Agar agar, co to jest? Takie pytanie zadają sobie osoby, które do tej pory korzystały głównie z tradycyjnych produktów spożywczych. Tymczasem agar agar to substancja, która w kuchni może pełnić funkcję naturalnego zagęstnika, a także zastępować wspomnianą żelatynę. Jest to nic innego jak produkt pochodzenia roślinnego, który przy okazji ma całkiem ciekawą historię. Właśnie z tego względu jest to pozycja, która powinna zainteresować wegan. Warto także wspomnieć o innych korzyściach płynących z wykorzystania substancji E406 w swoich potrawach. Jedną z nich jest poprawienie jakości trawienia.
Historia agaru rozpoczyna się w Japonii. To właśnie tam substancja była pozyskiwana z japońskich krasnorostów, czyli roślin znajdujących się na sporych głębokościach. Następnie taka roślina była poddawana procesom takim jak suszenie i obróbka cieplna. Jednak to przeszłość. Dzisiaj rośliny potrzebne do stworzenia tytułowej substancji zostały sprowadzone do Europy czy Afryki - możemy je znaleźć chociażby w Hiszpanii czy Egipcie.
Nie jest żadną tajemnicą, że agar agar zdobywa coraz większą popularność. Oprócz wspomnianego wcześniej polepszenia trawienia, posiada on także inne, ciekawe właściwości. Przede wszystkim jako produkt pochodzenia roślinnego, z całą pewnością przyda się osobom, które nie chcą lub nie mogą spożywać produktów odzwierzęcych, jak np. żelatyna. To właśnie z nią warto wykonać pewne porównanie tytułowej substancji i tym samym wykazać różnice żelatyny i Agar agar.
Przede wszystkim agar to substancja bezwonna i całkowicie pozbawiona smaku. Jeśli nabyliśmy ją pod postacią proszku, to zdecydowanie szybciej zastyga. Najważniejszą jednak różnicą jest możliwość ponownego zagotowania Agar, bez obawy o utracenie początkowych właściwości samej substancji. Jak więc widać, istnieją pewne różnice pomiędzy substancją Agar, a żelatyną, jednak oba produkty mają też pewne cechy wspólne. Przykładem tego jest to, że obie substancje pęcznieją w zimnej wodzie.
Agar agar to także spore źródło różnych witamin. Możemy w nim znaleźć bogatą ilość:
Warto także w tym miejscu przypomnieć o morskim pochodzeniu roślin, z których pozyskiwana jest tytułowa substancja. Oznacza to, że posiada ona także minerały, które są typowe dla roślin tego rodzaju, czyli żelazo, wapń czy jod.
Wiadomo już jakie są właściwości agar agar. Jak natomiast wygląda sytuacja odpowiednich proporcji, które pozwolą nam uzyskać żelujące możliwości agaru?
Nie ma jakiejś ścisłej reguły w tej kwestii. Jeśli chodzi o agar agar, proporcje mogą być zachowane nawet takie same, jak w przypadku zwykłej żelatyny. Różnica może być zależna od firmy, z jakiej nabędziemy produkt. Jednak nie powinien to być duży problem, ponieważ zalecenia są umieszczone na opakowaniu. Warto pamiętać o tym, że zastygnięty agar nadaje bardzo szybko potrawie pewnej gęstości, dlatego zdecydowanie lepiej jest na 100 ml wody stosować jego mniejszą ilość. Oprócz tego, warto pamiętać o pewnym konflikcie z kwasami, przez który agar agar może zastygać wolniej. Ten problem może dotyczyć głównie różnych owoców.
Patrząc na wszystkie zależności, nie istnieje tak naprawdę sztywna zasada stosowania tego produktu. Dzięki właściwościom leczniczym, można jej używać także poza samym gotowaniem. Ciekawostką może być fakt, iż w Japonii używana była, jako dodatek do herbaty. Substancja wspiera bowiem proces trawienia, lecz także ma właściwości przeczyszczające.
Zobacz też: Zbadano grupę dzieci - wegetarian i jedzących mięso. Znaleziono jedną ważną różnicę