Dzika róża – witamina C zawarta w tej roślinie osiąga aż 1800 mg na 100 g. Oznacza to, że w dzikiej róży znajdziemy największą zawartość witaminy C. Jako ciekawostkę możemy dodać, że garść dzikiej róży to równowartość aż 34 cytryn! Z dzikiej róży możemy przygotowywać mnóstwo kulinarnych propozycji, począwszy od dżemów, konfitur, poprzez dodatki do mięsa, sosów. Dzika róża, także świetnie sprawdza się jako herbatka ziołowa. Często robi się z niej susz.
Rokitnik – tutaj wartość witamina C osiąga do 1100 mg. Mimo ogromnej ilości witaminy c, owoce rokitnika nie są popularne. Są one kwaśne, jednak aromatem mogą przypominać ananasa. Należy zaznaczyć, iż świeże owoce nie są jadalne. Można z nich przygotować dżemy, marmolady, galaretki albo pasteryzowane soki.
Zobacz też: Czerwona cebula: chroni przed rakiem, wzmacnia odporność
Które owoce i warzywa zawierają najwięcej witaminy C? To nierzadko produkty, z których korzystamy na co dzień. Nie są one trudno dostępne, ani też drogie. Warzywa i owoce, które posiadają największą zawartość witaminy c to między innymi:
Nie bez powodu witamina C określana jest jako witamina „odporności". Z licznych badań medycznych wynika, że nie tylko działa ona na nasz układ immunologiczny, ale i zwalcza poważniejsze choroby. Zdaniem wielu naukowców i medyków witamina c potrafi doskonale zwalczać choroby wirusowe. Ponadto witamina c ułatwia przyswajanie żelaza, wspomaga proces gojenia się ran, metabolizuje tłuszcze, cholesterol. Codzienna dbałość o dostarczanie tej witamy do naszego organizmu jest tak ważna, ponieważ posiada działanie bakteriobójcze, ale też działa przeciwrakowo. Przyspiesza proces zrastania się kości. Doskonale zwalcza różnego rodzaju grzyby, alergie, problemy skórne. Jest bardzo pomocna w przypadku chorób autoagresyjnych, takich jak Hashimoto, astma. Witamina C głównie odpowiada za naszą odporność.
Witamina C stanowi podstawę dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. W okresie kiedy dodatkowo jesteśmy narażeni na działanie wirusów i różnego rodzaju bakterii, warto jest wzbogacić swoją dietę o produkty, które zawierają w sobie właśnie witaminę C. W ten sposób podniesiemy poziom naszej odporności i uchronimy się przed niechcianymi infekcjami.