Znowu sezon infekcji, więc przypominamy przepis (a nawet dwa) na hit sezonu, czyli syrop z cebuli. Uwaga! Dotychczasowe doświadczenia uczą, że metody naturalne okazują się nieskuteczne w przypadku COVID-19. Dla bezpieczeństwa swojego i otoczenia zrób test. Poznaj też listę Jakuba Grabskiego, lekarza ogólnego. Proponowane preparaty, według pacjentów, łagodzą uciążliwe objawy choroby o lekkim przebiegu, możliwym do leczenia w domu.
Syrop z cebuli jest cenionym lekiem naturalnym w sezonie przeziębień przede wszystkim dlatego, że łagodzi zarówno kaszel suchy, jak i mokry. Ułatwia bowiem odkrztuszanie i oczyszczanie dróg oddechowych. Działa także bakteriobójczo, głównie dzięki olejkom lotnym. Można spotkać wiele wersji przepisu na syrop z cebuli. Przypominamy dwa najpopularniejsze.
Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku!
Wersja pierwsza syropu z cebuli
Zdrowsza, bo nie zawiera białego cukru i pewniejsza, bo wzbogacona sokiem z cytryny, kolejnym uznanym wrogiem infekcji:
Składniki:
Syrop z cebuli można pić 2-4 razy dziennie. Jednorazowo wypijamy łyżkę syropu.
Wersja słodsza. Nie zawiera cytryny choćby dlatego, że syrop powstaje "na gorąco", a to mijałoby się z celem. Cenne składniki cytryny, a zwłaszcza witamina C, giną w wysokiej temperaturze.
Z drugiej strony: gotowanie miodu także pozbawia go mocy. Polecamy zatem pierwszy przepis. Drugi, popularny, przypominamy dla porządku.
Składniki syropu z cebuli:
Przygotowanie syropu z cebuli:
Stosowanie syropu z cebuli:
Syrop z cebuli można pić 2-4 razy dziennie, po łyżeczce do herbaty.
Syrop z cebuli działa wykrztuśnie i wspiera odporność organizmu. Cebula, podobnie jak czosnek, ma silne działanie bakteriobójcze, dzięki czemu potrafi działać jak naturalny antybiotyk, wspiera nawet walkę z groźnym gronkowcem złocistym.
Cebula zawiera witaminę C, a także witaminy z grupy B, E, H, PP i K. Ma w sobie cynk, potas, magnez, fosfor, wapń i sód. Siarczki, czyli olejki eteryczne cebuli, nadają jej charakterystyczny zapach. Witamina C wzmacnia nasz układ odpornościowy, jest też antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który walczy z nadmiarem wolnych rodników powodującym starzenie się i powstawanie nowotworów.
Syrop (a jeszcze lepiej świeżą cebulę, jako np. dodatek do kanapki, sałatki), warto spożywać cały rok. Oto dowiedzione naukowo zalety cebuli:
Nie bez znaczenia dla zdrowia są też pozostałe składniki syropu z cebuli. Miód przede wszystkim działa wzmacniająco, a sok z cytryny to kolejny zastrzyk witaminy C.
Węglowodany proste, zawarte w miodzie, są łatwe do przyswojenia, więc w krótkim czasie odżywiają organizm: są znakomitym źródłem energii dla osłabionych chorobą. Inhibina zawarta w miodzie działa bakteriobójczo. Obfitują w nią przede wszystkim miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe.
Działanie przeciwbakteryjne miodu wykorzystywane jest w dermatologii, szczególnie do zwalczania pryszczy i innych skaz. Nieprzypadkowo zawiera go wiele kosmetyków.
Miód to nie tylko wsparcie odporności. Zawarta w miodzie acetylocholina poprawia ogólną kondycję, gdyż wspiera układ krążenia, wzmacniając wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas wspiera skutecznie ludzkie serce.
Wspomniana wcześniej cytryna ma sporo witaminy C (53 mg/100 g). Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu, a także łagodzi przebieg infekcji wirusowych i bakteryjnych. Warto zadbać o jej obecność w diecie szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Cebula należy do warzyw białych (niezależnie od koloru skórki), a te są uznanymi pogromcami przeziębienia Fot. Shutterstock