Co na wzmocnienie odporności? Często zastanawiamy się jak w naturalny sposób wspomóc układ immunologiczny. Dieta bogata w witaminy, minerały oraz kwasy tłuszczowe omega 3 wpływa pozytywnie na zdrowie. Jednak świetnie sprawdzi się również zimowa herbata.
Zarówno jesienią, jak i zimą organizm w znacznym stopniu narażony jest infekcje, dlatego tak kluczową kwestią jest wzmocnienie odporności. Pomocne mogą być goździki. Choć na co dzień raczej dodajemy je do mięs, czy sosów świetną alternatywą jest wrzucenie kilku sztuk do ciepłej herbaty. Aby zrozumieć, jak wiele dobrych właściwości ma ta przyprawa, należy w pierwszej kolejności poznać tę roślinę.
Goździki to niedojrzałe i nieotwarte pączki goździkowca korzennego. Drzewa te spotkamy głównie w Indonezji, ale także w Australii, Ameryce Południowej, Ameryce Północnej, w Afryce. Ta przyprawa korzenna ma wiele cennych właściwości takich jak błonnik, kwas foliowy, eugenol, witaminy K, E, C, B6, A oraz wiele mikro i makro elementów i przeciwutleniaczy.
Wymieniony wyżej eugenol zmniejsza aktywność enzymów powodujących stany zapalne. Dzięki przeciwzapalnym właściwościom goździków szybciej pozbędziemy się kataru, czy kaszlu. Przeciwbólowe działanie przyprawy pomoże na bóle zębów i gardła.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Goździki mają wyjątkowo dobry wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przyniosą ulgę, kiedy boli nas ząb i czekamy na wizytę u dentysty. Wystarczy żuć kilka kwiatów, dzięki czemu odczujemy ulgę. Oczywiście rozwiązanie jest wyłącznie doraźne i pod żadnym pozorem nie wolno rezygnować z leczenia stomatologicznego.
Poza działaniem znieczulającym goździki pomagają w poniższych przypadkach: