Zmiana diety może wydłużyć życie nawet o 10 lat

To, jak się odżywiamy ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia, a trwała zmiana diety może przynieść korzyści zdrowotne ludziom w każdym wieku i znacznie wydłużyć życie. A im wcześniej zmienimy nasze nawyki żywieniowe, tym efekty będą lepsze.

Więcej o dietach przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Sposobem na znaczące wydłużenie życia może być odpowiednia dieta jak wynika z najnowszego badania zrealizowanego w University of Bergen w Norwegii, a opublikowanego na łamach czasopisma "PLOS Medicine". Dane do analizy naukowcy pobrali z Global Burden of Disease (GBD). Jest to narzędzie służące do ilościowej oceny stanu zdrowia ludzi na całym świecie. Informacje są zbierane przez ponad 7 tys. naukowców z ponad 156 krajów i terytoriów. Dodatkowo norwescy naukowcy przeanalizowali wyniki istniejących już badań, dotyczących związków pomiędzy długowiecznością i dietą.

Na koniec zaproponowali nową metodologię, pozwalającą oszacować, w jaki sposób różne rodzaje diet mogą wpłynąć na oczekiwaną długość życia w zależności od płci i wieku. Oczekiwana długość życia to pojęcie z dziedziny demografii, wskazuje na liczbę lat, jaką dana osoba, będąca w określonym wieku, może przeżyć. Brane są pod uwagę wskaźniki śmiertelności specyficzne dla konkretnej grupy wiekowej.

- Żywność ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia. Szacuje się, że na całym świecie dietetyczne czynniki ryzyka są przyczyną 11 mln zgonów rocznie - podają autorzy badań.

O zdrową dietę zacznijmy dbać możliwie najwcześniej

Zdrowsze odżywianie się może wydłużyć nam życie o 6 lat, jeśli zmienimy nawyki żywieniowe w średnim wieku. Gdy zaczniemy dbać o zbilansowaną dietę już w młodości, gdy jesteśmy w wieku 20 lat, nasze życie może trwać nawet 10 lat dłużej ponad oczekiwaną długość życia.

Naukowcy stworzyli narzędzie, pozwalające wyliczyć, jak zmienia się oczekiwana długość życia w zależności od rodzaju spożywanej żywności - internetowy kalkulator Food4HealthyLife.

Wzięto pod uwagę takie grupy produktów jak owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, rafinowane zboża, orzechy, rośliny strączkowe, ryby, jajka, nabiał, czerwone mięso, przetworzone mięso oraz słodzone napoje.

Zobacz wideo Orzechy włoskie. Choć są kaloryczne, wcale nie tuczą

Jak wygląda dieta optymalna dla długowieczności

Naukowcy opracowali modelową, optymalną z punktu widzenia długości życia, dietę i porównali ją z typową zachodnią dietą.

Aby długo żyć powinniśmy jadać przede wszystkim rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica), produkty pełnoziarniste (owies, jęczmień i brązowy ryż), ryby, owoce i warzywa oraz orzechy. Możliwie najmniej natomiast czerwonego oraz przetworzonego mięsa, oczyszczonego ziarna i słodzonych napojów

Przejście z diety zachodniej (definiowanej jako dieta składająca się z przetworzonej żywności, czerwonego mięsa, wysokotłuszczowego nabiału, cukru, gotowej żywności, małej ilości owoców i warzyw) na dietę optymalną w wieku 20 lat, wydłuża życie o 10 lat. Gdy zmienimy sposób odżywiania się w wieku 60 lat, zyskamy dodatkowych 8 lat. Po 80. roku życia także możemy coś jeszcze zmienić. Wówczas zyskamy dodatkowe 3,5 roku życia (ponad oczekiwaną długość życia).

Te wyliczenia dotyczą sytuacji, gdy całkowicie przestawiamy się na optymalną dietę. Ale kalkulator, który zaproponowali badacze, uwzględnia także sytuacje pośrednie, gdy na zdrowszy zamienimy tylko jeden lub kilka produktów w naszej kuchni. Nazwali to "dietą zorientowaną na wykonalność". Jeśli zaczniemy w wieku 20 lat, to taka dieta może wydłużyć nam życie o 6 lat (w przypadku kobiet) lub o ponad 7 (w przypadku mężczyzn).

Komentujący te badania eksperci przypominają, że nie każdy rodzaj żywności i jego wpływ na ludzki organizm, został do tej pory satysfakcjonująco przebadany (np. dane na temat białego mięsa czy jaj są niższej jakości), stąd konieczna jest pewna ostrożność w interpretacji danych. Ponadto badanie nie uwzględnia przyszłego złego stanu zdrowia. Dlatego też wyliczone przez badaczy wskaźniki należy traktować jako średnie. Długość życia konkretnej osoby zależy od wielu czynników, nie tylko od diety, ale też od genów, bieżących problemów ze zdrowiem, od stylu życia, w tym palenia tytoniu oraz spożywania alkoholu i od aktywności fizycznej.

Źródła: ScienceAlert.com, PLOS Medicine

Więcej o: