białko
-
Znasz te małe ziarenka? Kosztują sześć złotych, są wyjątkowo zdrowe i potrafią nasycić całą rodzinę
Soczewica jest ceniona przez wielu, nawet przez lekarzy. Nie od dziś wiadomo, że dieta jest kluczowa do zachowania zdrowia. Specjaliści zaznaczają, że spożywanie tych niewielkich ziarenek wpływa korzystnie na organizm nie tylko wśród pacjentów z...
-
Siemię lniane złote czy brązowe? Które jest zdrowsze i co je różni?
Prozdrowotne właściwości siemienia lnianego znane są od pokoleń. Jednak robiąc zakupy, na sklepowych czy aptecznych półkach można spotkać dwa rodzaje nasion. Jedne są określane jako złociste, a inne brązowe. Co je różni? Okazuje się, że nie tylko...
-
Jak pozbyć się wystającego brzucha i boczków? Szybko wprowadź te zmiany w swoim menu
Kluczem nie jest głodzenie się lecz sięganie po zdrowe, dobrej jakości jedzenie oraz umiar. Pomaga w tym świeże spojrzenie na swój talerz.
-
Białko: produkty, które mają go najwięcej. Czy znasz je wszystkie?
Nie tylko sportowcy wiedzą o tym, jak ważne dla ludzkiego organizmu jest białko. Produkty, w których się ono znajduje, powinny się znaleźć w diecie każdego człowieka, choć są sytuacje, w których konieczna może okazać się suplementacja odżywkami...
-
Czy wyższe spożycie białka to zdrowszy sposób odżywiania?
Zamiast białego pieczywa czy cukru sięgamy po białko? To może być klucz do skutecznego odchudzenia się, ale bez utraty beztłuszczowej masy ciała, czyli bez utraty siły mięśni. Badacze potwierdzają, że zwiększenie ilości białka na talerzu poprawia...
-
Seitan: co to jest, jak smakuje, czy jest zdrowy
Seitan składa się przede wszystkim z białka nazywanego glutenem. Zaleca się go osobom niejedzącym mięsa jako źródło białka. Jest produktem dietetycznym, lekkostrawnym. Seitan pochodzi z kuchni dalekowschodniej i makrobiotycznej. Jego smak zależy o...
-
Proteiny, czyli budulec ludzkiego organizmu. Gdzie znajduje się ich najlepsze źródło?
Proteiny są jednym z elementów, które budują organizm ludzki od wewnątrz. W jaki sposób można uzupełnić ich niedobór? W jaki sposób zadbać z proteinami o włosy? Odpowiedź na te pytania znajdziesz poniżej.
-
Dieta długowieczności: więcej węglowodanów nierafinowanych, post i mniej białka
Eksperci przekonują, że tempo starzenia się można spowolnić zmieniając ilość zjadanego pokarmu, rodzaj składników odżywczych i wzorce żywieniowe. Wszystko wskazuje na to, że rzeczywiście "jedzenie jest lekiem".
-
Rośliny strączkowe dobre na odchudzanie. Niestety nie dla wszystkich
Warzywa strączkowe są źródłem wielu witamin i minerałów. Dzięki dużej zawartości białka są stosowane w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Jakie inne właściwości mają warzywa strączkowe, dlaczego warto włączyć je jadłospisu, a kto powinien ich...
-
Dieta kopenhaska: chudniesz po 13 dniach, ale to nie jest bezpieczna dieta
Dieta kopenhaska to bardzo rygorystyczna, krótkoterminowa dieta, w której nie wolno zjeść dziennie więcej niż 900 kcal. Pozwala schudnąć nawet 10 kg w 13 dni. Ale ta dieta nie jest ani zdrowa, ani korzystna dla sylwetki na dłuższą metę.
-
Sposoby na pozbycie się oponki z brzucha. Ten napój ci w tym pomoże
-
Pestki tego owocu są trujące. Nigdy ich nie połykaj
-
Wielu rodziców popełnia ten błąd. Konsekwencje mogą być poważne SPONSOR: TOYOTA
-
Czy jazda na rowerze wyszczupla brzuch? To nie jest takie jednoznaczne
-
Co jeść na obiad przy cukrzycy? Czy ziemniaki lepiej odstawić?
- Jedzenie truskawek wywołuje pasożyty w mózgu? Tylko tych niemytych
- Chorą wątrobę wyczytasz z twarzy. Nie ignoruj symptomów, idź do lekarza
- Zapomnij o kąpielach dwa razy dziennie. Ciało wymaga mniej higieny niż sądzisz
- Czy rumień wędrujący zawsze oznacza boreliozę?
- Lwią grzywę znajdziesz nie tylko w suplementach. Rośnie w Polsce, ale jej nie zrywaj