Stan przedcukrzycowy - jak się objawia, czy można go cofnąć

Cukrzycę typu 2 zwykle poprzedza stan przedcukrzycowy. Oznacza nieprawidłową glikemię na czczo i złą tolerancję glukozy. Rozwija się powoli i w ukryciu.

Więcej o cukrzycy i jej objawach przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Stan przedcukrzycowy - czynniki ryzyka

Jest to stan zdrowia, który grozi przejściem w cukrzycę typu 2. Zwiększa ponadto ryzyko rozwoju chorób serca i mózgu. O stanie przedcukrzycowym mówimy, gdy poziom cukru we krwi jest podwyższony, ale nie na tyle, aby można było mówić już o cukrzycy.

- Możesz mieć stan przedcukrzycowy przez lata, bez wyraźnych objawów. A zatem możesz nawet nie zauważyć, że zagraża ci cukrzyca typu 2 - przestrzegają lekarze. Kluczowe jest badanie poziomu cukru we krwi.

Istnieje także kilka wyraźnych czynników ryzyka stanu przedcukrzycowego. Są to:

  • nadwaga i otyłość
  • wiek powyżej 45 lat
  • rodzinne obciążenie cukrzycą (posiadanie rodzica lub rodzeństwa chorującego na cukrzycę typu 2)
  • brak aktywności fizycznej lub niewielka ilość ruchu (mniej niż trzy razy w tygodniu)
  • przejście cukrzycy ciążowej
  • urodzenie dziecka o masie ciała powyżej 4 kg
  • zespół policystycznych jajników
  • dyslipidemia
  • przewlekła choroba serca

Stan przedcukrzycowy - wskaźniki:

  • nieprawidłowa glikemia na czczo (IFG) wynosząca do 100-125 mg/dl (powyżej 126 mg/dl to już cukrzyca)
  • nieprawidłowa tolerancja glukozy (IGT), oceniana na podstawie testu obciążenia glukozą (stężenie glukozy po dwóch godzinach od spożycia wynoszące od 140 do 199 mg/dl oznacza nieprawidłową tolerancję glukozy, wartość powyżej 200 mg/dl oznacza cukrzycę)

Stan przedcukrzycowy - objawy

Niestety, nie tak łatwo zauważyć u siebie ten groźny dla zdrowia stan. Właściwie tylko wskaźniki IFG i IGT mogą nam coś powiedzieć. Istnieje jednak szereg objawów, które wiąże się z przejściem ze stanu przedcukrzycowego do cukrzycy typu 2.

Do takich objawów zaliczamy:

  • nadmierne łaknienie
  • częste oddawanie moczu
  • wciąż odczuwany głód, nawet po wstaniu od stołu
  • zmęczenie
  • zaburzenia widzenia
  • drętwienie lub mrowienie dłoni i stóp
  • szybka utrata wagi, niepowiązana z dietą odchudzającą
  • wolno gojące się rany
  • częste infekcje
Zobacz wideo Cukrzyca: problem narodowy, a wiemy o niej tak niewiele. Poznaj najważniejsze fakty (nie mity)

Czy stan cukrzycowy może się cofnąć?

Jeżeli podejrzewamy u siebie stan cukrzycowy musimy zrobić badania, a następnie radykalnie zmienić dietę i styl życia. Zaniedbanie grozi zniszczeniem zdrowia i rozwojem chorób prowadzących do przedwczesnej śmierci. Chroniczny nadmiar glukozy we krwi niszczy bowiem naczynia krwionośne zwiększając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i demencji, a nawet niektórych postaci raka. Może też przejść w cukrzycę typu 2. Czy można ten proces zastopować, a nawet odwrócić?

Lekarz może nam przepisać metforminę, która pomoże ustabilizować poziom cukru, ale to nie wszystko. Kluczowa jest właściwa dieta i zmniejszenie masy ciała. Stan przedcukrzycowy może się cofnąć jeżeli schudniemy, a obniżenie masy ciała o 5-10 proc. zmniejsza o połowę ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Jak dieta jest najkorzystniejsza? Przede wszystkim należy ograniczyć ilość zjadanych kalorii poprzez ograniczenie cukrów, w tym cukrów prostych oraz tłustych potraw. Dieta musi być zbilansowana, to znaczy dostarczająca odpowiednich ilości białka, witamin, minerałów.

Zaleca się spożywanie produktów zawierających błonnik, których źródłem są warzywa, a także wybieranie produktów z niskim indeksem glikemicznym (kasze, surowe owoce, warzywa, pieczywo pełnoziarniste). Unikamy potraw zawierających węglowodany proste (cukier, miód, słodycze, owoce, dżemy, napoje) i zamieniamy tłuszcze zwierzęce na oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy i inne). Ograniczamy też stosowanie soli. Unikamy alkoholu i nikotyny. Do tego ważna jest aktywność fizyczna. Nie można zwalczyć stanu przedcukrzycowego siedząc na kanapie.

Więcej o: