Weganizm jest często mylony z wegetarianizmem. Dla wielu osób jest to dokładnie to samo. Tymczasem różnic jest sporo, choć i podobieństwa są znaczne. Można powiedzieć zresztą, że weganizm jest bardziej konserwatywną formą wegetarianizmu. Obydwie grupy nie jedzą produktów, które są pochodzenia odzwierzęcego i związane są z ubojem zwierząt. Chodzi tu zatem nie tylko o samo mięso, ale także i takie produkty jak smalec czy żelatyna. Część wegetarian i wszyscy weganie nie jedzą także ryb.
Stosowane jest natomiast menu wykorzystujące warzywa i owoce. Białko zwierzęce zastępuje się białkiem roślinnym. Weganie jednak całkowicie rezygnują z produktów odzwierzęcych - nawet tych, przy których produkcji zwierzęta nie cierpią, jak mleko, jajka, masło czy ser.
Nie każdy chce zostać weganinem, ale każdy może nim zostać. Z pewnością warto najpierw przejść przez etap wegetarianizmu, żeby stopniowo wyłączać z menu kolejne produkty. Tak jedno, jak i drugie wymaga oczywiście dużego samozaparcia i nakładu sił oraz czasu. Weganizm jest jeszcze bardziej czasochłonny, jako że konieczne jest również wyszukiwanie produktów i kosmetyków, które w żaden sposób nie są związane ze zwierzętami - na przykład nie były na nich testowane, albo nie zawierają w składzie produktów odzwierzęcych.
Jest to z pewnością dieta i styl życia dla każdego, komu nieobca jest troska o zwierzęta oraz współczucie dla tych istot. Właściwe bilansowanie diety jest jednak czasochłonne, więc niektórzy na bycie weganinem po prostu mogą nie znaleźć czasu. Dieta opiera się na spożywaniu zróżnicowanych dań, bazujących na 5 grupach żywieniowych:
Wiele osób decyduje się przejść na dietę wegańską właśnie ze względów zdrowotnych. Powszechnie sądzi się, że współcześnie mięso - nafaszerowane chemią i antybiotykami - nie jest zbyt zdrowe. Nie do końca ma to jednak zastosowanie w rzeczywistości, ponieważ nawet Krajowa Rada Drobiarstwa przyznaje, że antybiotyki w hodowli stosowane są tylko z zalecenia weterynarza i wyłącznie gdy zachodzi konieczność leczenia chorych ptaków. Dopiero zaś, gdy przyjmowane leki całkowicie zostaną usunięte z ich ciał, są bezpieczne dla konsumentów i dla nich przeznaczone.
Dieta wegańska zakłada spożywanie każdego dnia produktów z 5 grup żywieniowych - w takiej kombinacji, żeby ustrzec się jakichkolwiek niedoborów pokarmowych. Konieczne jest również przyswajanie białka roślinnego w obecności witaminy C, która zwiększa przyswajalność żelaza. Dzięki temu można się ustrzec przed niedoborem tego pierwiastka. Należy również pamiętać o suplementacji witaminy B12, w którą obfituje mięso.
Będąc weganinem, niestety łatwo doprowadzić do niedoboru tak kluczowych elementów jak właśnie witamina B12, żelazo, wapń czy kwasy omega-3. Trzeba włożyć wiele wysiłku w zbilansowanie diety i choć jest to możliwe, to na pewno nie jest proste - przynajmniej na początku. Specjaliści (na przykład z American Dietetic Association) podkreślają, że dieta wegańska może być bardzo zdrowa na każdym etapie życia, jednak istotna jest odpowiednia świadomość i rozsądek przy przygotowywaniu posiłków - wówczas potrafimy stosować zamienniki, by wprowadzić do ciała wszystko to, czego może bu brakować. Kluczem do zdrowia jest więc jej odpowiednie zbilansowanie.
Mięso jest dosyć drogie, o czym wie każdy, kto kiedykolwiek je kupował. Tani weganizm jest więc odpowiedzią na potrzeby tych osób, które muszą przeznaczać nieco mniejsze pieniądze na jedzenie. Wegańskie obiady mogą być jednak niezwykle smaczne i odżywcze - warto zapoznać się z kilkoma ciekawymi pomysłami:
Więcej przepisów na dania wegańskie znajdziesz TUTAJ