witamina e
-
Witamina E - to dzięki niej wyglądamy młodziej, a nasza skóra wolniej się starzeje
Zdolność witaminy E do hamowania procesów starzenia wynika z jej właściwości antyoksydacyjnych. Witamina E ma też związek z aktywnością układu odpornościowego, jest niezbędna dla zdrowia wzroku i dobrej kondycji skóry.
-
Olej arachidowy - jakie są jego wartości odżywcze i kiedy warto po niego sięgnąć?
Olej arachidowy, jak nietrudno się domyślić, pozyskiwany jest orzechów arachidowych. Dużą popularnością cieszy się w kuchni azjatyckiej oraz hinduskiej. Mimo że nie jest żadną nowością, to od kilku lat cieszy się sporym zainteresowaniem, nie tylko...
-
Witamina E - więcej niż witamina młodości. Właściwości i skutki niedoboru witamy E
Witamina E kojarzy się nam z dłuższym życiem i młodszym wyglądem skóry. Okazuje się jednak, że potrafi ona znacznie więcej. Witamina E korzystnie wpływ na układ krążenia, wspomaga pracę mięśni oraz, jak dowodzą badania, może uchronić przed rakiem...
-
Kofaktor - czym jest, jak działa, przykłady kofaktorów
Kofaktorami nazywa się związki chemiczne, które przyspieszają zachodzenie niektórych reakcji chemicznych. Są one składowymi niektórych enzymów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakie są przykładowe kofaktory i dlaczego...
-
Tokoferol: co to jest, działanie tokoferolu, dawkowanie
Tokoferol to jeden ze składowych witaminy E. Wykazuje się podobną aktywnością biologiczną co witamina, zatem działa w organizmie jako przeciwutleniacz. Wchodzi w skład wielu preparatów leczniczych i suplementów diety.
-
Witamina E - więcej niż witamina młodości
Witamina E kojarzy się nam z dłuższym życiem i młodszym wyglądem skóry. Okazuje się jednak, że potrafi ona znacznie więcej. Witamina E korzystnie wpływ na układ krążenia, wspomaga pracę mięśni oraz, jak dowodzą badania, może uchronić przed rakiem...
-
Orzeszki piniowe - kulinarny skarb z południa Europy
Orzeszki piniowe, czyli jadalne nasiona sosny pinii, są popularnym elementem kuchni śródziemnomorskiej. W tamtych rejonach świata doceniane były już w czasach starożytnych. Cechuje je specyficzny, żywiczny smak oraz liczne właściwości prozdrowotne...
-
Orkisz - gwarancja dobrej formy. Poznaj właściwości i działanie
Orkisz to stara odmiana pszenicy, cieszącą się ogromną popularnością w czasach starożytnych i w średniowieczu. Odkryto wówczas, że jej spożywanie jest gwarancją zachowania dobrej formy fizycznej. Na długi czas jednak o nie jest zapomniano. Obecnie...
-
Olej rydzowy - zapomniany skarb pełen omega-3 i witaminy E
Choć jeszcze 70 lat temu był jednym z najpopularniejszych olejów, dziś niełatwo znaleźć go na sklepowych półkach. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne znów wraca do łask.
-
Olej sojowy - na "zły" cholesterol i problemy skórne
Bladożółty, delikatny w smaku olej sojowy kryje w sobie prawdziwą moc. Zobacz kiedy warto po niego sięgnąć, a kiedy zachować ostrożność.
-
Sposoby na pozbycie się oponki z brzucha. Ten napój ci w tym pomoże
-
Z czym jeść kanapki na kolację, żeby mieć niski cukier rano?
-
Niesamowita wyprawa Polaków. Mają za sobą już trzy zjazdy. Śledź z nami tę podróżMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Czy jazda na rowerze wyszczupla brzuch? To nie jest takie jednoznaczne
-
Najlepsze pomysły na obiad przy cukrzycy
- Soplówka jeżowata działa niszcząco na układ nerwowy? Mamy wyjaśnienia GIS
- Owoce sezonowe, które powinieneś jeść garściami
- Kto pije kawę, nie ma zaparć? To nie takie proste
- Nigdy nie połykaj pestek tego owocu. Mogą cię czekać poważne dolegliwości
- Śpisz w ten sposób? Zwiększasz ryzyko cukrzycy, otyłości, a nawet raka