Witamina E to grupa związków chemicznych bez których organizm się nie obejdzie. Zapotrzebowanie na nią zależy od wieku oraz płci. Małe dzieci potrzebują jej ok. 6 mg, mężczyźni 10 mg, a kobiety 8 mg (jeśli stosują antykoncepcję hormonalną dawka powinna być większa). Osoby, starsze, które ukończyły 75. rok życia muszą dostarczyć organizmowi ok. 25 mg witaminy.
Witamina E - może chronić przed rakiem
Hamowanie procesów starzenia to tylko jedna z właściwości witaminy E. Witamina E, przede wszystkim wspiera funkcjonowanie układu krążenia i chroni go przed groźnymi zakrzepami, miażdżycą oraz redukuje poziom tzw. złego cholesterolu. Dzięki czemu znacznie się obniża ryzyko wystąpienia zwału serca czy udaru.
Witamina E zapobiega przedwczesnemu niszczeniu czerwonych krwinek, wspiera układ nerwowy poprzez poprawę przepływu bodźców nerwowych. Dodatkowo wzmacnia męskie nasienie (niedobór witaminy może uszkadzać plemniki). Nie mogą o niej zapomnieć kobiety w ciąży. Jest ona niezbędna by płód rozwijał się prawidłowo (zapewnia prawidłowy rozwój narządu wzroku, w połączeniu z kwasem foliowym wspomaga układ nerwowy). Zapobiega obumarciu płodu oraz tzw. zatruciu ciążowemu.
Witamina E uchodzi za jeden z silniejszych przeciwutleniaczy, czyli substancji, które chronią organizm przez szkodliwymi wolnymi rodnikami. Ich obecność przyspiesza starzenie oraz może przyczynić się do rozwoju niektórych nowotworów.
Zdolność zwalczania wolnych rodników zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Dodatkowo odżywia, regeneruje oraz nawilża skórę. Mimo że kosmetyki z jej dodatkiem pasują do każdego rodzaju skóry, poleca się je przede wszystkim tym, osobom, których skóra jest wrażliwa i podatna na podrażnienia. Witamina E łagodzi objawy łuszczycy, egzemy, skutecznie walczy z trądzikiem oraz chroni przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.
Dzięki silnemu działaniu antyoksydacyjnemu część badaczy uważa, że witamina E może skutecznie chronić przed rakiem prostaty.
Witamina E, podobnie jak witamina A, D i K nie rozpuszcza się w wodzie, tylko w tłuszczach. Jej nadmiar nie jest wydalany, a magazynowany w tkance tłuszczowej, dlatego niedobory zdarzają się niezwykle rzadko. Jeśli jednak organizm zacznie odczuwać jej braki możemy czuć się zmęczeni, drżą nam mięśnie, skóra szybciej rogowacieje. Czasem pojawiają się kłopoty z układem nerwowym, anemia oraz problemy z zębami i kośćmi.
Zbilansowana i racjonalna dieta powinna dostarczyć tyle witaminy, ile akurat potrzebujemy.
Witaminę E znajdziemy min. w:
Witamina E dobrze wchłania się w połączeniu z witaminami C,A, witaminami z grupy B, selenem, manganem oraz nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Natomiast hormony tarczycy, leki przeczyszczające, środki antykoncepcyjne źle wpływają na proces wchłaniania witaminy E.
Produkty bogate w witaminę E należy przechowywać w ciemnych miejscach, ponieważ promienie słoneczne niszczą jej cenne właściwości, podobnie szkodliwie działa niska temperatura.
Osoby suplementujące witaminę E powinny zachować ostrożność. Przede wszystkim dotyczy to osób z problemami z krzepliwością krwi, zażywających leki przeciwkrzepliwe oraz pacjentów podczas radioterapii I chemioterapii.
Do przedawkowaniu witaminy E dochodzi w sytuacji gdy przez dłuższy czas stosujemy dawkę przekraczającej 1000 mg/dobę. Szkodliwy nadmiar witaminy E objawia się min: