rośliny strączkowe

Więcej o:

rośliny strączkowe

  • Rośliny strączkowe dobre na odchudzanie. Niestety nie dla wszystkich

    Do najbardziej popularnych warzyw strączkowych wykorzystywanych w codziennej diecie należą różne gatunki fasoli, groch, soczewica oraz bób. Bób w kuchni polskiej jest szczególnie popularny latem. To oczywiście nie jest pełna lista. Oto rośliny strączkowe, które mogą być uprawiane w Polsce: fasola

  • Groch to wartościowa roślina strączkowa. Dlaczego warto ją jeść?

    Groch - jedna z najstarszych roślin uprawnych Groch to jedna z najpopularniejszych roślin strączkowych, która uprawiana jest już od kilku tysięcy lat. Popularność zawdzięcza m.in. delikatnemu smakowi i cennym właściwościom odżywczym. Spis treści Groch - systematyka Właściwości odżywcze grochu Groch

  • Dieta niskopurynowa: na czym polega, kto powinien ją stosować?

    , które stanowią podstawę diety w naszej szerokości geograficznej, a więc mięso, ryby czy rośliny strączkowe. Dlatego dieta niskopurynowa nie zabrania całkowicie ich spożywania, ale ogranicza je do minimum. Najważniejsze zasady, na jakich opiera się dieta niskopurynowa to przede wszystkim: ograniczenie spożywania

  • Które produkty, oprócz mleka, zawierają wapń. Czym grozi niedobór wapnia

    sardynki i szproty, które zjada się wraz z ośćmi oraz łosoś czy krewetki. Roślinne źródła wapnia: soja i produkty z soi, w tym tofu, mleko sojowe warzywa liściaste, takie jak kapusta włoska, kapusta pekińska, brokuły, boćwina, jarmuż, szpinak, natka pietruszki, szczypiorek nasiona roślin strączkowych

  • Mleka roślinne: rodzaje, właściwości. Dla kogo mleko roślinne?

    nie jest trudne i wiele osób praktykuje to w domu. Istnieją następujące rodzaje mleka roślinnego: z roślin strączkowych - mleko sojowe, ze zbóż - mleko jaglane, owsiane, orkiszowe, ryżowe, z pseudozbóż - mleko gryczane, z komosy ryżowej z nasion - mleko sezamowe, z nasion konopi, z orzechów lub pestek - mleko

  • Soja - warto ją polubić

    Czy to prawda, że białko sojowe jest równie wartościowe jak zwierzęce? Tak. Właśnie ze względu na wysoką zawartość białka soja zyskała nawet przydomek "mięsa biedaków". Określenie jest tym bardziej trafne, że soję łatwo przetwarza się na produkty przypominające w smaku i wyglądzie białe mięso. Pięć

  • Żelazo - rola, źródła, niedobór, nadmiar

    Dołącz do nas na Facebooku! Podstawowe informacje Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Głównym źródłem żelaza w organizmie jest hemoglobina - czerwony barwnik transportujący tlen zawarty w krwince czerwonej. Hemoglobina wiąże tlen w płucach i rozprowadza po całym

  • Produkty bogate w białko: dlaczego są ważne. Ile ich potrzebujemy

    Białko to jeden z tych makroskładników, których niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych oraz zachwiań w poprawnej pracy wielu narządów i tkanek. Na szczęście produktów bogatych w białko jest na rynku dosyć dużo, a w codziennej diecie wielu Polaków gości ono często. Białkami -

  • Warzywa strączkowe - właściwości, zastosowanie

    Warzywa strączkowe - lista Do roślin strączkowych zalicza się wiele warzyw, które rosną w naszym klimacie. Warzywa strączkowe, które mogą być uprawiane w Polsce to: fasola zwykła, fasola wielokwiatowa, groch zwyczajny, ciecierzyca pospolita, bób, soczewica jadalna, fasolnik, soja warzywna. Oprócz