Orkisz znany był już w czasach starożytnych. Co ciekawe, w tamtym okresie zboże to było niezwykle cenionym składnikiem diety. Orkisz był popularnym posiłkiem sportowców biorących udział w igrzyskach oraz rzymskich gladiatorów. Już wówczas dostrzeżono, że jego spożycie pomaga w razie spadku energii i zmęczenia. Ta popularność utrzymywała się także w okresie średniowiecza – orkisz był m.in. składnikiem kuchni germańskiej. Potem o nim na długi czas zapomniano. Jednak obecnie za sprawą mody na zdrowy styl życia orkisz zaczął wracać do łask. Czy stanie się tak popularny jak dawniej? Wiele na to wskazuje.
W ostatnich latach orkisz został ponownie doceniony. Dostrzeżono nie tylko jego walory smakowe, ale także liczne właściwości zdrowotne. Orkisz ma przyjemny, słodko-orzechowy smak, który przysparza mu wielu wielbicieli. Do tego jest łatwostrawny. Obecnie orkisz znajduje coraz szersze zastosowanie w kuchni – dużą popularnością cieszą się orkiszowy chleb, mąka, płatki, kasza, a także kawa.
Orkisz posiada cenne właściwości, dzięki którym zdecydowanie wygrywa w zestawieniu z pszenicą zwyczajną. Przede wszystkim cechuje go wysoka zawartość białka. Ziarno orkiszu zawiera go znacznie więcej niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Co więcej, jest także bogatszym źródłem licznych witamin – m.in. witaminy A i E. Dodatkowo orkisz zawiera duże ilości cynku, żelaza, fosforu, selenu i miedzi.
Warto wiedzieć, że w orkiszu wykryto także obecność rodanidu, który jest naturalnym antybiotykiem występującym w krwi, ślinie i mleku kobiecym. Substancja ta wspomaga układ odpornościowy oraz procesy krwiotworzenia; z kolei dzieci, które są karmione piersią chroni przed zakażeniami.
Wbrew temu, co pojawia się w wielu artykułach na temat orkiszu, pszenica ta zawiera w swoim składzie gluten. Nie jest to więc odpowiedni zamiennik tradycyjnych dań dla osób na diecie bezglutenowej. Warto jednak podkreślić, że zawarty w orkiszu gluten cechuje bardzo wysoka jakość.
To, co powinno zainteresować osoby na diecie to bogactwo błonnika pokarmowego. Dzięki temu składnikowi orkisz gwarantuje długotrwałe uczucie sytości i wpływa na poprawę metabolizmu.
Więcej o błonniku:
Istnieje szereg powodów, dla których warto włączyć orkisz do codziennej diety. Regularne spożywanie potraw zawierających w swoim składzie to zboże polepszy funkcjonowanie naszego organizmu.
Orkisz spożywany systematycznie może przyczynić się do:
Co ciekawe, orkisz zaczął być stosowany także w celach leczniczych. Włączenie go do jadłospisu może pomóc m.in. w przypadku cukrzycy, anginy, a także reumatyzmu.
Orkisz nie jest obecnie popularny na szeroką skalę. Zboże to uprawia się głównie w gospodarstwach ekologicznych. Jednak zapotrzebowanie na te ziarna stale będzie rosło. Wyroby orkiszowe są obecnie elementami wielu zdrowych diet, jako zamienniki tradycyjnych składników jadłospisu.
Mimo że mąkę orkiszową znajdziemy już w asortymencie większości sklepów to jednak produkty takie jak płatki orkiszowe, chleb, kasza i kawa są dostępne raczej tylko w sklepach ekologicznych.
W jakich artykułach spożywczych znajdziemy orkisz i co je charakteryzuje? Oto najpopularniejsze obecnie wytwory: