W naszej diecie jabłka wygrywają zdecydowanie z kolejnymi w rankingach bananami, pomarańczami i mandarynkami. Niezmiennie jest to najbardziej popularny owoc przez cały rok. Choć ja wynika z danych z roku 2020 przeciętny Polak zjada tylko 7 średniej wielkości jabłek miesięcznie. To o połowę mniej niż 20 lat temu. Warto ten trend odwrócić, tym bardziej że Polska jest jednym z największych producentów jabłek na świecie. Do głównych odmian zalicza się Antonówka, Ligol, Delikates, Cortland oraz Szampion.
Całe, nieobrane jabłka są bogatym źródłem (w przeliczeniu na 100 g owocu):
Witamin takich jak:
A także minerałów, do których zalicza się między innymi:
Smak jabłek w zależności od odmiany może być słodki, kwaśny lub słodko-kwaśny. Waga tego owocu może się wahać od 60 do nawet 200 gramów.
Jabłko jest często wybieranym owocem przez osoby będące na diecie odchudzającej. Jest tak za sprawą sporej ilości pektyn, które w żołądku zwiększają objętość treści pokarmowej, co z kolei przyczynia się do wydłużenia uczucia sytości. Najwięcej tych substancji zawartych jest w skórce oraz gniazdach nasiennych. Najlepszym rozwiązaniem jest więc jedzenie całego, nieobranego ze skórki jabłka. Redukcję ilości pektyn powoduje również obróbka termiczna, dlatego też spożywanie surowych jabłek jest szczególnie ważne dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami.
Jabłka zaliczane są do owoców niskokalorycznych, ponieważ jeden średniej wielkości owoc (około 150 gramów) to wartość energetyczna wynosząca od 50 do 80 kcal. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że jabłka zawierają duże ilości cukrów prostych, które dostarczone do organizmu przed snem mogą przyczyniać się do rozrostu tkanki tłuszczowej.
Alternatywą dla surowych jabłek są jabłka pieczone i gotowane. Mogą stanowić zdrową przekąskę zarówno dla odchudzających się osób, jak i dzieci, dla których surowe jabłko może być po prostu zbyt twarde. Jednak często spotkać się można z mitem, że pieczone jabłka są o wiele bardziej kaloryczne w stosunku do ich surowych odpowiedników. Wynikać to może z tego, że częstym błędem popełnianym podczas pieczenia tego owocu jest dodawanie cukru, masła oraz innych dodatków, które w znaczący sposób mogą podnosić wartość energetyczną. 100 gramów pieczonego lub gotowanego jabłka zawiera od 90 do 100 kcal, a ich ilość może się znacząco zmienić po dołożeniu jakichkolwiek dodatków. Warto również pamiętać o tym, że przetworzone termicznie jabłko będzie zawierało znacznie mniej błonnika, witamin i niektórych minerałów.
Dla urozmaicenia smaku do pieczonego jabłka dodać można pokruszone orzechy, wiórki kokosowe, kwaśny dżem owocowy lub odrobinę cynamonu. W wielu przepisach na pieczone jabłko spotkać się można z opinią, że po obróbce termicznej najsmaczniejsze będą odmiany Reneta i Antonówka.
O wiele zdrowszą alternatywą dla pieczonych i gotowanych jabłek są jabłka suszone. Są one szczególnie zalecane w diecie osób intensywnie uprawiających sport, ponieważ odkwaszają organizm i stanowią bogate źródło tzw. szybkiej energii, która w znaczący sposób przyczynia się do regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym. 100 gramów suszonych jabłek to wartość energetyczna około 240 kcal. Standardowa porcja składająca się z 25 gramów chipsów jabłkowych zawiera blisko 60 kcal. Fakt ten musi być wzięty pod uwagę u osób będących na diecie redukcyjnej, gdyż owoce suszone zawierają dużo skoncentrowanych cukrów prostych, które mogą utrudniać redukcję tkanki tłuszczowej. Warto również pamiętać o tym, że najzdrowszą formą będą owoce suszone samodzielnie, gdyż przemysłowy proces suszenia jabłek wykorzystuje siarkę, która zapobiega gniciu i powstawaniu pleśni.
Wybierając owoce warto zwrócić uwagę na wygląd skórki, jeśli jest pomarszczona, to znak, że woce zbyt długo leżą w sklepie, są nieświeże. Nie oznacza to, że piękna, błyszcząca skórka to zawsze gwarancja najwyższej jakości. - Wielu producentów, aby zachęcić klientów woskuje owoce. Takie jabłka dość łatwo odróżnić od owoców niepoddawanych poprawkom wyglądu. Są po prostu nienaturalnie błyszczące - mówią eksperci.
Zgodnie z normami unijnymi każde jabłko powinno być odpowiednio oznakowane. Oznakowania powinny zawierać kraj pochodzenia, a także klasy jabłek. Każdy konsument ma prawo do wglądu w tego rodzaju informacje, a sprzedawca powinien je udostępnić.
Dlaczego warto sięgać po jabłka