Co najlepiej pić po posiłku na wzdęty i twardy brzuch? Wystarczy ten jeden napój

Co zrobić, gdy po wstaniu od stołu mamy uczucie rozdęcia, rozpierania brzucha od środka lub uczucie ucisku w lewym czy prawym podżebrzu, a do tego często oddajemy gazy? Jak możemy sobie w takiej sytuacji pomóc?

Zwykle przyczyną wzdęć jest normalny proces trawienny, zdarza się jednak, że ilość gazów gromadzących się w naszych jelitach powoduje ogromny dyskomfort. Ten nadmiar gazów może być wywołany przez dietę, ale może też oznaczać, że mamy problem ze zdrowiem. Jest też i trzecia przyczyna wzdęć - to stres.

Wśród produktów, które sprzyjają wzdęciom znajdują się węglowodany (cukry), skrobia, błonnik. To, dla przykładu, rafinoza (składnik fasoli i zielonych warzyw), laktoza (znajduje się w mleku i jego przetworach), fruktoza (występuje w owocach, cebuli, karczochach i pszenicy), sorbitol (sztuczny słodzik). Pokarmy bogate w skrobię to m.in. ziemniaki, kukurydza i pszenica. W przypadku błonnika szkodliwy jest nadmiar, a także zjadanie nagle bardzo bogatych w błonnik pokarmów, jeśli nie jesteśmy do niego przyzwyczajeni. Największe ilości gazów mamy po produktach zawierających błonnik rozpuszczalny, takich jak otręby owsiane, groch i owoce. Aby zmniejszyć wzdęcia nie musimy rezygnować z tego typu pokarmów. Najlepiej sprawdzić, drogą eliminacji, które z nich są dla nas akurat nie najkorzystniejsze. Nie zapominajmy też, że potrawom zawierającym błonnik, musi towarzyszyć odpowiednia ilość wypitej wody.

Napoje, które mogą pomóc na wzdęty brzuch

Można sobie pomóc pijąc regularnie herbatki, które wspierają proces trawienia i redukują ilość produkowanych w jelitach gazów. Wśród najbardziej pomocnych wymienia się mieszankę zawierającą rumianek, koper włoski, miętę pieprzową lub - opcjonalnie - kurkumę.

Ponadto dostępne są badania, które wskazują, że takie produkty jak cynamon, imbir oraz anyż mogą nam pomóc pozbyć się wzdęć i nadmiaru gazów. I tak, cynamon hamuje wydzielanie enzymu pepsyny, a także kwasu żołądkowego, co może zmniejszyć z czasem ilość produkowanych w jelitach gazów. Imbir ma działanie wiatropędne, zmniejsza wzdęcia i skurcze oraz zmniejszyć nacisk na dolny zwieracz przełyku. Anyż działa wiatropędne i przeciwskurczowo, co w konsekwencji pomaga pozbyć się uczucia wzdętego brzucha.

Aby zmniejszyć produkcję gazów warto po jedzeniu trochę się poruszać, pójść na spacer lub zrobić sobie lekką gimnastykę. Ponadto trzeba unikać picia napojów gazowanych, ponieważ zwiększają ilość powietrza w żołądku, unikać gumy do żucia z tych samych co wyżej powodów, zrezygnować z żywności z dodatkiem sztucznych słodzików oraz z twardych cukierków. Ponadto pomocne jest rzucenie palenia i zmiana stylu jedzenia. Podczas posiłków nie powinniśmy się spieszyć, no i zjadać umiarkowane porcje.

Zobacz wideo Wzdęcia i zgaga po przejedzeniu? Poczuj szybko ulgę (naturalnie)
Więcej o: