Mangan to pierwiastek, występujący w naszym ciele w stosunkowo niewielkich ilościach, ale pełniący wiele kluczowych funkcji. Znajduje się głównie w mózgu, wątrobie, nerkach, trzustce oraz w kościach.
Zbyt małe ilości pierwiastka w organizmie możemy podejrzewać, gdy czujemy się osłabieni i jednocześnie widzimy, że zaczynają nam wypadać włosy, pogarsza się stan paznokci, a skóra staje się zanadto przesuszona. Mamy szmery u uszach i pogorszony słuch. Towarzyszą temu bóle stawów i kości oraz zauważamy wyraźnie obniżenie się poziomu libido.
Nie są to objawy niedoboru specyficzne tylko dla manganu, więc w celu upewnienia się, co nam jest, należy wykonać odpowiednie badania.
Do nadmiaru manganu w organizmie dochodzi stosunkowo rzadko. Nie przedawkujemy pierwiastka jedząc produkty żywnościowe, nawet te najbardziej zasobne w mangan. Zaszkodzić sobie możemy jednak zażywając np. bez umiaru suplementy diety lub pijąc wodę zawierającą sporo manganu. Niemniej jednak trzeba pamiętać, że zbyt wielkie skoncentrowanie manganu w organizmie powoduje obniżenie nastroju i depresję, apatię lub rozdrażnienie. Nadmiar manganu może mieć wpływ na pogłębianie się objawów choroby Parkinsona, demencji starczej czy schizofrenii.
Objawy przedawkowania manganu obserwowano u górników pracujących w kopalniach wydobywających rudy manganu. Pierwiastek dostawał się do ich organizmu wraz z wdychanym pyłem. Zauważono, że górnicy częściej zapadali potem na choroby psychiczne oraz diagnozowano u nich poważne zaburzenia neurologiczne.
Uważa się, że dzienne zapotrzebowanie organizmu na mangan wynosi od dwóch do pięciu mg. Źródłem manganu w pożywieniu są przede wszystkim orzechy, produkty zbożowe, powstające z pełnego ziarna, kasza gryczana i kakao oraz brązowy ryż. Ponadto: zielona i czarna herbata oraz kawa.
W fachowej literaturze znajdziemy następujące dane, dotyczące zawartości manganu w 100 g wybranych produktów spożywczych:
(wg H. Kuchanowicz, I. Nadolna, B. Przygoda, K. Iwanow "Tabele składu i wartości odżywczej żywności". Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005)
Co to jest jodek potasu? Działanie i zastosowanie
Węglan wapnia - ważny składnik diety, źródło wapnia dla organizmu