przepisy kulinarne
-
"Pański owoc" był tępiony przez komunistów, ale znów jest doceniany. Działa niemal na wszystko
"Pańskim owocem" nazywany jest dereń jadalny. W czasach PRL-u był tępiony przez komunistów, a teraz znów wraca do łask. Nic dziwnego, ponieważ ma szereg wspaniałych właściwości zdrowotnych. Można wykorzystać go na wiele różnych sposobów, jednak...
-
Dodaj łyżkę tej przyprawy do szklanki wody. Dzięki niej kilogramy polecą w dół jak szalone
Wielu z nas zależy na dobrym zdrowiu, samopoczuciu i sylwetce. Małymi krokami możemy osiągnąć sukces. Wystarczy, że rozpoczniemy od połączenia tej przyprawy z wodą. Efekty są naprawdę zaskakujące. Regularność sprawi, że kilogramy polecą w dół, a...
-
Przepis babci na pyszne domowe lekarstwo. Sekretem jest ta roślina. Połącz cztery składniki i zagotuj
Syrop z czarnego bzu - przepis babci to doskonała receptura, z którą można przyrządzić domowy medykament. Przygotowuje się go tylko z czterech składników - owoców, wody, cukru i soku z cytryny. Dla wzbogacenia smaku można użyć do niego kilku...
-
Pasta do chleba, która potrafi zdziałać cuda. Zastąp nią masło, a szybko zobaczysz efekty
Jeśli smarujesz chleb masłem lub margaryną, zdecydowanie warto zastąpić je czymś, co będzie korzystne dla zdrowia. Ta pasta wspomoże odchudzanie, ale obniży też poziom cholesterolu. Wystarczy, że będziesz jeść ją codziennie. Przygotowanie nie jest...
-
Pasta tahini (pasta sezamowa): właściwości. Jak przygotować pastę tahini?
Pasta tahini, inaczej masło sezamowe, to pasta powstająca z nasion sezamu, popularna w wielu rejonach świata. Jest wykorzystywana w kuchni Bliskiego Wschodu, w krajach basenu Morza Śródziemnego, a także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej...
-
Hummus (pasta z ciecierzycy)- jak zrobić hummus
Hummus to prosta w przygotowaniu przekąska, która pochodzi z rejonów wschodnich państw basenu Morza Śródziemnego. Jego smak nie pozostawia nikogo obojętnym - albo się należy do zwolenników hummusu albo szczerze się go nie lubi. Jaki jest przepis n...
-
Mąka kukurydziana: wartości odżywcze, przepisy
Maka kukurydziana powstaje ze zmielonych ziaren kukurydzy. Jest produktem lekkostrawnym, nie zawierającym glutenu, a pełnym wartości odżywczych. Ma charakterystyczne żółte zabarwienie, które zawdzięcza karotenoidom. Jako zamiennik mąki pszennej...