probiotyki
-
Akkermansia muciniphila - bakteria o potężnym działaniu na organizm
Badania nad mikrobiomem jelitowym i poszukiwania drobnoustrojów korzystnych dla zdrowia człowieka doprowadziły do wyizolowania Akkermansia muciniphila. Ta bakteria, bytująca w przewodzie pokarmowym, wydaje się być jednym z najbardziej obiecujących...
-
Kwas chlebowy - właściwości zdrowotne. Jak przyrządzić kwas chlebowy
Kwas chlebowy powstaje na bazie czerstwego razowego chleba i drożdży. Jest probiotykiem, czyli zawiera dobroczynne bakterie, wspierające zdrowie jelit. Ponadto to bogactwo witamin, szczególnie z grupy B oraz minerałów. A jest przy tym smaczny i...
-
Probiotyki - jak działają, dlaczego warto je stosować? Najlepsze źródła probiotyków
Probiotyki - to żywe mikroorganizmy, nazywane również "dobrymi bakteriami". Wzmacniają nasza odporność, kontrolują stany zapalne, pomagają w utrzymaniu naturalnej równowagi mikrobiologicznej. To niektóre dobroczynne działanie probiotyków. Jakie są...
-
Kimchi to samo zdrowie. Czy jednak dla każdego?
Kimchi to koreańska potrawa o długiej tradycji. Składa się ze sfermetowanych warzyw z kapustą w roli głównej oraz owoców morza i przypraw. Ta niskokaloryczna potrawa pełna jest witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Jednak nadmiar kimchi w...
-
Probiotyki - dlaczego są ważne? Kiedy je stosować
Probiotyki są to żywe mikroorganizmy, które przynoszą korzyści naszemu ciału. Pomagają w utrzymaniu naturalnej równowagi mikrobiologicznej, wytwarzają pewne substancje o korzystnym działaniu, a także wpływają na odporność organizmu.
-
Czy warto codziennie pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonej kapusty ma szereg prozdrowotnych właściwości. Zawiera witaminy, w tym mnóstwo witaminy C, a także probiotyki działające korzystnie na florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Wspiera procesy przemiany materii, a jest przy tym mało...
-
Probiotyki pomogły łagodzić objawy COVID-19
Probiotyki mogą łagodzić objawowy COVID-19, jeżeli będziemy je przyjmować po zetknięciu się z wirusem. Pokazują to niedawne badania kliniczne, przeprowadzone w jednej z amerykańskich uczelni. Pomocna w walce z koronawirusową infekcją okazała się b...
-
Kiszonki dobre nie tylko zimą. Dlaczego warto po nie sięgać
Kiszenie jest jedną z metod naturalnego konserwowania żywności, praktykowaną przez ludzi od setek lat. Ale to także sposób na zdrowszą dietę. Warto dodać coś kiszonego do naszego talerza. Układ pokarmowy nam za to podziękuje. Co więcej, kiszonki s...
-
Wzmacnianie systemu odpornościowego przeciwko koronawirusowi. Czy to ma sens? - odpowiadają specjaliści
Według dostępnej wiedzy nie jesteśmy w stanie tak wzmocnić naszego układu odpornościowego, aby zapobiec zakażeniu koronawirusem - mówią eksperci. Nie ma żadnych naukowych dowodów, że suplementy i inne specyfiki działają ochronnie lub zwalczają...
-
Kefir: właściwości zdrowotne. Dlaczego warto pić kefir?
Kefir to naturalny probiotyk, mający dobroczynne działanie na przewód pokarmowy. Poprawia proces trawienia, powoduje że lepiej przyswajamy białko. Jest ponadto produktem posiadającym wysokie walory odżywcze, wzmacnia także naszą odporność i pomaga...
-
Sinoblaszek trujący - co go odróżnia do jadalnej kani?
-
Ile trzeba ćwiczyć, żeby schudnąć 5 kg? Wcale nie musisz katować się codziennie
-
Back to school, back to jesień, back to chandra i zmęczenie. Powrót stresu czas start!MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Najmłodszy profesor w Polsce przed 30-stką. Przedstawił przyczynę udaru
-
Napar z pokrzywy - na co pomaga? Właściwości i przeciwwskazania. Jak go przygotować?
- Choroby wątroby a dieta. Co jeść na obiad na diecie wątrobowej?
- Dlaczego po lecie wypadają mi włosy?
- Kiedy ochota na słodkie powinna nas martwić? Zwróć uwagę na te objawy
- Myśli samobójcze najczęściej są konsekwencją depresji. Gdzie szukać pomocy w kryzysie emocjonalnym?
- Najbardziej tuczące produkty w twojej lodówce