Jagody - dlaczego warto je jeść i jaki mają wpływ na zdrowie?

Jagody wzmacniają naczynia krwionośne, wspomagają produkcję czerwonych krwinek, a także chronią oczy. Niestety sezon na nie trwa stosunkowo krótko, dlatego warto sięgać po nie jak najczęściej.

Jagody zawierają sporo potasu, który wspomaga serce i pomaga wyrównać ciśnienie krwi. Ale to nie koniec. Jagody za sprawą antocyjanów chronią oczy przed AMD, czyli zwyrodnieniem plamki żółtej. Prawdopodobieństwo wystąpienia choroby rośnie wraz z wiekiem i może doprowadzić do całkowitej utraty wzroku.

Zobacz wideo Z czarnej jagody przyrządzisz nie tylko kompot i dżem, lecz także... wino

Jagody - dlaczego warto jej jeść?

Jagodę czarną (Vaccinium myrtillus L.), nazywaną także potocznie jagodą, czernicą lub czarną borówką może znaleźć praktycznie w całej Polsce. Rośnie dziko w lasach oraz w górach. Jest łatwo dostępna i warto sięgać po nią jak najczęściej. Jej największym bogactwem, podobnie jak wszystkich ciemnych owoców (tzw. jagodowych) są antocyjany. To nie tylko naturalny barwnik, który nadaje owocom ciemnoniebieskiego koloru, ale przede wszystkim jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Antocyjany zwalczają nie tylko wolne rodniki, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów, ale także wzmacniają naczynia krwionośne, tym samym chronią przed miażdżycą. Jagody także rozrzedzają krew, co zapobiega tworzeniu się groźnych zakrzepów, dlatego  owoce jagodowe polecane są osobom, które chorują na zakrzepicę.

W jagodach znajdziemy także luteinę, która polecana jest osobom, które długie godziny spędzają przed komputerem. Chroni także gałkę oczną oraz skupione wokół niej nerwy przed uszkodzeniem.

Jagody - bogactwo witamin

Najzdrowsze i najsmaczniejsze są w pełni dojrzałe owoce. Także one będą miały najwięcej witamin - na które szczególnie warto zwrócić uwagę? Przede wszystkim na witaminę C, A, PP oraz witaminy z grupy B.

Witamina C to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Nie tylko nie tylko zwalcza substancje, które mogą przyczynić się do rozwoju niektórych nowotworów. Wzmacnia odporność, chroni przed rozwojem infekcji, a kiedy już choroba się pojawi skraca czas jej trwania i pozwala choremu szybciej wrócić do zdrowia.

Witamina A przede wszystkim wzmacnia oczy. Sprawia, że oko łatwiej przyzwyczaja się do światła rozproszonego. Ale nie tylko. Witamina poprawia wygląda skóry, zwłaszcza tej usianej zmianami trądzikowymi. Podobnie działają witaminy z grupy B. Zaliczane do tej grupy związki nie tylko wzmacniają włosy i paznokcie. Witaminy z grupy B mają niezwykle korzystny wpływ na działanie układu nerwowego. Wspomagają jego funkcjonowanie i jeśli ich nie brakuje w codziennej diecie doskonale łagodzą negatywne skutki stresu.

O witaminach z tej grupy muszą pamiętać nie tylko zestresowani, ale także kobiety w ciąży. Witamina B9, czyli kwas foliowy nie dopuszcza do rozwoju wad wrodzonych cewy nerwowej. Jeśli będzie się ona rozwijała nieprawidłowo - właśnie z powodu niedoborów kwasu foliowego - dziecko urodzi się z porażeniem mózgowym lub uszkodzonym rdzeniem kręgowym. Dlatego wszystkie kobiety w wieku rozrodczym powinny szczególnie dbać o to, aby w ich diecie nie brakowało kwasu foliowego.

Dzięki witaminie B1 włosy nie wypadają, a paznokcie są mocne. Ma ona niebagatelny wpływ na układ pokarmowy. Jest niezbędna bowiem do prawidłowego trawienia węglowodanów. Wpływa na pracę tarczycy i wydzielanych przez nią hormonów, a także na działanie trzustki i metabolizm insuliny. Dodatkowo przyspiesza gojenie się ran oraz zmniejsza i łagodzi ból. Jej niedobór może przełożyć się na problemy z układem krążenia, nerwowym (niektóre badania sugerują, że może mieć związek z rozwojem depresji), a także układu pokarmowego. Brak witaminy B1 może objawiać się nudnościami, wymiotami, zaburzeniami trawienia, biegunkami, bólami brzucha, czy brakiem łaknienia i - co za tym idzie - znaczną utratą masy ciała.

Zaś witamina B3, czyli witamina PP reguluje poziom tzw. damskich hormonów, stężenie glukozy we krwi oraz cholesterolu. Dodatkowo wspomaga prawidłowe krążenie.

Jagody - jak jej przygotowywać?

Jednak, aby skorzystać z tego wszystkiego, co jagodach najlepsze, trzeba je jeść na surowo. Antocyjany i inne cenne związki obecne w tych owocach bardzo źle znoszą wysoką temperaturę. Zbyt mocno podgrzane zostają ich zupełnie pozbawione. Jeśli już chcemy poddać jagody jakiejś obróbce to temperatura nie powinna przekraczać 70 stopni Celsjusza. Warto za to je mrozić. Poddane działaniu niskiej temperatury po rozmnożeniu nie tracą nic ze swoich prozdrowotnych właściwości.

Dobrym rozwiązaniem będzie także przygotowanie nalewki. Dzięki alkoholowi to, co najlepsze i najbardziej wartościowe także "wychodzi z owoców" i zostaje w trunku. 

Więcej o: