Fleksitarianizm to pojęcie, które w 2014 roku trafiło do słownika języka angielskiego Oxford English Dictionary. Po raz pierwszy zostało jednak użyte znacznie wcześniej - 17 października 1992 roku przez Lindę Anthony. Pochodzi od dwóch angielskojęzycznych słów: "flexible" ("elastyczny") oraz "vegetarian" ("wegetariański"). Fleksitarianizm to zatem elastyczny wegetarianizm.
Fleksitarianizm jest dietą, która polega na ograniczeniu częstotliwości oraz ilości spożywanego mięsa i jego przetworów - produkty te mogą od czasu do czasu pojawić się w jadłospisie. W menu fleksitarian dominuje żywność pochodzenia roślinnego. Dopuszczalne jest również spożywanie ryb, mleka, serów, jajek czy miodu.
Skoro już wyjaśniliśmy, co to jest fleksitarianizm, pora przedstawić najważniejsze zalety tego sposobu odżywiania się.
Jeśli ktoś nie lubi rygorystycznych zasad, zapewne do gustu przypadnie mu właśnie fleksitarianizm. Dieta ta nie jest restrykcyjna i nie wymaga całkowitego eliminowania jakiejkolwiek żywności z jadłospisu. Można dzięki temu dostosować menu do swoich potrzeb, zapotrzebowania energetycznego czy preferencji smakowych. Należy pamiętać jedynie o tym, aby produkty roślinne dominowany w diecie, a mięso i jego przetwory były spożywane okazjonalnie, np. podczas uroczystości, przyjęć czy spotkań organizowanych poza domem.
Fleksitarianizm jest dietą korzystną dla zdrowia, ponieważ pozwala łatwo dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dzięki przewadze w jadłospisie produktów roślinnych, nie ma większego problemu ze spełnieniem zapotrzebowania na witaminy, składniki mineralne oraz antyoksydanty. Dieta ta wiąże się również ze zwiększeniem ilości przyjmowanego wraz z żywnością błonnika pokarmowego, który zapewnia na długo uczucie sytości, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, obniża stężenie cholesterolu oraz wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego.
Dieta fleksitariańska pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory, insulinooporność, choroby układu krążenia i cukrzycę. Sprzyja również utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej. W znacznie mniejszym stopniu naraża na niedobory pokarmowe niż restrykcyjne diety, np. weganizm. Dzięki okazjonalnemu spożyciu mięsa i ryb można dostarczyć do organizmu witaminę B12, cynk, żelazo, jod, niezbędne kwasy tłuszczowe oraz pełnowartościowe białko.
Fleksitarianizm może być bezpiecznie stosowany przez osoby w każdym wieku, w tym dzieci, młodzież oraz kobiety w ciąży.
Fleksitarianie unikają wyrzeczeń związanych z odstawieniem ulubionych produktów. Jednocześnie dieta fleksitariańska nie naraża na trudności z komponowaniem odpowiednich posiłków - można planować menu bez pomocy dietetyka, co jest konieczne w przypadku bardziej restrykcyjnych diet. Dzięki temu wzrasta szansa, że taki sposób żywienia zostanie utrzymany przez długi czas.
Fleksitarianizm zakłada używanie w kuchni różnych produktów roślinnych, w tym mało znanych warzyw, owoców i przypraw.
Ograniczenie ilości spożywanego mięsa wpływa korzystnie na planetę, ponieważ jego produkcja jest jednym z głównych czynników emisji gazów cieplarnianych do atmosfery.
Fleksitarianizm to dieta, w której podstawę powinny stanowić produkty pochodzenia roślinnego. Są to przede wszystkim różne owoce i warzywa, w tym będące świetnym źródłem białka rośliny strączkowe, np.: soczewica, ciecierzyca, bób, groch, soja, fasolka szparagowa itp. Można zrobić z nich wiele smacznych potraw, w tym pasty kanapkowe i kotleciki. Warto również uwzględnić w menu gotowe produkty, np. tempeh czy tofu.
W jadłospisie fleksitarian nie powinno również zabraknąć sałatek, koktajli, zup i różnego typu dań jednogarnkowych, m.in. leczo, gulaszu czy potraw na bazie pełnoziarnistego makaronu. Ważnymi produktami są także kasze, płatki zbożowe, ryż, orzechy oraz nasiona sezamu, siemienia lnianego czy maku.
Zobacz też: Produkty bogate w potas - które zawierają najwięcej tego pierwiastka?