Czarna, zielona, czerwona, rumiankowa, owocowa, oolong... odmian herbat jest tak wiele. Wszystkie korzystnie wpływają na nasze zdrowie, choć ich działanie może się od siebie różnić. Którą powinny wybrać osoby chore na cukrzycę? I jakiego działania mogą się spodziewać? Odpowiadamy!
Choroby natury metabolicznej, objawiające się hiperglikemią, czyli stanem podwyższonego stężenia glukozy we krwi, to tzw. choroby cywilizacyjne. Osoby ze schorzeniami typu cukrzyca typu 2. czy insulinooporność powinny kontrolować swoje dzienne spożycie cukru. Wymagają one specjalnej diety, która pomoże w utrzymaniu niskiego poziomu cukru we krwi.
Oprócz odpowiednio zbilansowanych posiłków chorzy muszą także pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Świetnie w tym celu sprawdzi się napój z liści herbaty. Herbata jest bowiem cennym źródłem antyoksydantów oraz polifenoli, które pomagają kontrolować poziom cukru.
Zielona herbata wspiera metabolizm i jest źródłem cennych witamin z grupy C, B, E i K. W swoim składzie zawiera także liczne aminokwasy i mikroelementy wspomagające prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ten gatunek herbaty nie tylko kontroluje utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru, ale i wpływa na poprawę pamięci, chroniąc przed demencją. Pomaga również w kontrolowaniu wagi. Liście zielonej herbaty są bogate w antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniem.
Czarna herbata zawiera w sobie duże ilości teaflawiny i tearubiginy - substancji, dzięki którym glukoza jest przetwarzana na energię. Nie tylko obniża poziom cukru we krwi, ale i wspiera układ immunologiczny. Reguluje poziom cholesterolu we krwi, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych oraz układu sercowo-naczyniowego.
Czarna herbata ma charakterystyczny gorzkawy smak, dlatego wiele osób decyduje się ją słodzić cukrem. Diabetycy kategorycznie nie powinni tego robić zwykłym słodzikiem. Zamiast tego mogą wykorzystać substancje o niskim indeksie glikemicznym: stewię lub ksylitol.
Czerwona herbata zawiera w swoim składzie przeciwutleniacz o nazwie aspalatyna, który kontroluje proces wytwarzania insuliny przez trzustkę, regulując tym samym poziom cukru we krwi. Ponadto poprawia wchłanianie glukozy, co oznacza, że napar z liści czerwonokrzewu będzie idealnym dodatkiem do diety osób zagrożonych cukrzycą oraz chorujących na nią. Oprócz właściwości obniżających poziom cukru rooibos pomaga przy wchłanianiu żelaza, a dzięki obecności minerałów takich jak potas czy miedź - wspiera proces przemiany materii.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl