Czerwona cebula to jedna z odmian cebuli zwyczajnej, rośliny z rodziny amarylkowatych. To bliska kuzynka czosnku, z którym łączy ją, między innymi, wysoka zawartość związków siarki. Stąd silny, specyficzny zapach wyciskającego łzy, ostry smak oraz zdrowotne działanie.
Dwa lata temu naukowcy z University of Guelph w Kanadzie przeprowadzili badania pięciu odmian czerwonej cebuli pochodzącej z regionu Ontario. Znaleźli w niej duże ilości substancji nazywanej kwercetyną. To związek należący do flawonoidów. Powstaje w niektórych komórkach roślin w celu np. odstraszania zwierząt roślinożernych, a także zapobiegania infekcjom poprzez zwalczanie chorobotwórczych drobnoustrojów. To także związek, który chroni roślinę przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych.
Z cebuli wyodrębniono także antocyjaninę - należący do flawonoidów naturalny barwnik roślinny, odpowiedzialny w tym wypadku za czerwony kolor cebuli. Naukowcy odkryli, że antocyjanina wzmaga działanie kwercetyny, oba te związki zaś zwalczają komórki gruczolakoraka. Powodują bowiem, że zaburzeniu ulega komunikacja pomiędzy komórkami rakowymi, które w wyniku tego procesu zaczynają obumierać. W ten sposób związki, wyselekcjonowane z warzywa, radziły sobie z rakiem okrężnicy oraz z rakiem piersi. O wynikach tego eksperymentu można było przeczytać na łamach Food Research International.
Z naszego filmu dowiesz się, jak zrobić domowe syropy z cebuli (i nie tylko), które wspomogą twoją odporność i pomogą w walce z przeziębieniem.
To warzywo nie jest kaloryczne i śmiało można je jeść nawet w trakcie odchudzania. Wartość energetyczna cebuli to jedynie około 30 kcal na 100 g. Wśród węglowodanów obecnych w cebuli znajdziemy cukry proste oraz błonnik. Ponadto jest tam nieco białka i tłuszczu. Czerwona cebula zawiera sporo minerałów, w tym związki siarki, potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź oraz cynk. Wśród witamin znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C oraz witaminę E, a także beta-karoten. Wyjątkowo dużo jest w czerwonej cebuli bio związków roślinnych, takich jak kwercetyna, antocyjany, saponiny, glikokininy.
Największe stężenie dobroczynnych składników, w tym bioflawonoidów, znajdziemy w odmianie czerwonej. Przeciwnowotworowe działanie czerwonej cebuli jest również dobrze udokumentowane naukowo. Uważa się, że obecne w warzywie związki potrafią zmniejszać ryzyko rozwoju m.in. raka prostaty, żołądka i jelita grubego.
Warto także pamiętać, że związki obecnie w cebuli, w tym flawonoidy, zwalczają bakterie, wirusy i grzyby, a zatem przeciwdziałają infekcjom, wspierając naturalną odporność organizmu. Są korzystne dla działania systemu immunologicznego, powodując, że ten jest mniej przeciążony. W czerwonej cebuli znajdziemy także allicynę, związek siarki, działający bakteriobójczo i grzybobójczo, co dodatkowo zwiększa działanie prewencyjne czerwonej cebuli. Związki siarki są zdolne do pobudzania naturalnych mechanizmów detoksykacyjnych organizmu. Zmniejszają także stany zapalne w organizmie. Czerwona cebula wspiera proces trawienia, dba o florę bakteryjną, jest rośliną wiatropędną. Ponadto obniża stężenie cholesterolu we krwi. Ma niski indeks glikemiczny.
Cebula ma swoje korzenie w Azji - była tam uprawiana już w zamierzchłej przeszłości. Zawsze była uznawana za roślinę leczniczą. Egipcjanie, Rzymianie, Grecy stosowali ją na wiele schorzeń, w tym na bóle głowy, wypadanie włosów, a nawet jako antidotum na ugryzienia węży. Współcześnie medycyna ludowa ceni cebulę jako środek przeciw kaszlowi, lek na katar i przeziębienie. Jest ona także środkiem moczopędnym i zwalczającym biegunki. Ponadto cebula używana bywa do zwalczania zakażeń bakteryjnych skóry, do okładów przy wrzodach lub innych trudno gojących się ranach.