Skorupki jaj należą do jednych z najczęściej wyrzucanych składników w kuchni, a mają niezwykłe właściwości. Zawierają w sobie węglan wapnia - substancję, która jest bardzo ważna dla utrzymania zdrowia kości. Naukowcy z University of Massachusetts Lowell postanowili użyć drobno pokruszonych skorupek jaj do stworzenia środka, który pomaga zregenerować kości po uszkodzeniu. Badania nad jego działaniem opublikowano w czasopiśmie "Biomaterials Science".
Skorupki jaj - właściwości
Wapń, który znajduje się w skorupkach jaj, jest ponad dwa razy lepiej przyswajany przez nasz organizm niż syntetyczny węglan wapnia. Skorupki jaj dzięki niemu pobudzają pracę komórek kościotwórczych. Mają w swoim składzie również inne cenne biopierwiastki, np. stront, który pozytywnie wpływa na metabolizm kości. Skorupy jaj pozwalają komórkom kości na rozwój tkanki kostnej i szybsze stwardnienie.
Skorupki jaj w hydrożelu
Naukowcy stworzyli hydrożel z pokruszonych skorupek kurzych jaj. Przetestowali go na szczurach. Sugerują, że ich materiał mógłby być wykorzystywany w przyszłości jako środek do leczenia kości.
To pierwsze badanie, w którym wykorzystano cząsteczki skorupek jaja w hydrożelowej formie do naprawy kości
- zauważa autorka badań Gulden Camci-Unal. Wyjaśnia również, że wraz z zespołem podjęli już kolejne kroki, aby wprowadzić środek jako produkt leczniczy dla ludzi.
Jak zrobić proszek ze skorupek jajek?
Proszek ze skorupek jaj, który pomoże nam utrzymać zdrowe kości, możemy wykonać samodzielnie w domu. Skorupki jaj należy wyparzyć we wrzątku przez parę sekund (nie wolno ich zagotować - ten proces może zamienić przyswajalny wapń w nieprzyswajalny). Następnie trzeba dobrze je umyć i wytrzeć do sucha. Wyparzone i wysuszone skorupki należy zmielić na drobny proszek (np. w młynku do kawy) i przechowywać w lodówce. Taki proszek ze skorupek można dodawać do różnych dań, kasz, ziemniaków, koktajli, soków. Zalecana porcja to jeden gram (około pół łyżeczki) proszku dziennie. Można zastosować kurację - spożywać skorupki jaj codziennie przez 30 dni, dwa razy w roku.