Orkisz - gwarancja dobrej formy. Poznaj właściwości i działanie

Orkisz to stara odmiana pszenicy, cieszącą się ogromną popularnością w czasach starożytnych i w średniowieczu. Odkryto wówczas, że jej spożywanie jest gwarancją zachowania dobrej formy fizycznej. Na długi czas jednak o nie jest zapomniano. Obecnie za sprawą mody na zdrowy styl życia orkisz powraca do łask. Popularnością cieszy się m.in. orkiszowy chleb, mąka, płatki, kasza, a także kawa.

Orkisz - starożytna pszenica, która współcześnie wraca do łask

Orkisz znany był już w czasach starożytnych. Co ciekawe, w tamtym okresie zboże to było niezwykle cenionym składnikiem diety. Orkisz był popularnym posiłkiem sportowców biorących udział w igrzyskach oraz rzymskich gladiatorów. Już wówczas dostrzeżono, że jego spożycie pomaga w razie spadku energii i zmęczenia. Ta popularność utrzymywała się także w okresie średniowiecza – orkisz był m.in. składnikiem kuchni germańskiej. Potem o nim na długi czas zapomniano. Jednak obecnie za sprawą mody na zdrowy styl życia orkisz zaczął wracać do łask. Czy stanie się tak popularny jak dawniej? Wiele na to wskazuje.

Orkisz - poznaj cenne właściwości

W ostatnich latach orkisz został ponownie doceniony. Dostrzeżono nie tylko jego walory smakowe, ale także liczne właściwości zdrowotne. Orkisz ma przyjemny, słodko-orzechowy smak, który przysparza mu wielu wielbicieli. Do tego jest łatwostrawny. Obecnie orkisz znajduje coraz szersze zastosowanie w kuchni – dużą popularnością cieszą się orkiszowy chleb, mąka, płatki, kasza, a także kawa.

Orkisz posiada cenne właściwości, dzięki którym zdecydowanie wygrywa w zestawieniu z pszenicą zwyczajną. Przede wszystkim cechuje go wysoka zawartość białka. Ziarno orkiszu zawiera go znacznie więcej niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Co więcej, jest także bogatszym źródłem licznych witamin – m.in. witaminy A i E. Dodatkowo orkisz zawiera duże ilości cynku, żelaza, fosforu, selenu i miedzi.

Warto wiedzieć, że w orkiszu wykryto także obecność rodanidu, który jest naturalnym antybiotykiem występującym w krwi, ślinie i mleku kobiecym. Substancja ta wspomaga układ odpornościowy oraz procesy krwiotworzenia; z kolei dzieci, które są karmione piersią chroni przed zakażeniami.

Wbrew temu, co pojawia się w wielu artykułach na temat orkiszu, pszenica ta zawiera w swoim składzie gluten. Nie jest to więc odpowiedni zamiennik tradycyjnych dań dla osób na diecie bezglutenowej. Warto jednak podkreślić, że zawarty w orkiszu gluten cechuje bardzo wysoka jakość.

To, co powinno zainteresować osoby na diecie to bogactwo błonnika pokarmowego. Dzięki temu składnikowi orkisz gwarantuje długotrwałe uczucie sytości i wpływa na poprawę metabolizmu.

Więcej o błonniku:

 

Orkisz jako składnik diety. Co zyskamy dzięki włączeniu go do jadłospisu?

Istnieje szereg powodów, dla których warto włączyć orkisz do codziennej diety. Regularne spożywanie potraw zawierających w swoim składzie to zboże polepszy funkcjonowanie naszego organizmu.

Orkisz spożywany systematycznie może przyczynić się do:

  • usunięcia toksyny z organizmu;
  • poprawy stanu skóry, włosów i paznokci;
  • wzmocnienia odporności;
  • obniżenia poziomu cholesterolu;
  • spowolnienia proces starzenia się;
  • poprawy pracy układu nerwowego;
  • wzmocnienia koncentracji;
  • poprawy pracy umysłu.

Co ciekawe, orkisz zaczął być stosowany także w celach leczniczych. Włączenie go do jadłospisu może pomóc m.in. w przypadku cukrzycy, anginy, a także reumatyzmu.

Orkisz w kuchni - orkiszowy chleb, mąka, płatki, kasza, kawa

Orkisz nie jest obecnie popularny na szeroką skalę. Zboże to uprawia się głównie w gospodarstwach ekologicznych. Jednak zapotrzebowanie na te ziarna stale będzie rosło. Wyroby orkiszowe są obecnie elementami wielu zdrowych diet, jako zamienniki tradycyjnych składników jadłospisu.
Mimo że mąkę orkiszową znajdziemy już w asortymencie większości sklepów to jednak produkty takie jak płatki orkiszowe, chleb, kasza i kawa są dostępne raczej tylko w sklepach ekologicznych.

W jakich artykułach spożywczych znajdziemy orkisz i co je charakteryzuje? Oto najpopularniejsze obecnie wytwory:

  • Chleb orkiszowy: doceniany ze względu na wyjątkowy smak i zapach. Przygotowywany na drożdżach lub na zakwasie.
  • Płatki orkiszowe: zamiennik zwykłych płatków zbożowych. Wyróżnia je lekko orzechowy smak. Polecane w szczególności dla osób, które będąc na diecie, chcą spożywać zdrowe i wartościowe śniadania.
  • Kasza orkiszowa: Jest ciepła termicznie, dzięki czemu ogrzewa organizm. Może być elementem zdrowego jadłospisu, jako zamiennik ziemniaków, ryżu lub makaronu. Łączona także z daniami na słodko.
  • Kawa orkiszowa: zamiennik tradycyjnej kawy polecany dla osób, które mają problemy z niedoborem magnezu w organizmie lub chcą zerwać z kofeinowym nałogiem. Warto pamiętać, że kawa orkiszowa posiada najwięcej walorów zdrowotnych ze wszystkich kaw zbożowych.

 

 

Więcej o: