Lecznicza nalewka z malin - przepis dziadka. Zrób na zimę, bo doskonale sprawdza się na infekcje

Lecznicza nalewka z malin z przepisu dziadka to przepis bijący na głowę inne przepisy. Jest prosty w wykonaniu i nie wymaga do nas skomplikowanych czynności. A taką nalewkę warto mieć w zanadrzu, kiedy jesień i zima zbliżają się wielkimi krokami. Kiedy jesteśmy bardziej podatni na infekcje, lecznicza nalewka z malin potrafi zdziałać cuda.

Nalewka z malin to świetne remedium na infekcje, ale także dolegliwości ze strony układu pokarmowego - żołądka i jelit. Warto jednak pamiętać, że choć leczniczy, to wciąż alkohol. Nie wolno podawać takiej nalewki dzieciom ani kobietom w ciąży.  

Zobacz wideo Domowa nalewka wiśniowa - Haps #18+

Lecznicza nalewka z malin - przepis dziadka. Sposób przygotowania krok po kroku 

Nalewka z malin na spirytusie potrafi zdziałać cuda, gdy dopada nas przeziębienie czy inne infekcje. Na liście potrzebnych składników nie znajdziemy ich wiele, a przygotowanie nie należy do najtrudniejszych. Czego zatem potrzebujemy do zrobienia malinówki na spirytusie? Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki: 

  • 1 kg malin, 
  • 500 ml spirytusu, 
  • 500 g cukru

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotuj maliny. Umyj je dokładnie i oczyść z szypułek. Jeżeli używasz mrożonych owoców, należy wcześniej je rozmrozić. 
  2. Włóż maliny do dużego słoika. Zasyp je cukrem i zalej spirytusem, w taki sposób, by zakryć wszystkie owoce.  
  3. Odstaw słój na 5-6 tygodni. Raz na kilka dni otwórz go i wymieszaj owoce. 
  4. Po tym czasie przelej nalewkę przez sitko bądź przez gazę do butelki. Butelkę z nalewką przechowuj w chłodnym miejscu.  
  5. Warto wiedzieć, że jeśli zdecydujemy się na zrobienie nalewki z malin na wódce, będziemy zmuszeni do mieszania owoców każdego dnia, jednak szybciej nada się ona do spożycia.  

Nalewka z malin bez cukru - przepis. Użyj miodu, a osiągniesz pożądany efekt 

Nalewkę leczniczą z malin można również przygotować bez dodatku cukru. Owoce zalewamy wódką, a następnie odstawiamy na około osiem tygodni. Możemy dodać do niej miód lipowy, który będzie doskonałym połączeniem smaków. Możemy również postawić na sok z cytryny, dzięki czemu nalewka będzie nieco bardziej kwaśna. Tak przygotowana nalewka świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty. Zdecydowanie podkręci jej smak.  

Więcej o: