kuchnia
-
Lebioda. Jak wygląda i jakie ma zastosowanie lecznicze?
Lebioda to jedna z wielu roślin leczniczych, która wygląda tak niepozornie, że często jest niedostrzegana lub wręcz niszczona przez przechodzące osoby. Rosnąca przy drogach, na trawnikach lub łące, traktowana jest jak chwast niegodny większej uwag...
-
Miso, właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść produkty sfermentowane?
Miso jest tradycyjną japońską potrawą, stanowiącą podstawę tej jednej z najzdrowszych diet świata. Powstaje w wyniku fermentacji soi z solą i koji, rodzajem grzyba (Aspergillus oryzae), a także z dodatkami, w tym z ryżem, jęczmieniem i innymi...
-
Czarna sól: właściwości, zastosowanie
Czarna sól, której nazwa w języku hindi brzmi kala namak, jest popularnym dodatkiem do potraw indyjskich. Charakteryzuje ją specyficzny smak i zapach, przypominający gotowane jajka, co zawdzięcza zawartości związków siarki. Jest ceniona także prze...
-
Okra - właściwości. Dlaczego warto sięgać po to warzywo
Okra, znana również pod nazwami piżmian oraz ketmia jadalna, to jednoroczna roślina należąca do rodziny ślazowatych, do której należą również takie rośliny jak prawoślaz, kakaowiec właściwy, baobab czy durian. Jest ona bardzo popularna w kuchni...
-
Bakłażan (oberżyna ) - właściwości, zastosowanie. Jak przygotować oberżynę?
Oberżyna, której nazwa botaniczna to psianka podłużna, znana jest bardziej pod nazwą bakłażan. Owoce tej rośliny są cenione przede wszystkim ze względu na wyjątkowe walory smakowe, a także zawartość cennych składników. Jakie właściwości ma bakłaża...
-
Skorupki jaj mogą naprawdę pomóc w naprawianiu kości. Proszek trzymaj w lodówce i po gramie dziennie
Skorupki jaj najczęściej lądują w koszu na śmieci. Gdy je wyrzucamy, nie zdajemy sobie sprawy z tego, że marnujemy bardzo cenny składnik. Skorupki jaj można wykorzystać na wiele sposobów. Jak się okazuje, mogą pomóc nam utrzymać zdrowe kości i...
-
Pasta tahini (pasta sezamowa): właściwości. Jak przygotować pastę tahini?
Pasta tahini, inaczej masło sezamowe, to pasta powstająca z nasion sezamu, popularna w wielu rejonach świata. Jest wykorzystywana w kuchni Bliskiego Wschodu, w krajach basenu Morza Śródziemnego, a także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej...
-
Tamarynd - właściwości, zastosowanie, jak jeść?
Tamarynd jest owocem drzewa rosnącego w Indiach, który jest stosowany przede wszystkim jako przyprawa. Nadaje on potrawom specyficzny smak, a dodatkowo jest źródłem ważnych minerałów i witamin jak np. błonnik, żelazo, witamina B. Jakie zastosowani...
-
Hummus (pasta z ciecierzycy)- jak zrobić hummus
Hummus to prosta w przygotowaniu przekąska, która pochodzi z rejonów wschodnich państw basenu Morza Śródziemnego. Jego smak nie pozostawia nikogo obojętnym - albo się należy do zwolenników hummusu albo szczerze się go nie lubi. Jaki jest przepis n...
-
Kapary: właściwości, zastosowanie, przepisy
Kapary to warzywo, które coraz częściej gości na stołach Polaków. Początkowo jedliśmy go głównie jako dodatek do pizzy czy do sałatek w restauracjach specjalizujących się w kuchni śródziemnomorskiej. Obecnie śmiało eksperymentujemy z nimi we...
-
Produkty, które obniżają ciśnienie krwi. Co warto włączyć do diety
-
Wygląd kupy ma znaczenie. To trzeba wiedzieć o własnych stolcach [rysunki, tabele]
-
"To nie starość, to choroba". 10 wczesnych objawów alzheimera
-
Jak rozpoznać nimfy kleszczy? Często się je myli z... pieprzykami
-
Przeciętna pielęgniarka w Polsce ma 53 lata, umiera 8 lat później. Niedługo może ich zabraknąć
- Wysokotłuszczowa dieta jest powiązana z poziomem tlenku azotu i z rozwojem raka
- PH moczu: jak wygląda badanie? Co oznacza wysokie pH moczu?
- Ile jajek można jeść dziennie bez obaw o zdrowie serca
- Nadziąślak. Niegroźna zmiana w jamie ustnej, która może być sygnałem m.in. niedoboru witamin
- Koszenila. W jakich produktach występuje? Czy jest szkodliwa dla zdrowia?