flawonoidy

Więcej o:

flawonoidy

  • Flawonoidy, samo dobro prosto z natury. Flawonoidy: działanie, źródła

    . Do najbardziej znanych związków flawonowych należy rutyna oraz kwercetyna. Zdaniem badaczy w przyrodzie występuje blisko 8000 rodzajów związków flawonowych, z czego lepiej znanych nauce jest zaledwie 500 typów. Flawonoidy: dla zdrowia Zawartym w ziołach (m.in. fiołek trójbarwny, jaszota biała, arnika górska

  • Z rutyną wzmocnisz odporność. To nie wszystkie zalety rutyny

    połączeniu z witaminą C stanowi podstawowy skład większości farmaceutyków wzmacniających odporność oraz leczących pierwsze objawy przeziębienia. Połączenie tych dwóch składników nie jest przypadkowe. Rutyna, jak wszystkie flawonoidy, nie tylko ułatwia przyswajanie cennych dla organizmu substancji

  • Żurawina w codziennej diecie może poprawić pamięć i pracę mózgu

    Medical School w Wielkiej Brytanii przy udziale naukowców z Włoch i Holandii, a z wynikami można się zapoznać na łamach czasopisma naukowego "Frontiers in Nutrition". Czy żurawina jest ratunkiem dla pamięci? Żurawina to bogactwo substancji zwanych flawonoidami. Flawonoidy są związkami roślinnymi

  • Rumianek - właściwości, kiedy warto stosować rumianek

    i najczęściej białe. Owoc rumianku ma ok. 1 mm wielkości i jest zółtobrunatny. Zioło kwitnie na przełomie maja i lipca. Zastosowanie w ziołolecznictwie mają koszyczki rumianku zbierane w początkowym okresie kwitnienia. Rumianek ma wiele cennych związków aktywnych. Są to: flawonoidy, związki kumarynowe, sole mineralne

  • Czarna porzeczka - leczy i świetnie smakuje

    eteryczne i pektyny. Czarna porzeczka hamuje proces starzenia, obniża cholesterol W owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które spowalniają proces starzenia. Ponadto obniżają poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze. Flawonoidy

  • Soja: właściwości odżywcze i zdrowotne oraz przeciwwskazania

    . To bogactwo witamin z grupy B oraz składników mineralnych. W soi znajdziemy bioaktywne składniki z grupy flawonoidów: izoflawony. W 100 g suchych nasion soi znajdziemy: białko, w tym aminokwasy egzogenne - 34,3 g węglowodany - 17 g kwasy tłuszczowe - 19,6 g błonnik pokarmowy - 15,7 g witaminy B1, B2, B3, B6

  • Diosmina - wzmacnia żyły, wspiera leczenie żylaków

    Diosmina - pochodzenie i działanie Diosmina jest naturalnym związkiem chemicznym, należącym do grupy flawonoidów. Pozyskuje się ją głównie z miąższu, skóry i pestek owoców cytrusowych. Flawonoidy w roślinie odpowiedzialne są m.in. za zwalczanie atakujących roślinę insektów i grzybów, chronią

  • Syrop z kwiatów czarnego bzu pomoże przy przeziębieniu - jak go zrobić

    drogi, gdzie powietrze jest czystsze, ponieważ kwiatów bzu nie myje się przed użyciem. Czarny bez ma kremowobiałe drobne kwiatki, ujęte w baldachimy, które wydzielają mocny zapach. Zawierają wiele różnorodnych składników czynnych, takich jak flawonoidy, fenolokwasy, triterpeny, sterole i olejki

  • Antocyjany i ich wpływ na zdrowie. W czym znajdują się antocyjany?

    Antocyjany - czym są? Antocyjany zwane też antocyjaninami, to organiczne związki chemiczne z klasy flawonoidów zaliczanych do glikozydów. W świecie roślin związki te są bardzo powszechne i pełnią rolę barwnika, który w zależności od pH soku komórkowego może przybierać różne barwy. W kwaśnym