witamina b1
-
Tamarynd - właściwości, zastosowanie, jak jeść?
Tamarynd jest owocem drzewa rosnącego w Indiach, który jest stosowany przede wszystkim jako przyprawa. Nadaje on potrawom specyficzny smak, a dodatkowo jest źródłem ważnych minerałów i witamin jak np. błonnik, żelazo, witamina B. Jakie zastosowani...
-
Witamina B1(Tiamina) - rola, źródła witaminy B1, dawkowanie
Tiamina, znana również pod nazwą witaminy B1, to jeden z ważniejszych dla zdrowia związków chemicznych. Podobnie jak w wypadku pozostałych witamin z grupy B, niedobór tiaminy prowadzić może do wielu dolegliwości. Związek ten odpowiedzialny jest...
-
Pelagra (rumień lombardzki) - objawy, leczenie
Nazwa choroby w dosłownym tłumaczeniu oznacza szorstką skórę. Mimo że rozwój schorzenia spowodowany jest niedoborem witaminy B3 lub PP - to znaczne braki mogą być widoczne w wartościach innych witamin. Pelagra pojawia się przede wszystkim w tych...
-
Encefalopatia Wernickego (zespół Wernickego): objawy, leczenie
Alkohol przyjmowany w nadmiarze i zbyt często jest bardzo niebezpieczny. Obok poważnych zmian w narządach wewnętrznych, przede wszystkim w obrębie wątroby, może doprowadzić do nieodwracalnych zmian w układzie nerwowym. Encefalopatia Wernickego, bo...
-
Zespół Korsakowa (choroba Korsakowa, psychoza Korsakowa)
To ciężkie zaburzenie neuropsychiatryczne pojawia się najczęściej u osób, które przez wiele lat nadużywały alkoholu. Ale nie tylko. Czasem bywa konsekwencją poważnego urazu lub zatrucia. Schorzenie jest nieuleczalne, a wywołane przez nie zmiany są...
-
Choroba Beri-beri
Dzięki witaminom z grupy B metabolizm działa prawidłowo, serce jest mocne a skóra jędrna i zdrowa. Niestety niedobór choćby jednej z nich może okazać się bardzo niebezpieczny.
-
Siarka - rola, źródła, nadmiar, niedobór
Siarka to niezbędny na zdrowia człowieka pierwiastek. Wchodzi w skład niektórych aminokwasów oraz witamin. Wykorzystywana jest m.in. do produkcji leków oraz środków barwiących.
-
O witaminach z grupy B
Są niezbędnymi składnikami ważnych enzymów, dlatego ich obecność w diecie i regularne dostarczanie jest tak ważne.
-
Witaminy na talerzu
Nieregularne lub nieracjonalne jedzenie, a także przebyte choroby to najczęstsze przyczyny niedoboru witamin. Można je uzupełniać zarówno odpowiednią dietą, jak i poprzez przyjmowanie pastylek.
-
Tiamina - B1
Tiamina, czyli witamina B1 jest niezbędna organizmowi do prawidłowego przeprowadzenia niektórych procesów oddechowych. Dodatkowo zmniejsza odczuwanie bólu oraz przyspiesza gojenie się ran.
-
Czym jest rak jelita grubego
-
Zastąp kawę tym napojem. Będziesz tryskać energią przez cały dzień
-
To kwestia smaku. Dlaczego wybór metody parzenia kawy ma znaczenie? Eksperci tłumacząMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Żywność pochodzenia roślinnego a ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2 - nowe badania
-
Czy codzienna kąpiel nam nie służy? Opinie dermatologów
- Co kryje się za falą dziecięcego zapalenia płuc w Chinach? Eksperci wyjaśniają
- Witamina B12 może przyspieszyć naprawę tkanek i pomóc w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - nowe badanie
- Co najlepiej pić przy bólu gardła? Pomoże napar, który przygotujesz w kilka minut
- Dawniej taki rosół robiły babcie. Znów jest na niego "wielkie bum"
- W QUIZIE medycznym pytamy o choroby. Jak z Waszą wiedzą na ten temat?