Więcej na tematy dietetyczne przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Rosnąca popularność diet roślinnych w ostatnich latach skłoniła kanadyjskich naukowców do zbadania, jak dieta wegetariańska (oraz wegańska) wpływają na zdrowie, wagę i wzrost dzieci. W tym celu badacze ze szpitala St. Michael's Unity Health Toronto wykorzystali bazę o nazwie TARGet Kids, która czerpie dane z systemów podstawowej opieki medycznej w Kanadzie. Badaniem objęto niemal 9 tysięcy dzieci w wieku od 6 miesięcy do 8 lat. Dieta dzieci była oceniana na podstawie deklaracji rodziców. Analiza objęła dane z lat 2008-2019.
Przez te lata każde z dzieci było co pewien czas ważone, mierzone oraz badane. Oceniano na przykład poziom cholesterolu, trójglicerydów, witaminy B oraz ferrytyny w surowicy krwi (test ferrytyny wskazuje na poziom żelaza we krwi).
Gdy rozpoczynano ten projekt, 248 dzieci jadło tylko potrawy roślinne (w tym 25 było weganami), a 338 osób przeszło na wegetarianizm w późniejszym okresie. Każde z dzieci było obserwowane przez minimum 3 lata. Porównanie grup dzieci jedzących tylko potrawy wegetariańskie oraz dzieci żywionych też mięsem wskazało, że nie ma między nimi istotnych różnic, jeśli chodzi o standardowe BMI (wskaźnik masy ciała), wzrost, poziom ferrytyny w surowicy krwi oraz poziom witaminy D. Zauważono jednak pewną różnicę: dzieci na diecie wegetariańskiej częściej miały niedowagę niż dzieci jedzące potrawy mięsne.
- Badanie pokazało, że kanadyjskie dzieci stosujące dietę wegetariańską mają podobny wzrost i podobne biochemiczne wskaźniki żywienia co dzieci stosujące dietę mięsną. Dieta wegetariańska wiązała się jednak z dwukrotnie większym prawdopodobieństwem wystąpienia niedowagi, co podkreśla potrzebę starannego planowania diety u dzieci z niedowagą, szczególnie diety wegetariańskiej. Nie było dowodów na związek z nadwagą lub otyłością - piszą naukowcy w komunikacie prasowym.
Niedowaga to sygnał, że dziecko jest niedożywione, a zatem potrzebuje większych ilości składników odżywczych, aby prawidłowo rosnąć i rozwijać się.
Badanie pokazało, że problem częściej dotyczył dzieci pochodzenia azjatyckiego (większość dzieci z niedowagą pochodziła ze wschodnich Indii, gdzie praktyki wegetariańskie są bardzo rozpowszechnione). Nie wiadomo jednak (brak danych), jaki rodzaj diety stosowano i jakiej jakości było pożywienie, ani jaki był status społeczno-ekonomiczny rodziny.
Naukowcy podkreślają, że dieta wegetariańska jest odpowiednia dla dzieci pod warunkiem, że jest dobrze zaplanowana. Trzeba się zatem upewnić, że dziecko otrzymuje wszystkie potrzebne składniki odżywcze w odpowiedniej ilości.
Wyniki tego badania opublikowane zostały w czasopiśmie "Pediatrics".
Autorzy artykułu przypominają, jakie są podstawowe zalecenia ekspertów, jeśli chodzi o stosowanie u dzieci diety wegetariańskiej. Ważne jest regularne spożywanie jajek, produktów mlecznych, sojowych oraz orzechów i nasion. Do tego dochodzi różnorodność warzyw, w tym posiłki z fasoli i soczewicy, a także ze zbóż i olejów oraz owoce. Ważna jest odpowiednia ilość pokarmów bogatych w żelazo i witaminę B12. Kanadyjscy eksperci podkreślają, że dieta wegetariańska jest odpowiednia dla dzieci, o ile zawiera mleko i jajka.
Źródła: EurekaAlert.com, CNN.com