Rokitnik - prawdziwy magazyn dobroczynnych składników. Co warto o nim wiedzieć?

Rokitnik zwyczajny to niepozornie wyglądający krzew, który zawiera w sobie wiele składników, działających prozdrowotnie na ludzki organizm. Przekonaj się, co powinieneś o nim wiedzieć i na jakie dolegliwości możesz go stosować.

Rokitnik – co to jest?

Co to jest rokitnik? Roślina ta występuje również pod nazwą "rokitnik pospolity" i należy do rodziny oliwnikowatych. W naturze występuje w Azji i Europie, także w Polsce (rośnie na wydmach zlokalizowanych wzdłuż linii brzegowej Bałtyku). Uprawia się ją ponadto w ogrodach, ponieważ krzewy rokitnika, ozdobione kiściami drobnych owoców, wyglądają wyjątkowo dekoracyjnie, zwłaszcza zimą, kontrastując ze śnieżną bielą śniegu.

Rokitnik mocno się rozgałęzia i osiąga wysokość do pięciu metrów. Łodygi pokrywają kolce, natomiast liście okazują się drobne, wąskie, o srebrzystozielonym kolorze. Jego charakterystyczne owoce są intensywnie pomarańczowe, niewielkie, podłużne bądź kuliste. W smaku okazują się bardzo kwaśne (z uwagi na dużą zawartość kwasów), jednak po przymrozkach stają się słodsze.

Blask, uroda, gładkość, mimo wyraźnego upływu czasu? Wiele zależy od tego, jak się odżywiaszDieta dla skóry - odżyw skórę od środka!

Rokitnik: właściwości i zastosowanie

Chcesz wiedzieć, co kryje w sobie rokitnik? Właściwości zawdzięcza biologicznie aktywnym składnikom, takim jak:

  • flawonoidy,
  • witaminy,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • składniki mineralne.

Rokitnik zawiera w sobie prawdziwe bogactwo witamin. Posiada bardzo wysoki poziom witaminy C (pod tym względem wyprzedzają go tylko aronia i dzika róża). Oprócz tego, znajdują się w nim witaminy z grupy B, witamina A, D, K, P oraz E. Rokitnik wykazuje więc następujące właściwości:

  • przeciwutleniające,
  • hepatoprotekcyjne (chroni wątrobę),
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwmiażdżycowe,
  • przeciwzapalne,
  • kardioprotekcyjne (chroni serce),
  • wspierające układ immunologiczny.

Zastosowanie rokitnika jest dość wszechstronne. Ze względu na swoje właściwości, może być on wykorzystywany jako środek leczniczy, kosmetyk lub element obecny w kuchni.

Zobacz wideo Chcesz się leczyć lub odchudzać ziółkami? Musisz to wiedzieć!

Olejek z rokitnika – jak stosować?

Olejek z rokitnika najczęściej wykorzystywany jest w branży kosmetycznej. Dzięki niemu można przyśpieszyć leczenie ran, w tym oparzeń czy otarć, pomaga również w przypadku odmrożeń. Wspomaga on regenerację tkanki w tych miejscach, gdzie proces gojenia przebiega szczególnie wolno. Olejek pomaga także na cerę, wygładza skórę oraz chroni przed poparzeniami słonecznymi.

W sposób bezpośredni olejek z rokitnika można stosować albo na włosy, albo na cerę. Jeśli nałożysz go na twarz, wyjątkowo wolno będzie wnikać w skórę. Pamiętaj też o nawilżeniu jej wcześniej lub później hydrolatem lub kremem.

Sok z rokitnika – jak pić?

Sok z rokitnika jest napojem, który można pić regularnie, jednocześnie w pozytywny sposób oddziałując na swój organizm. Nie ma przeszkód, by przyjmować go samodzielnie. Odpowiednią dawką jest dwa razy w ciągu dnia po 25 mililitrów, koniecznie pół godziny przed posiłkiem. Jeśli natomiast jesteś zwolenniczką koktajli, możesz wykorzystać go jako kolejny składnik takiego napoju.

Rokitnik: jak spożywać?

Chcesz wprowadzić do swojej diety rokitnik? Jak spożywać ten specyfik, by nie przekroczyć zalecanej dawki? Tak naprawdę nie istnieją konkretne wytyczne na ten temat, jednak najlepszym wyjściem z sytuacji będzie przyjmowanie rokitnika od dwóch do trzech razy dziennie.

Co wyleczy rokitnik?

Co wyleczy rokitnik? Jako że jest to roślina o dość wszechstronnych właściwościach, może pomóc w przypadku wielu dolegliwości. Wykorzystuje się napar z liści i kory tej rośliny, olej z pestek, a także owoce – w stanie surowym oraz w formie przetworów. W takim razie na co rokitnik? Oto dolegliwości, w jakich może się okazać wsparciem:

Olejek rycynowy - zbawienie dla twojej twarzy i włosów. Zdjęcie ilustracyjneOlejek rycynowy - dowiedz się, jakie ma zastosowanie i dlaczego warto po niego sięgać

Co z rokitnika? Zdrowe smakołyki na wyciągnięcie ręki

Co z rokitnika? Otóż tę cenną roślinę możesz także wykorzystać w swojej kuchni. Z jej pomocą, albo raczej z pomocą jej owoców, przygotujesz smakowite przetwory, w tym konfitury. Nic nie stoi też na przeszkodzie, żebyś postawiła na owocową galaretkę. Co istotne, owoce rokitnika mają bardzo dużą zawartość pektyny charakteryzującej się żelującymi właściwościami, a to sprawia, że ich masa szybko gęstnieje. Warto też podkreślić, że obecna w rokitniku witamina C nie podlega rozkładowi podczas obróbki termalnej.

Owoc rokitnika to również świetny dodatek do czekolady, orzechów włoskich czy daktyli. Dla złagodzenia mocno cierpkiego smaku używa się miodu. Z wykorzystaniem rokitnika przygotowuje się również sosy do mięs, zwłaszcza do kaczki.

Zobacz też: CBD - moc w konopiach. Co powinieneś o nim wiedzieć?

Więcej o: