwości i skutki niedoboru witamy E
Witamina E kojarzy się nam z dłuższym życiem i młodszym wyglądem skóry. Okazuje się jednak, że potrafi ona znacznie więcej. Witamina E korzystnie wpływ na układ krążenia, wspomaga pracę mięśni oraz, jak dowodzą badania, może uchronić przed rakiem...
-
Kofaktor - czym jest, jak działa, przykłady kofaktorów
Kofaktorami nazywa się związki chemiczne, które przyspieszają zachodzenie niektórych reakcji chemicznych. Są one składowymi niektórych enzymów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakie są przykładowe kofaktory i dlaczego...
-
Tokoferol: co to jest, działanie tokoferolu, dawkowanie
Tokoferol to jeden ze składowych witaminy E. Wykazuje się podobną aktywnością biologiczną co witamina, zatem działa w organizmie jako przeciwutleniacz. Wchodzi w skład wielu preparatów leczniczych i suplementów diety.
-
Witamina E - więcej niż witamina młodości
Witamina E kojarzy się nam z dłuższym życiem i młodszym wyglądem skóry. Okazuje się jednak, że potrafi ona znacznie więcej. Witamina E korzystnie wpływ na układ krążenia, wspomaga pracę mięśni oraz, jak dowodzą badania, może uchronić przed rakiem...
-
Orzeszki piniowe - kulinarny skarb z południa Europy
Orzeszki piniowe, czyli jadalne nasiona sosny pinii, są popularnym elementem kuchni śródziemnomorskiej. W tamtych rejonach świata doceniane były już w czasach starożytnych. Cechuje je specyficzny, żywiczny smak oraz liczne właściwości prozdrowotne...
-
Orkisz - gwarancja dobrej formy. Poznaj właściwości i działanie
Orkisz to stara odmiana pszenicy, cieszącą się ogromną popularnością w czasach starożytnych i w średniowieczu. Odkryto wówczas, że jej spożywanie jest gwarancją zachowania dobrej formy fizycznej. Na długi czas jednak o nie jest zapomniano. Obecnie...
-
Olej rydzowy - zapomniany skarb pełen omega-3 i witaminy E
Choć jeszcze 70 lat temu był jednym z najpopularniejszych olejów, dziś niełatwo znaleźć go na sklepowych półkach. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne znów wraca do łask.
-
Olej sojowy - na "zły" cholesterol i problemy skórne
Bladożółty, delikatny w smaku olej sojowy kryje w sobie prawdziwą moc. Zobacz kiedy warto po niego sięgnąć, a kiedy zachować ostrożność.
-
Co jeść na kolację, aby mieć niski cukier rano. Zacznij od jednej zmiany
-
Co jeść na śniadanie, żeby mieć niski cukier? Zacznij od prostego nawyku
-
Co pić wieczorem, aby szybciej zgubić tłuszcz z brzucha i przyspieszyć metabolizm
-
Za wysoki cukier. Objaw, który wyczujesz w czasie oddawania moczu
-
Dlaczego warto pić niebieską herbatę?
- Pij codziennie olej z czarnej porzeczki na cholesterol. Efekt cię zaskoczy
- Schudłeś 5 kg? Dowiedz się, jakie zmiany zaszły w twoim organizmie
- Alek i Agata są najważniejsi. Pan Marcin potrzebuje wsparcia, by o nich zadbać
- Napoje energetyczne jak wódka i papierosy? Rzeczywiście będą nowe przepisy?
- Sprawdź, jak zneutralizować bakterie odpowiedzialne za efekt jo-jo