Więcej o cukrzycy i jej objawach przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Jest to stan zdrowia, który grozi przejściem w cukrzycę typu 2. Zwiększa ponadto ryzyko rozwoju chorób serca i mózgu. O stanie przedcukrzycowym mówimy, gdy poziom cukru we krwi jest podwyższony, ale nie na tyle, aby można było mówić już o cukrzycy.
- Możesz mieć stan przedcukrzycowy przez lata, bez wyraźnych objawów. A zatem możesz nawet nie zauważyć, że zagraża ci cukrzyca typu 2 - przestrzegają lekarze. Kluczowe jest badanie poziomu cukru we krwi.
Istnieje także kilka wyraźnych czynników ryzyka stanu przedcukrzycowego. Są to:
Stan przedcukrzycowy - wskaźniki:
Niestety, nie tak łatwo zauważyć u siebie ten groźny dla zdrowia stan. Właściwie tylko wskaźniki IFG i IGT mogą nam coś powiedzieć. Istnieje jednak szereg objawów, które wiąże się z przejściem ze stanu przedcukrzycowego do cukrzycy typu 2.
Do takich objawów zaliczamy:
Jeżeli podejrzewamy u siebie stan cukrzycowy musimy zrobić badania, a następnie radykalnie zmienić dietę i styl życia. Zaniedbanie grozi zniszczeniem zdrowia i rozwojem chorób prowadzących do przedwczesnej śmierci. Chroniczny nadmiar glukozy we krwi niszczy bowiem naczynia krwionośne zwiększając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i demencji, a nawet niektórych postaci raka. Może też przejść w cukrzycę typu 2. Czy można ten proces zastopować, a nawet odwrócić?
Lekarz może nam przepisać metforminę, która pomoże ustabilizować poziom cukru, ale to nie wszystko. Kluczowa jest właściwa dieta i zmniejszenie masy ciała. Stan przedcukrzycowy może się cofnąć jeżeli schudniemy, a obniżenie masy ciała o 5-10 proc. zmniejsza o połowę ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Jak dieta jest najkorzystniejsza? Przede wszystkim należy ograniczyć ilość zjadanych kalorii poprzez ograniczenie cukrów, w tym cukrów prostych oraz tłustych potraw. Dieta musi być zbilansowana, to znaczy dostarczająca odpowiednich ilości białka, witamin, minerałów.
Zaleca się spożywanie produktów zawierających błonnik, których źródłem są warzywa, a także wybieranie produktów z niskim indeksem glikemicznym (kasze, surowe owoce, warzywa, pieczywo pełnoziarniste). Unikamy potraw zawierających węglowodany proste (cukier, miód, słodycze, owoce, dżemy, napoje) i zamieniamy tłuszcze zwierzęce na oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy i inne). Ograniczamy też stosowanie soli. Unikamy alkoholu i nikotyny. Do tego ważna jest aktywność fizyczna. Nie można zwalczyć stanu przedcukrzycowego siedząc na kanapie.