Pepsyna jest czynną postacią enzymu, pepsynogenu, który znajduje się w soku żołądkowym. Co trawi pepsyna? W trakcie trawienia pepsyna rozkłada białka do łańcuchów polipeptydów oraz oligopeptydów. Od 10 do 15% białka trawi się w żołądku za sprawą pepsyny. Mogą się pojawić zaburzenia związane z produkcją pepsyny, które najczęściej wynikają ze złej diety. Objawiają się one zwykle problemami żołądkowymi, na przykład wzdęciami, niestrawnością czy bólami brzucha.
Istnieją suplementy diety zawierające pepsynę, które mogą pomóc w uzupełnieniu brakującego enzymu. Przyjmowanie leków z pepsyną może się wiązać z nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi, w tym biegunką, wysypką lub nudnościami i nie powinno się tego robić bez konsultacji z lekarzem i jego wyrażnego zalecenia.
Jeśli chodzi o enzym, jakim jest pepsyna, funkcja jaką pełni w organizmie, to głównie trawienie białka. Przy leczeniu pepsynę wykorzystuje się w przypadku nieżytu żołądka, leczeniu niedokwaśności soku żołądkowego i zaburzeniach łaknienia. Zewnętrzne przyjmowanie pepsyny stymuluje wydzielanie żółci, poprawia wchłanianie składników odżywczych i pomaga przy stanie zapalnym trzustki.
Ważne jest również jak przyjmowana oraz dawkowana jest pepsyna. Wzór różni się w zależności od wyboru suplementów pepsynowych, które są dostępne na rynku w różnych formach - kapsułkach, tabletkach czy proszkach. Sposób dawkowania zależy od płci, wieku, wzrostu, wagi oraz innych czynników, które są szczegółowo opisywane na ulotkach preparatów. Aby poprawić trawienie, rozwiązaniem jest nie tylko pepsyna, ale przede wszystkim odpowiednia dieta i zmiana nawyków żywieniowych. Ważne, aby jeść powoli, uwzględniać w diecie różne źródła białka i przy okazji sięgać po produkty probiotyczne.
Betaina i pepsyna - co łączy te dwie substancje? Betaina to pochodna aminokwasu białkowego glicyny, która pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Aminokwas ten można znaleźć między innymi w burakach. Betaina w formie leku staje się coraz popularniejsza, ponieważ jest całkowicie naturalnym składnikiem. Powstają leki takie jak betaina HCL, która ma na celu poprawę pH żołądka.
Betainę często łączy się z pepsyną. Betaina i pepsyna skutecznie absorbują wapń, żelazo czy witaminę B. Przy niewystarczającej produkcji kwasu żołądkowego zaleca się stosowanie chlorowodorku betainy z pepsyną. Preparat ten wspomoże trawienie białek oraz przekształcanie pepsynogenu. Betaina jest również źródłem kwasu solnego, którego udział przyśpiesza działanie enzymów. Zawsze jednak należy pamiętać, że leków tego typu nie wolno przyjmować bez konsultacji ze specjalistą.
Lipaza to enzym wydzielany w trzustce. Rozkładając trójglicerydy, bierze udział w trawieniu tłuszczów odbywającym się w jelicie cienkim. W przypadku uszkodzenia trzustki, do krwi może przedostać się większa ilość lipazy. Lipaza jest badana w przypadku podejrzenia ostrego zapalenia trzustki lub raka trzustki. Podczas testu lipazy pobiera się surowicę z żyły łokciowej. Wysokie stężenie lipazy we krwi może świadczyć między innymi o:
Za niskie stężenie lipazy w krwi natomiast może oznaczać wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie, bądź nawet cukrzycę. Zaleca się, aby na badanie przyjść na czczo.
Norma lipazy nie jest jednoznaczna i zależy od wielu czynników, takich jak wiek, płeć, poziom aktywności fizycznej oraz styl życia. Pepsyna albo lipaza to enzymy odpowiadające za różne procesy trawienne. Pepsyna rozkłada białka, lipaza odpowiada za rozkład tłuszczów. Oba enzymy są szczególnie ważne, na przykład przy ostrym zapaleniu trzustki - pepsyna stymuluje wydzielanie żółci.
Zobacz też: Wspiera trawienie, łagodzi ból, uspokaja. Sprawdź co jeszcze cennego kryje mięta