Więcej na temat demencji i starzenia się mózgu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Badania nad korzyściami zdrowotnymi płynącymi ze spożywania jagód prowadzone są od kilku lat. W czasopiśmie "Nutrients" możemy teraz przeczytać o najnowszych odkryciach dokonanych przez zespół badawczy z University of Cincinnati (USA). Naukowcy dowodzą, że codzienne zjadanie borówek może pomóc osobom, którym grozi choroba Alzheimera czy demencja starcza.
Jagody, a także wiele innych roślin, w tym kapusta czerwona, mają wyjątkowo dużo mikroelementów i przeciwutleniaczy. Niezwykle cennym składnikiem są antocyjany, czyli naturalne związki chemiczne, nadające roślinom intensywny kolor - od czerwonego po fioletowy. Chronią też roślinę przed promieniami ultrafioletowymi, a także przed bakteriami i wirusami. Pełnią zatem funkcję ochronną. Te zalety można z powodzeniem wykorzystać dla własnego zdrowia.
Dodanie jagód do naszej diety służy organizmowi. Wiadomo na przykład, że pomagają w zmniejszaniu stanów zapalnych, poprawiają metabolizm i zwiększają produkcję energii w komórkach. Amerykańscy naukowcy dowiedli, że borówki służą zdrowiu starszych osób, teraz zaś skoncentrowali swoje wysiłki na zbadaniu, czy da się te owoce wykorzystać w prewencji chorób mózgu.
- Choroba Alzheimera, podobnie jak wszystkie przewlekłe choroby związane ze starzeniem się, rozwija się przez wiele lat, począwszy od wieku średniego - mówi dr Robert Krikorian, współautor badania.
Na potrzeby tego doświadczenia zgromadzono dane 33 osób w wieku od 50 do 65 lat, które cierpiały z powodu takich zaburzeń jak nadwaga, stan przedcukrzycowy i niewielkie kłopoty z pamięcią. Takie objawy w średnim wieku są sygnałem, że na starość grozi nam demencja oraz inne przewlekłe schorzenia.
Badanie trwało 12 tygodni. W tym czasie część wolontariuszy jadła suplementy zawierające jagody (sproszkowane borówki), a część dostawała placebo. Uczestnicy byli potem badani pod kątem zdolności poznawczych. Sprawdzono przede wszystkim funkcje wykonawcze, w tym pamięć roboczą, elastyczność umysłową oraz samokontrolę.
Wyniki tego eksperymentu ujawniły, że osoby jedzące borówki radziły sobie lepiej podczas badań funkcji poznawczych mózgu, przede wszystkim podczas wykonywania zadań, które wymagały kontroli wykonawczej. Ich wyniki porównano z wynikami grupy kontrolnej (grupa placebo). Jedzący regularnie preparaty z borówkami mieli też niższy poziom insuliny na czczo, a zatem poprawił się także ich metabolizm.
Teraz naukowcy chcą przyjrzeć się bliżej temu zagadnieniu. Ale już teraz zachęcają do jedzenia jagód.
- Nasze badania pokazują, że suplementacja jagód może przynieść wymierne korzyści poznawcze w kontekście starzenia się i insulinooporności - piszą naukowcy.
Źródła: MedicalXPress.com, Nutrients