witamina-b1

Witamina-b1

Witamina B1 (tiamina) wpływa na metabolizm węglowodanów, tłuszczów i aminokwasów. Zapewnia właściwe funkcjonowanie tkanki nerwowej, przewodu pokarmowego i układu krążenia. Źródło witaminy: nasiona zbóż i produkty pełnoziarnisty, otręby, kasze, drożdże piwne, chuda wieprzowina, orzechy, mleko. Skutki niedoboru: zaburzenia układu nerwowego i koncentracji, brak łaknienia, osłabienie serca, drżenie i osłabienie mięśni, degeneracja stawów, bóle nóg.

witamina b1

Więcej o:

witamina b1

  • Witamina B1(Tiamina) - rola, źródła witaminy B1, dawkowanie

    Witamina B1 (Tiamina) - charakterystyka Tiamina to jedna z pierwszych odkrytych witamin z grupy B, z tego względu, w literaturze określana jest mianem witaminy B1. Odkryta i wyodrębniona została w roku 1911 przez polskiego biochemika Kazimierza Funka. Wyodrębnienie tego związku z otrąb ryżu

  • Tiamina - B1

    Dołącz do nas na Facebooku! Podstawowe informacje Tiamina, czyli witamina B1 jest naturalnym składnikiem diety. W organizmie bierze udział między innymi w procesie spalenia cukrów, co zapewnia dostarczenie odpowiedniej ilości energii. Dawki: Dzieci - 0,7-1,2 mg dziennie. Mężczyźni - 1,5 mg dziennie

  • Pelagra (rumień lombardzki) - objawy, leczenie

    . Widocznym na skórze zmianom towarzyszą także wymioty, nudności oraz biegunki. Niekiedy stan zapalny pojawia się w obrębie jamy ustnej chorego. Osoby dotknięte pelagrą niejednokrotnie mają problemy z oddychaniem, duże kłopoty sprawia im także poruszanie. Znaczny niedobór witaminy B1 prowadzi do otępienia

  • Siarka - rola, źródła, nadmiar, niedobór

    Dołącz do nas na Facebooku! Podstawowe informacje Organizm ludzki wykorzystuje siarkę jako składnik witaminy B1 (tiaminy), metioniny niezbędnej do budowy aminokwasów. Siarka stabilizuje połączenia białkowe, szczególnie wchodzi w skład tych białek, które budują włosy, paznokcie, skórę. Nie ma

  • Szałwia lekarska (Salvia officinalis)

    Aktywne składniki: Olejek eteryczny z toksycznym tujonem, duża ilość garbników i pseudo garbników, trójterpeny, gorycze, witamina B1 i C, żywice. Opis: Półkrzew wysokości 20-70 cm, z kanciastą, drewniejąca łodygą. Podłużneo jajowate liście, u nasady sercowate. Kwiaty na ogonkach w rzadkich