Witamina B1, czyli tiamina, uczestniczy w przemianie węglowodanów, jest bardzo nietrwała - ulega rozpadowi pod wpływem ogrzewania, tlenu, przetwarzania i gotowania żywności. Znajdziemy ją przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego - drożdżach, pieczywie lub orzechach.
Ważną rolę w procesach utleniania tkankowego odgrywa witamina B2 (ryboflawina), mająca jednocześnie duże znaczenie dla funkcjonowania wzroku. Jej niedobór objawia się pogorszeniem ostrości widzenia, światłowstrętem i łzawieniem. Witaminy tej dostarczą nam: mleko, sery i produkty zbożowe. Pamiętać trzeba jednak, że ryboflawina jest substancją wrażliwą na światło, dlatego właśnie zaleca się, aby makaron, mąkę, fasolę czy groch przechowywać w zaciemnionych miejscach.
Ziemniaki i produkty zbożowe są źródłem witaminy B6 - ważnego składnika enzymów uczestniczących w metabolizmie aminokwasów.
Istotną rolę fizjologiczną spełnia także witamina B12 - dość wspomnieć, że jej niedobór może spowodować niedokrwistość złośliwą, a także zmiany w funkcjonowaniu komórek nerwowych. Co ciekawe, niewiele tej witaminy znajdziemy w naszym codziennym pożywieniu - dostarcza nam ją przede wszystkim flora bakteryjna jelita grubego. Do grupy B zalicza się również niacyna, czyli witamina PP, biorąca udział w procesach glikolizy, syntezy tłuszczów i w utlenianiu tkankowym. Może powstawać w organizmie z tryptofanu, którego źródłem są przede wszystkim ziemniaki.