minerały
-
Panga - właściwości. Co warto wiedzieć o tej rybie?
Panuje powszechne przekonanie, że niezależnie od tego jaką rybę jemy, nasz organizm dostaje wszystko to, co najlepsze. Bezcenne kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminy. Niestety ta reguła nie zawsze się sprawdza. Najlepszym tego dowodem jest panga.
-
Gryka zwyczajna - źródło minerałów i witamin. Dlaczego warto ją włączyć do diety
Gryka słynie nie tylko z właściwości odżywczych, ale również leczniczych. Przede wszystkim zawiera wysokiej jakości białka, ale to nie wszystko. Jakie właściwości mają ziarna gryki i dlaczego warto wprowadzić je do swojego jadłospisu? Do czego moż...
-
Mleczko pszczele - co to jest? Jakie ma właściwości, jak je stosować
Mleczko pszczele to substancja produkowana przez młode pszczoły robotnice. Służy jako pokarm dla larw pszczół oraz królowej. Czym konkretnie jest mleczko pszczele, dlaczego jest ważne dla człowieka?
-
Sok z brzozy - kiedy zbieramy. Jakie właściwości ma sok z brzozy?
Sok z brzozy to specjał znany od wielu lat, szczególnie w naszej części Europy. Przypisuje się mu wiele właściwości leczniczych, bywa nazywany eliksirem życia. Jak jest naprawdę? Czy warto wybrać się teraz do lasu, by zebrać sok z brzozy?
-
Cykoria: właściwości. Sprawdź, dlaczego warto ją wprowadzić o swego menu
Cykoria nie należy do bardzo popularnych warzyw, choć zaczęło się to zmieniać. I bardzo dobrze. Cykoria jest znakomitym źródłem kwasu foliowego, witamin, żelaza, potasu, magnezu, miedzi. Do tego jest niskokaloryczna. Jak jeść cykorię?
-
Drętwienie rąk w nocy i w dzień. Po jakie witaminy warto sięgnąć? Kiedy udać się do lekarza?
Drętwienie rąk zdarza się zarówno w ciągu dnia, jak i podczas snu. Nieprzyjemne wrażenia mogą być skutkiem złej pozycji ułożeniowej, urazu, przeciążenia pracą, jak również poważnej choroby lub wynikać z niedoborów witamin lub elektrolitów. W obu...
-
Dieta owsiankowa: czy jest zdrowa, jakich efektów można się spodziewać
Dieta owsiankowa - to jeden z rodzajów monodiet, które polegają na spożywaniu jednego, ściśle określonego produktu. W tym przypadku są to płatki owsiane. Dieta może być uznawana za monotonną, dlatego jej stosowanie wymaga silnej woli. Zwłaszcza...
-
Zielona kawa - właściwości, dlaczego warto ją pić
Smak i aromat zielonej kawy, w porównaniu z kawą paloną, jest znacznie łagodniejszy. Według wielu ekspertów na całym świecie zielona kawa jest sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami, a w porównaniu z klasyczną kawą wykazuje znacznie więce...
-
Ile kalorii ma jabłko? Dlaczego warto jeść jabłka
Jabłko średniej wielkości to tylko 50-80 kcal, cenne mikro- i makroskładniki, witaminy. Jabłka wspierają odchudzanie, redukują wchłanianie tłuszczów, wspierają mózg i zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby serca.
-
Orzechy: moc zdrowia i energii. Które najlepsze?
Laskowe, pistacje, makadamia, ziemne, kokosowe... Orzechy uchodzą za zdrowe i pożywne, ale straszą zawartością tłuszczu i kalorii. Jak to w końcu z nimi jest? Wszystkie tak samo dobre?
-
Eliminuje zaparcia, reguluje cukier we krwi. Jak wygląda dieta bogatoresztkowa?
-
Uwaga na aloes!
-
Wielu młodych Polaków ma ten problem. Rozwiązanie jest prosteMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Napar z imbiru - właściwości i zastosowanie. Czy imbir zalewa się wrzątkiem?
-
Imbir - właściwości i zastosowanie. Na co dobry jest imbir i co warto o nim wiedzieć?
- Ból jajnika przed okresem - co może oznaczać? [przyczyny i objawy]
- Drożdżyca paznokci to częsta infekcja grzybicza, atakująca płytkę paznokcia. Sprawdź, jak rozpoznać przykrą dolegliwość
- Lekarze zszokowani. 16-kilogramy guz na szczęście nie był nowotworem
- Opuchlizna po wyrwaniu zęba może pojawić się już kilka godzin po zabiegu. Jak sobie z nią poradzić?
- Olej rycynowy - charakterystyka i zastosowanie. Na co się stosuje olejek rycynowy?