Więcej podobnych tematów na stronie głównej Gazeta.pl
Acerola to inaczej Malpigia granatolistna, zwana również nadgwiazdką granatolistną, albo też wiśnią z Barbados. Jest to gatunek rośliny należący do rodziny malpigiowatych, który występuje na południu Ameryki Północnej, w Ameryce Środkowej, a także w północnej części Ameryki Południowej.
Acerola ma szerokie zastosowanie w medycynie - głównie dzięki temu, zę zawiera dużą ilość witaminy C. Z tego względu popyt na produkty z acerolą stale rośnie, a w sklepach internetowych pojawia się czy to acerola w proszku, czy też acerola w tabletkach, albo pod postacią odżywczego soku.
Acerola jest znakomitym źródłem witaminy C. Szacuje się, że w 100 gramach świeżych owoców aceroli można znaleźć od 1000 do nawet 4500 miligramów tej witaminy - to znacznie więcej niż w cytrynie - powszechnie uznawanej za bardzo bogatą w witaminę C, w natce pietruszki czy czarnej porzeczce. Co ciekawe, o wiele rozsądniej jest przyjmować owoce zielone, ponieważ zawierają witaminy C znacznie więcej niż owoce dojrzałe.
Acerola to również doskonałe źródło między innymi:
Acerola to produkt doskonały zarówno dla dzieci, jak i dla osób dorosłych. Owoce aceroli wykorzystywane są w preparatach służących zwiększeniu odporności i zalecane są nie tylko chcącym uchronić się przed zachorowaniem, ale także osobom chorym i w okresie rekonwalescencji.
Dawniej owoce aceroli podawane były chorym na ospę wietrzną, osobom ze schorzeniami płuc czy wątroby. Podawano je również cierpiącym na anemię. Obecnie te małe owoce używane są przede wszystkim do wzmacniania układu odpornościowego, ale duża ilość witaminy C nie pozostaje obojętna dla naszej skóry - wspomaga jej prawidłowy i zdrowy wygląd. Wpływa również pozytywnie na wzrok. Warto też wiedzieć, że antocyjany występujące w aceroli wspierają poprawne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz wykazują działanie przeciwzapalne, oraz przeciwalergiczne. To zresztą przeciwutleniacze, a zatem można śmiało powiedzieć, że wspierają ochronę organizmu przed wolnymi rodnikami powodującymi nowotwory i przyspieszającymi starzenie.
Po produkty z acerolą powinny sięgnąć osoby, które czują się osłabione, szybko się męczą, cierpią na brak apetytu i doskwierają im bóle kości oraz stawów. Jeśli do tego dochodzi skłonność do pojawiania się siniaków, jak również krwawienie dziąseł, może to wskazywać na zbyt niski poziom witaminy C – suplementacja aceroli jest wówczas naprawdę dobrym pomysłem.
Jeśli komuś marzy się własna acerola, sadzonki nie są drogie i można z nich formować przepiękne drzewka bonsai - zbyt szybko na owoce nie można jednak liczyć (pierwsze owoce pojawiają się dopiero po 3-4 latach uprawy).
Przetworzonej aceroli (sok, tabletki lub proszek) można szukać w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością i w internecie, a orientacyjne ceny to:
Mnóstwo przyszłych klientów rozważa jednak, która firma jest najlepsza. Porównują ze sobą różne produkty, jak Acerola Sanbios, czy też Acerola Plus. Co jakiś czas na rynku pojawiają się również nowe produkty, o których warto nieco więcej poczytać. Niewątpliwie wybór jest trudny, więc warto porównać ze sobą dokładny skład produktów od różnych firm, jak też poczytać nieco opinii internautów. Opisują oni swoje doświadczenia i najbardziej ulubione towary - a zatem informacje są sprawdzone i dokładne.