herbata

Więcej o:

herbata

  • Herbata oolong (ulung): czy wspomaga odchudzanie?

    Ma łagodniejszy smak, niż herbata zielona, zachowując jednocześnie wszystkie właściwości liści Camelia sinensis, czyli herbaty chińskiej. Herbata oolong (ulung), niebieska, turkusowa, szmaragdowa, a także ulung lub wulong - nazw ma naprawdę sporo. Wulong w języku chińskim znaczy "czarny smok

  • Zielona herbata - esencja zdrowia. Czy dla każdego?

    Więcej podobnych tematów na stronie głównej Gazeta.pl Pierwsze udokumentowane spożywanie zielonej herbaty przypada na około 200 rok n.e, kiedy to na terenach dzisiejszych Chin panowała dynastia Han. W okresie tym liście zielonej herbaty oraz napar stosowane były w celach leczniczych - głównie do

  • Czerwona herbata. Eliksir na odchudzanie i długowieczność

    Więcej podobnych tematów na stronie głównej Gazeta.pl Czerwona herbata to produkt, którego wytwarzaniem trudzą się głównie Chińczycy oraz Tajwańczycy. Jej produkcja to szereg różnych procesów, które sprawiają, że ten rodzaj herbaty wykazuje tak unikalny smak i aromat. Pierwszą fazą produkcji

  • Herbata i kawa - jak wpływają na ryzyko udaru mózgu i demencji

    , którzy brali udział w badaniu UK Biobank, sami zgłaszali, ile wypili kawy i herbaty. W czasie trwającego badania u 5079 uczestników rozwinęła się demencję, a 10053 miało przynajmniej jeden udar. Naukowcy odkryli, że osoby, które wypijały dwie do trzech filiżanek kawy lub trzy do pięciu filiżanek herbaty

  • Zielona herbata

    Według legendy zieloną herbatę odkrył cesarz Chin Cheng-nung. Gdy pewnego dnia odpoczywał w ogrodzie, popijając z naczynia przegotowaną wodę, wpadło do niego kilka liści rosnącego dziko drzewa herbacianego. Zachwycił go aromat i gorzkawy smak powstałego w ten sposób naparu

  • Imbir - właściwości lecznicze ukryte w doskonałym smaku

    pokarmu oraz wywołać problemy żołądkowe u dziecka. Imbir. Jak stosować? Jedną z najpopularniejszych form zastosowania imbiru w kuchni jest rozgrzewająca herbata. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy zagotować w małym garnku dwie szklanki wody, dodać pokrojony w plasterki lub kostkę imbir oraz