Czerwona herbata - właściwości i rodzaje: pu-erh, puszong, oolong. Co warto o niej wiedzieć?

Czerwona herbata jest napojem, po który często sięgają osoby zestresowane oraz chcące się pozbyć zbędnych kilogramów. Przekonaj się, jakie właściwości zdradza i jakie jej rodzaje możesz wypróbować.

Herbaty czerwone: rodzaje

Skąd biorą się herbaty czerwone? Rodzaje tego napoju, dostępne na rynku, przygotowywane są zawsze z fermentowanych liści Camelli sinensis. Napar ten wyróżnia się na tle innych herbat korzenno-ziemistym aromatem, który nie każdemu musi odpowiadać.

Czerwona herbata ma za sobą wieloletnią historię - w Chinach znano ją już w VII wieku. Wyróżnia się jej trzy rodzaje:

  • wspomnianą wcześniej pu-erh – w Chinach jest często określana jako czarna, ponieważ jej intensywna barwa okazuje się nawet ciemniejsza niż barwa naparu przyrządzonego z liści herbaty czarnej; nazwa "pu-erh" odnosi się jedynie do herbat, które są uprawiane w prowincji Yunnan i co ważne, które poddano właściwym procesom. Aby była odpowiednio przygotowana, musi przejść proces wolnej fermentacji oraz długiego dojrzewania. Tym zabiegom pu-erh zawdzięcza wyjątkowy smak i niespotykane w przypadku żadnej innej herbaty właściwości;
  • puszong – czerwona herbata poddawana krótkiej fermentacji. Wykorzystuje się ją do przygotowywania herbat aromatyzowanych oraz jaśminowych;
  • oolong – jej inna nazwa to "smocza herbata", czasem jest też nazywana niebieską herbatą. Kiedy się ją zaparzy, brzegi jej liści stają się zauważalnie ciemniejsze. Może mieć owocowy bądź kwiatowy aromat.

Herbata pu erh – czym się charakteryzuje?

Pu-erh w dawnych czasach przysługiwała wyłącznie cesarzowi oraz jego dworzanom. Obecnie może ją pić każdy, w dowolnym zakątku świata. Jest najpopularniejszą odmianą czerwonej herbaty, a największym zainteresowaniem cieszy się w krajach azjatyckich. To właśnie ją też najczęściej pijają Europejczycy, lubiący ten rodzaj herbaty. Tak naprawdę przygotowuje się ją z liści tego samego krzewu, co czarną herbatę, a jej kolor stanowi wynik procesu fermentacji.

Zainteresowała Cię pu-erh? Herbata czerwona tego rodzaju posiada dwie odmiany, które można dostać w formie liściastej:

  • Shu – uzyskuje się ją w procesie fermentacji z wykorzystaniem pary wodnej. To za jej sprawą rozwijają się grzyby;
  • Sheng – uznawana za szlachetniejszą, ulegająca naturalnemu starzeniu, a jej leżakowanie nierzadko obejmuje wiele lat.
Zobacz wideo Liściasta herbata w torebkach. Idealnie sprawdzi się jako prezent!

Herbata czerwona pu erh – jak ją przygotować?

Czerwona herbata pu erh wcale nie jest trudna do przygotowania w domu. Musisz nabrać dwie płaskie łyżeczki suszu, wsypać je do szklanki, a następnie zalać wodą, która będzie gorąca, ale nie wrząca. Sam proces parzenia powinien trwać od trzech do czterech minut.

Herbata czerwona: właściwości

Czym może Cię do siebie przekonać, poza charakterystycznym smakiem, herbata czerwona? Właściwości prozdrowotne tego naparu są znane na całym świecie i na pewno warto im się bliżej przyjrzeć.

Przede wszystkim, musisz wiedzieć, że czerwona herbata zawiera w sobie bardzo wiele cennych składników, w tym:

  • polifenole;
  • alkaloidy;
  • enzymy;
  • minerały: wapń, mangan, cynk, miedź, selen, fluor;
  • kofeinę (niewielką ilość).

Na co możesz liczyć, pijąc czerwoną herbatę? Może ona pomóc w:

  • obniżeniu złego cholesterolu we krwi;
  • usprawnieniu procesów trawiennych;
  • normalizowaniu ciśnienia krwi;
  • regulacji wytwarzania żółci;
  • zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych;
  • pobudzeniu organizmu do pracy (dlatego wskazane jest picie czerwonej herbaty z rana).

Herbata czerwona: właściwości negatywne

Jak może zaszkodzić herbata czerwona? Właściwości negatywne tego naparu nie są zbyt często brane pod uwagę, jednak na pewno warto je poznać, nim spróbujesz sięgnąć po ten napój.

Przede wszystkim, trzeba zachować umiar w piciu czerwonej herbaty, ponieważ duża ilość garbników może upośledzać wchłanianie żelaza oraz wapnia. Nie jest ona wskazana u osób cierpiących na osteoporozę, anemię lub nadciśnienie tętnicze. Szczególną ostrożność powinny też zachować kobiety w ciąży i zwracać uwagę na to, by nie pić jej za dużo.

Czerwona herbata na odchudzanie?

Czerwona herbata na odchudzanie? Trudno nie zauważyć, że nierzadko po ten napój sięgają osoby zmagające się z nadwagą. Rzeczywiście, czerwona herbata okaże się pomocna w procesie odchudzania. Wszystko to za sprawą katechin, czyli związków, które przyczyniają się do zmniejszenia wchłaniania tłuszczy w organizmie. Mimo to, należałoby ją stosować jedynie jako środek wspomagający wybraną przez siebie dietę i ćwiczenia. Skuteczniejsza ze względu na większą ilość katechin będzie natomiast zielona herbata.

Zobacz też: Rokitnik - prawdziwy magazyn dobroczynnych składników. Co warto o nim wiedzieć?

Więcej o: