jagody

Więcej o:

jagody

  • Jagody goji - na pewno wiesz, co jesz?

    Kolcowój pospolity, zwany też szkarłatnym, a dokładniej jego owoce - jagody goji (Lycium barbarum) spożywane są przez człowieka od tysięcy lat. Według medycyny chińskiej owoc ten ma zdolność regenerowania wątroby i nerek, łagodzenia dolegliwości ze strony układu oddechowego, nawet leczenia

  • Jagody ACAI - nie tylko na odchudzanie

    Jagoda acai podobija świat Ich działanie znane były już kilka wieków temu plemionom amazońskim, które wykorzystywały je do leczenia wrzodów i hamowania krwotoków. Jednak światowa kariera jagód rozpoczęła się dopiero pod koniec XX wieku, kiedy stały się niezwykle popularne w USA. Media amerykańskie

  • Jagoda kamczacka: właściwości lecznicze, zastosowanie

    Owoce można wykorzystywać do wytwarzania ciast, konfitur, soków oraz nalewek. Roślina jest bardzo łatwa w uprawie, ponieważ nie ma wygórowanych wymagań dotyczących gleby ani warunków klimatycznych. Jagoda kamczacka - właściwości lecznicze Jagoda kamczacka to przede wszystkim bogate źródło witaminy

  • Wino i jagody zapobiegają problemom z erekcją

    Anglia opublikowali wyniki badań pokazujących, że kłopotom z erekcją zapobiega też jedzenie owoców zawierających duże ilości antocyjanów, flawonów i flawonoidów. To barwniki pochodzenia roślinnego, których wiele znajduje się m.in. w czarnych jagodach i porzeczkach, truskawkach, malinach, jeżynach, aronii

  • Ukradł wiadro jagód. Grozi mu 12 lat

    Policjanci z Przemkowa (woj. Dolnośląskie) zatrzymali 25-letniego mężczyznę podejrzanego o napad rabunkowy na 61-letnią kobietę. Jak wynika z ustaleń mundurowych bandyta napadł kobietę, gdy ta wychodziła z lasu trzymając w ręce wiaderko z 7 litrami jagód. - 25-latek zajechał jej drogę rowerem

  • Jagody - dlaczego warto je jeść i jaki mają wpływ na zdrowie?

    Jagody zawierają sporo potasu, który wspomaga serce i pomaga wyrównać ciśnienie krwi. Ale to nie koniec. Jagody za sprawą antocyjanów chronią oczy przed AMD, czyli zwyrodnieniem plamki żółtej. Prawdopodobieństwo wystąpienia choroby rośnie wraz z wiekiem i może doprowadzić do całkowitej utraty

  • Regularne spożywanie jagód może zmniejszyć ryzyko demencji

    Więcej na temat demencji i starzenia się mózgu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl. Badania nad korzyściami zdrowotnymi płynącymi ze spożywania jagód prowadzone są od kilku lat. W czasopiśmie "Nutrients" możemy teraz przeczytać o najnowszych odkryciach dokonanych przez zespół badawczy