Kwas chlebowy - właściwości zdrowotne. Jak przyrządzić kwas chlebowy

Kwas chlebowy powstaje na bazie czerstwego razowego chleba i drożdży. Jest probiotykiem, czyli zawiera dobroczynne bakterie, wspierające zdrowie jelit. Ponadto to bogactwo witamin, szczególnie z grupy B oraz minerałów. A jest przy tym smaczny i niezwykle orzeźwiający.

dąbrowska

Więcej na temat zdrowia i właściwej diety przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Kwas chlebowy - jakie ma właściwości zdrowotne

Kwas chlebowy to napój znany i ceniony od co najmniej dziesięciu stuleci, a w środkowej i wschodniej Europie, w tym w Rosji i w Ukrainie, zyskał status napoju narodowego. Początkowo kwas chlebowy był napojem chłopskim, potem jednak zasmakowały w nim także wyższe warstwy społeczne i kwas chlebowy pojawił się na dworskich stołach. W smaku jest słodko-kwaśny, z niewielką goryczką w tle, ma miodowy kolor (ale z dodatkami jest ciemniejszy, nawet ciemnobrązowy). Zapachem natomiast przypomina chleb i drożdże. Największe jego zalety to łatwość przygotowania, taniość, a przede wszystkim dobry i orzeźwiający smak. Świetnie gasi pragnienie.

Kwas chlebowy dostarcza organizmowi wiele cennych składników odżywczych, między innymi dlatego, że powstaje w naturalny sposób z prostych składników. Aby zrobić ten napój wystarczają woda, czerstwy chleb razowy przygotowany na zakwasie oraz drożdże i cukier (czasem dodaje się rodzynki lub ziarna ryżu, niektórzy używają też jako dodatków suszonych śliwek, miodu, żurawiny). Można też dać cytrynę (po plasterku do każdej butelki). Fermentacja trwa 3-4 dni i po tym czasie napój jest gotowy do spożycia.

W kwasie chlebowym znajdziemy bogactwo witamin z grupy B, witaminę C i E, składniki mineralne, takie jak selen, cynk. Ale najważniejsze są jego właściwości probiotyczne: kwas chlebowy zawiera pałeczki kwasu mlekowego, bakterie stabilizujące florę bakteryjną jelit. Dzięki temu ma dobroczynny wpływ na proces trawienia i przemianę materii. Uważa się, że dobrze działa na żołądek i przeciwdziała wzdęciom. Jednym słowem ten naturalny napój to wartościowy składnik naszej diety i z pewnością dobry zamiennik typowych słodzonych napojów z supermarketu.

Ważna uwaga: mimo iż kwas chlebowy uznawany jest za napój bezalkoholowy, ma jednak pewną ilość alkoholu w sobie, od 0,07 do 2,2 proc. Odradza się picie kwasu chlebowego kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Zobacz wideo Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą

Jak przyrządzić kwas chlebowy

Do zrobienia kwasu chlebowego potrzebujemy 30 dag czerstwego pełnoziarnistego chleba, 2 dag drożdży, półtora szklanki cukru oraz 4 litry przegotowanej wody. Najpierw w słoiku (lub dużym garnku) zalewamy gorącą wodą pokrojony w kostkę chleb i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie dodajemy drożdże rozmieszane uprzednio z niewielką ilością wody (możemy użyć tej ze słoja z chlebem). Tak przygotowaną mieszaninę odstawiamy na niecałą dobę w miejsce o temperaturze pokojowej. Po tym czasie płyn cedzimy przez gazę, odciskamy chleb, dodajemy rozpuszczony w wodzie cukier, starannie mieszamy i przelewamy do butelek (do trzech czwartych wysokości), które szczelnie zamykamy i odstawiamy do fermentacji. Można do każdej butelki dodać jeszcze po rodzynce. Po trzech dniach leżakowania napój jest gotowy do picia. Przydatność do spożycia zachowuje przez około 4 tygodnie.

Chleb, którego używamy do zrobienia napoju, musi być naturalny, przygotowany na zakwasie, bez chemicznych dodatków (może być z kminkiem). Aby napojowi dodać goryczki i koloru czerstwy chleb najpierw suszymy przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Może się wtedy nawet lekko przybiec na brzegach. Im ciemniejszy chleb, tym napój też będzie miał głębszy kolor.

Więcej o: