przepisy kulinarne
-
Pasta do chleba, która potrafi zdziałać cuda. Zastąp nią masło, a szybko zobaczysz efekty
Jeśli smarujesz chleb masłem lub margaryną, zdecydowanie warto zastąpić je czymś, co będzie korzystne dla zdrowia. Ta pasta wspomoże odchudzanie, ale obniży też poziom cholesterolu. Wystarczy, że będziesz jeść ją codziennie. Przygotowanie nie jest...
-
Pasta tahini (pasta sezamowa): właściwości. Jak przygotować pastę tahini?
Pasta tahini, inaczej masło sezamowe, to pasta powstająca z nasion sezamu, popularna w wielu rejonach świata. Jest wykorzystywana w kuchni Bliskiego Wschodu, w krajach basenu Morza Śródziemnego, a także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej...
-
Hummus (pasta z ciecierzycy)- jak zrobić hummus
Hummus to prosta w przygotowaniu przekąska, która pochodzi z rejonów wschodnich państw basenu Morza Śródziemnego. Jego smak nie pozostawia nikogo obojętnym - albo się należy do zwolenników hummusu albo szczerze się go nie lubi. Jaki jest przepis n...
-
Mąka kukurydziana: wartości odżywcze, przepisy
Maka kukurydziana powstaje ze zmielonych ziaren kukurydzy. Jest produktem lekkostrawnym, nie zawierającym glutenu, a pełnym wartości odżywczych. Ma charakterystyczne żółte zabarwienie, które zawdzięcza karotenoidom. Jako zamiennik mąki pszennej...