Stan zdrowia uczestników badania określano na podstawie tzw. biomarkerów (mierzalnych wskaźników, które mogą świadczyć o chorobie lub zaburzeniu fizjologicznym). Autorami najnowszego badania nad wpływem diety na ogólne zdrowie są naukowcy z Uniwersytetu w Glasgow. Przeanalizowali dane pochodzące od ponad 177 tysięcy osób w wieku od 37 do 73 lat, które gromadzi brytyjski Biobank. Badani nie zgłaszali większych zmian w diecie przez ostatnie pięć lat.
Podzielono ich na dwie podgrupy: wegetarian (osoby niespożywające czerwonego, białego mięsa ani ryb) oraz osoby jedzące mięso. Następnie przeanalizowano poziom 19 biomarkerów w krwi i moczu. Były to markery związane m.in. z takimi chorobami jak cukrzyca, schorzenia wątroby, układu krążenia, kości, stawów, a także wskaźniki, dzięki którym można ocenić czynność nerek.
Wegetarianie mieli znacznie niższe poziomy aż 13 biomarkerów powiązanych z różnymi schorzeniami niż osoby jedzące mięso. Były to takie wskaźniki jak cholesterol całkowity i tzw. "zły" cholesterol (LDL), apolipoproteina A (Apo A) i apolipoproteina B (wskaźniki ważne w chorobach sercowo-naczyniowych), transferaza gamma-glutamylowa (GGT - wskazuje na kondycję wątroby, trzustki, nerek i prostaty), aminotransferaza alaninowa (AST), związane z czynnością wątroby, insulinopodobny czynnik wzrostu IGF-1, moczan (sól kwasu moczowego), białko całkowite, kreatynina (biomarker wskazujący na pogorszenie czynności nerek).
Wegetarianie mieli jednak niższe poziomy niektórych korzystnych biomarkerów, w tym "dobrego" cholesterolu (HDL), witaminy D i wapnia (wskazują m.in. na stan kości i stawów). Odnotowano także wyższy poziom trójglicerydów i cystatyny-C, co sugeruje słabszą pracę nerek.
Nie znaleziono natomiast większych różnic pomiędzy wegetarianami a jedzącymi mięso, jeśli chodzi o poziom cukru we krwi (hemoglobina glikowana - HbA1c), skurczowe ciśnienie krwi, aminotransferaza asparaginowa (AST - marker uszkodzenia wątroby), białko C-reaktywne (CRP - marker zapalenia).
Wegetarianie okazali się zdrowsi, na co wskazywały poziomy biomarkerów, nawet jeśli w analizie uwzględniono dodatkowe czynniki, w tym wiek, płeć, wykształcenie, pochodzenie etniczne, otyłość, palenie papierosów i spożywanie alkoholu.
- Oprócz niejedzenia czerwonego mięsa i przetworów mięsnych, która to dieta jest powiązana z chorobami serca i niektórymi nowotworami, osoby stosujące dietę wegetariańską spożywają zwykle więcej warzyw, owoców i orzechów, które dostarczają korzystnych dla organizmu składników, błonnika i innych prozdrowotnych związków. Te różnice żywieniowe mogą pomóc w zrozumieniu, dlaczego wegetarianie wydają się mieć niższe poziomy biomarkerów chorobowych - powiedział dr Carlos Celis-Morales, współautor badania.
Wyniki zostały zaprezentowane na Europejskim Kongresie Otyłości (ECO).
Źródła: MedicalXPress.com, ECO