probiotyki
-
Kwas chlebowy - właściwości zdrowotne. Jak przyrządzić kwas chlebowy
Kwas chlebowy powstaje na bazie czerstwego razowego chleba i drożdży. Jest probiotykiem, czyli zawiera dobroczynne bakterie, wspierające zdrowie jelit. Ponadto to bogactwo witamin, szczególnie z grupy B oraz minerałów. A jest przy tym smaczny i...
-
Probiotyki - jak działają, dlaczego warto je stosować? Najlepsze źródła probiotyków
Probiotyki - to żywe mikroorganizmy, nazywane również "dobrymi bakteriami". Wzmacniają nasza odporność, kontrolują stany zapalne, pomagają w utrzymaniu naturalnej równowagi mikrobiologicznej. To niektóre dobroczynne działanie probiotyków. Jakie są...
-
Kimchi to samo zdrowie. Czy jednak dla każdego?
Kimchi to koreańska potrawa o długiej tradycji. Składa się ze sfermetowanych warzyw z kapustą w roli głównej oraz owoców morza i przypraw. Ta niskokaloryczna potrawa pełna jest witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Jednak nadmiar kimchi w...
-
Probiotyki - dlaczego są ważne? Kiedy je stosować
Probiotyki są to żywe mikroorganizmy, które przynoszą korzyści naszemu ciału. Pomagają w utrzymaniu naturalnej równowagi mikrobiologicznej, wytwarzają pewne substancje o korzystnym działaniu, a także wpływają na odporność organizmu.
-
Czy warto codziennie pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonej kapusty ma szereg prozdrowotnych właściwości. Zawiera witaminy, w tym mnóstwo witaminy C, a także probiotyki działające korzystnie na florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Wspiera procesy przemiany materii, a jest przy tym mało...
-
Probiotyki pomogły łagodzić objawy COVID-19
Probiotyki mogą łagodzić objawowy COVID-19, jeżeli będziemy je przyjmować po zetknięciu się z wirusem. Pokazują to niedawne badania kliniczne, przeprowadzone w jednej z amerykańskich uczelni. Pomocna w walce z koronawirusową infekcją okazała się b...
-
Kiszonki dobre nie tylko zimą. Dlaczego warto po nie sięgać
Kiszenie jest jedną z metod naturalnego konserwowania żywności, praktykowaną przez ludzi od setek lat. Ale to także sposób na zdrowszą dietę. Warto dodać coś kiszonego do naszego talerza. Układ pokarmowy nam za to podziękuje. Co więcej, kiszonki s...
-
Wzmacnianie systemu odpornościowego przeciwko koronawirusowi. Czy to ma sens? - odpowiadają specjaliści
Według dostępnej wiedzy nie jesteśmy w stanie tak wzmocnić naszego układu odpornościowego, aby zapobiec zakażeniu koronawirusem - mówią eksperci. Nie ma żadnych naukowych dowodów, że suplementy i inne specyfiki działają ochronnie lub zwalczają...
-
Kefir: właściwości zdrowotne. Dlaczego warto pić kefir?
Kefir to naturalny probiotyk, mający dobroczynne działanie na przewód pokarmowy. Poprawia proces trawienia, powoduje że lepiej przyswajamy białko. Jest ponadto produktem posiadającym wysokie walory odżywcze, wzmacnia także naszą odporność i pomaga...
-
Synbiotyk, czyli probiotyk i prebiotyk. Co to takiego?
Synbiotyk to połączenie probiotyku z prebiotykiem. Stosuje się go w celu przywrócenia prawidłowej flory bakteryjnej. Probiotyki to korzystne dla funkcjonowania organizmu człowieka bakterie. Prebiotyki to pożywka dla probiotyków. To dlatego mówi si...
-
3 sygnały świadczące o udarze mózgu. Ten prosty test polecają lekarze i ratownicy
-
Upał sprawia, że szybciej się starzejemy. Nieoczywiste skutki wysokiej temperatury
-
Mydło dziegciowe: właściwości. Na jakie problemy skórne pomaga, jak je stosować
-
To nie afera, to polski standard. Mamy wyjaśnienia NFZ i MZ w sprawie leczenia mukowiscydozy
-
Spiekłeś się na raka? Ten w 100 proc. naturalny sposób na oparzenia słoneczne polecają komandosi
- Jak pozbyć się zaskórników? Sprawdzone sposoby walki z wągrami
- Biały nalot na języku - skąd się bierze?
- Belgia znów pomaga Polkom w dostępie do aborcji. Podwojono kwotę wsparcia
- Fala upałów nie powstrzymała koronawirusa. Nawet jeśli pół roku temu się szczepiliśmy, to możemy się zakazić [ROZMOWA]
- Dramat pacjentów z mukowiscydozą - pełna treść odpowiedzi NFZ i Ministerstwa Zdrowia