Co pić, by nigdy nie chorować? Niestety nie ma jednego sprawdzonego sposobu, który zapewniłby nam ciągłe zdrowie, jednak spożywanie konkretnych produktów może znacząco wpłynąć na naszą odporność. Istnieje bowiem kilka ziół, które nie mają sobie w tej kwestii równych. Pij je codziennie, a prawdopodobnie tej jesieni nie skończysz z gorączką i katarem w łóżku. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Można się pokusić o stwierdzenie, że czarny bez to jedna z najzdrowszych roślin. Prozdrowotne składniki bioaktywne znajdziemy bowiem w kwiatach i owocach, ale również w liściach i w korze. Czarny bez bogaty jest przede wszystkim w witaminę C i witaminy z grupy B, jednak nie brakuje mu także minerałów (cynk, potas, magnez) i polifenoli.
Jak spożywać czarny bez? Choć można znaleźć ziołowe herbaty z jego dodatkiem, to najlepszą opcją będzie sok z owoców lub kwiatów czarnego bzu. Oba przetwory można zarówno dostać w sklepie, jak i przygotować samodzielnie w domu. Dodatek słodkiego syropy do wody lub herbaty pomoże ci zachować odporność na długie miesiące, a nawet lata.
Jaka witamina kryje się w dzikiej róży? Oczywiście witamina C. Jej podaż jest niezwykle ważna, ponieważ to właśnie ona najmocniej wspiera układ odpornościowy. Z kolei jeśli już zachorujemy, spożywanie dużych ilości witaminy C może pomóc nam w walce z infekcją. Dzika róża bogata jest również w przeciwutleniacze i ma działanie przeciwzapalne, co jest niezwykle ważne dla osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne.
Jak pić dziką różę? Najlepiej zadziała napar z suszonych owoców. Dwie szklanki takiego napoju dziennie będą nie tylko przyjemnym obowiązkiem, ale z pewnością pomogą w budowaniu odporności. W połączeniu z sokiem z czarnego bzu możemy mieć w filiżance prawdziwą bombę witaminową.
Jakie inne zioła i rośliny wspierają odporność? Choć lista jest długa, to kilka z nich należy włączyć do diety bezapelacyjnie. To przede wszystkim czystek, który charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwbakteryjnymi, przeciwwirusowymi i antyoksydacyjnymi. Dzięki temu czystek nie tylko wzmacnia odporność i likwiduje wolne rodniki, ale również łagodzi już istniejące stany zapalne. Czystek najłatwiej spożywać w formie ziołowej herbatki.
Innym ziołem, które warto mieć w kuchennej szafce, to zdecydowanie rokitnik. Poza dużą ilością witaminy C i przeciwutleniaczy roślina ta jest bogata także w witaminę E, flawonoidy, oraz karotenoidy, dzięki czemu może łagodzić różnego rodzaju alergie, stany zapalne, a nawet egzemę.