witamina-b

Witamina-b

Witaminy z grupy B są niebywale ważne dla zdrowia organizmu człowieka. Organizm nie potrafi ich dobrze magazynować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

witamina b

Więcej o:

witamina b

  • Tamarynd - właściwości, zastosowanie, jak jeść?

    Tamarynd pochodzi prawdopodobnie ze Wschodniej Afryki, a obecnie występuje głównie w Południowo-Wschodniej Azji oraz na subkontynencie indyjskim. Jest owocem drzewa tamaryndowca, który przyjmuje formę strąków. Wewnątrz strąka, pod skórką, znajdują się czarne nasiona otoczone lepkim miąższem. Zwykle

  • Światłowstręt? Zapewne potrzebujesz pomocy specjalisty

    Światłowstręt, zwany także fotofobią, oznacza nadwrażliwość oka na światło, najczęściej "zmuszającą" do zmrużenia powiek. Czasem bez trudu możemy odkryć przyczynę światłowstrętu: pojawia się u osób gorączkujących, przemęczonych, leczących kaca, po zranieniu oka. Zatem niejednokrotnie "lekarstwem"

  • Chlor

    Podstawowe informacje Chlor jest nie tylko składnikiem wybielaczy do tkanin i środkiem bakteriobójczym dodawanym do uzdatniania wody, ale także niezbędnym mikroelementem. Jest składnikiem soku żołądkowego i wchodzi w skład kompleksu asymilującego witaminę B 12 Źródła: Sól kuchenna Produkty

  • Witaminy

    absorbuje się tłuszcze. Następnie są magazynowane w wątrobie i zużywane. Witaminy rozpuszczalne w wodzie to: witamina C i kompleks witamin B, kwas foliowy. Są wchłaniane i szybko związane a następnie szybko wydalane z moczem.

  • Ryboflawina - B2

    (język, kąciki warg etc.) Zapalenie moszny u mężczyzn i warg sromowych u kobiet. Przedawkowanie i działania uboczne Do przedawkowania witaminy B 2 dochodzi bardzo rzadko a objawy przedawkowania są nie charakterystyczne. Mogą wystąpić bóle głowy, nudności, wymioty, zaburzenia widzenia

  • Magnez - zapotrzebowania, źródła i niedobory

    Podstawowe informacje Magnez jest niezbędnym pierwiastkiem do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest materiałem budulcowym zębów i kości. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, aktywuje ponad 300 enzymów komórkowych szczególnie tych współdziałających z witaminami B

  • Okrężnica: budowa, funkcje, choroby

    z masy pokarmowej. Bakterie jelitowe, które gromadzą się w okrężnicy, również mają bardzo istotne funkcje. Produkują one witaminę B i K oraz kwas foliowy, niszczą też bakterie powodujące choroby. Metabolizm tych bakterii odpowiada za woń oraz za kolor kału. Choć bakterie jelitowe są bardzo potrzebne